Az idei Nobel-díjasok között csak egyetlen nő van

2021.október.16.

Múlt héten, október 4-én az orvosi-élettani kategóriával elkezdődött a 2021-es Nobel-díjak kiosztása. Ezt követték a fizikai, majd a kémiai tudományos elismerések, illetve csütörtökön az irodalom és október 8-án Oslóban a Nobel-békedíj idei kitüntetettjeinek kihirdetése. Végül október 11-én Stockholmban a Svéd Nemzeti Bank által alapított közgazdasági Nobel-emlékdíjat is kiosztották. A tizenhárom díjazott között csupán egyetlen nő volt. Ez a jelenség egyértelműen szemlélteti, hogy a nők még napjainkban sem érik el a férfiakkal azonos elismerést a tudomány világában.

Az idei Nobel-díjasok között csak egyetlen nő van
Fotó: Getty Images

A Nobel-díjról

Alfred Nobel 1833-ban született, családja az ipar és a kereskedelem területén töltött be jelentős szerepet, többek között az oroszországi olajlelőhelyek kiaknázásában is. Alfred Nobel nevéhez több jelentős találmány is köthető, legismertebb felfedezése a dinamithoz köthető. Nobel 1895. november 27-én írt végrendeletében teljes vagyonát egy alapítványra hagyta. Az első díjat 1901. december 10-én Nobel halálának ötödik évfordulóján osztották ki. Végrendeletében értékpapírokba helyezett vagyonának kamatát öt terület adott évben legjelentősebb felfedezést tett képviselői között osztja szét egyenlő arányban. A díj a kémia, a fizika, az élettan és orvostudomány területén jelentős felfedezéseket tett tudósoknak, illetve, ahogy fogalmaz „az irodalom területéhez a legkiválóbb idealisztikus beállítottságú alkotással hozzájárult” szerzőknek, és annak a személynek jár, „aki a legtöbbet, illetve a legjobbat tette a nemzetek közötti barátság ügyéért, az állandó hadseregek megszüntetéséért, illetve csökkentéséért, a békekongresszusok megrendezéséért és elősegítéséért.” Nobel kifejezett kérése volt, hogy „a díjak odaítélésében ne játsszon szerepet a jelöltek nemzeti hovatartozása, hanem egyedül az, hogy az arra legérdemesebb kapja, függetlenül attól, hogy skandináv-e vagy sem.” Amennyiben célja volt, hogy a díjat a leginkább érdemes kutató nyerje el, így a negatív diszkrimináció minden formája sérti ezt.

Nők és a Nobel-díj

Az idén kiosztott tizenhárom Nobel-díj és emlékdíj tizenkét férfihez és csupán egy nőhöz került. Maria Angelita Ressa fülöp-szigeteki újságíró és író közel húsz éven keresztül dolgozott a CNN délkelet-ázsiai oknyomozó riportereként. Ressa 2012-ben három másik női alapítóval és egy 12 újságíróból és fejlesztőből álló csapattal létrehozta a Rappler online híroldalt. 2018-ban a Time magazin Év Embere elismerést kapta azokkal az újságírókkal együtt, akik világszerte küzdenek az álhírek ellen. 2019-ben a Fülöp-szigeteki hatóságok online rágalmazás vádjával letartóztatták, mivel a vádak szerint a Rappler hamis hírt tett közzé Wilfredo Keng üzletemberről. 2020-ban a manilai bíróság bűnösnek találta a jogkorlátozó számítástechnikai bűnözés elleni törvény alapján. A törvényt a jogvédő szervezetek és újságírók a sajtószabadság elleni támadásként értékelik. Resszát Dmitrij Muratovval, a Novaja Gazeta független orosz újság alapító-főszerkesztőjével közösen díjazták "a demokrácia és a tartós béke előfeltételét jelentő véleménynyilvánítás szabadságának megőrzéséért tett erőfeszítéseiért".

A tény, miszerint idén csupán egy nő kapott Nobel-díjat, rávilágít arra, hogy a tudományos elismerések még napjainkban is elsősorban a férfiakat illetik. A tavalyi évvel összevetve mindenképpen romló tendenciáról beszélhetünk. 2020-ban először került két nőhöz a kémiai Nobel-díj, emellett a fizikai és irodalmi díjat is nők kapták, vagyis összesen a 9 díjazott személyből 4 volt nő. Ha a területek nemi eloszlását egyesével vesszük szemügyre, láthatjuk, hogy 1901-óta a kémiai Nobel-díjat nyert 188 tudósból, csupán 7 volt nő, vagyis, ha idén a koronavírus-járvány kezelésében jelentős mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért Karikó Katalin kapta volna a díjat, ő lehetett volna a nyolcadik ezen a területen. A fizika tárgykörében 219-ből még ennél is kevesebb, csak 4 női díjazott volt az elmúlt 120 évben. Az orvosi-élettani kategóriában 224 díjból csak 12-t vett át nő, az irodalmi esetében ez a szám 118-ból 16, a békedíjból a 109 személyből (28 esetben szervezet lett a díjazott) 18 volt eddig nő. A közgazdasági Nobel-emlékdíjból részesült 89 győztesből 2 volt eddig nő. – Marie Curie-t kétszer díjazták, 1903-ban fizikai, 1911-ben pedig kémiai Nobel-díjat kapott. Ez azt jelenti, hogy az eredeti öt területet összesítve, a közgazdasági emlékdíjjal együtt 947 díjazottból csupán 59 volt nő, vagyis kb. 6%. Ez a szám rettenetesen alacsony, ugyanakkor sajnos nem meglepő, ha a tudomány más területeit is figyelembe vesszük, láthatjuk, hogy az akadémiai szféra erőteljesen háttérbe szorítja a nőket.

A Nobel-díjasok nemi aránya rámutat arra, hogy a nők tudományos elismertségétől még messze vagyunk. Magyar kontextusban ugyanerre világít rá a Tudományos Akadémia tagjainak aránya is: 2016-ban például egyetlen nőt sem választottak be az Akadémia levelező tagjai közé. 2017-ben erre reagálva megalakult a Nők a Kutatói Életpályán Elnöki Bizottság, amely jelentős szerepet játszott abban, hogy 2019-ben az új tagok több mint 25%-a volt nő, ám még így sem éri el a női akadémikusok aránya a 10%-ot. A nők háttérbe szorítása a tudományos szférában amellett, hogy diszkriminatív, számtalan fiatal nőt tart távol a kutatás világától, és ezzel határokat szab a tudományos fejlődés előtt. Ennek megváltoztatásához irányelvekre, a témával foglalkozó testületekre és tudatosságra van szükség.

Ha szeretnéd tudni, hogy mit jelent az tudományban alkalmazott „szivárgó vezeték” fogalma, illetve arra, hogy a nők negatív diszkriminációja hogyan jelenik meg a hazai felsőoktatásban, regisztrálj a Tudatos Lépés hírlevelünkre!

Szerző: Csernus Fanni

nemek közötti egyenlőség programmunkatárs

Amnesty International Magyarország

Ez is érdekelhet

Julia Fox meztelenruhája olyan, mintha csak hajtincsek fednék a testét

Julia Fox meztelenruhája olyan, mintha csak hajtincsek fednék a testét

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Kiderült, hogy hatásosabbá tehetők a "jó" baktériumok! Ezek a készítmények tartalmazzák (x)

Kiderült, hogy hatásosabbá tehetők a "jó" baktériumok! Ezek a készítmények tartalmazzák (x)

PR

Mit tegyünk, ha pozitív lett a HPV teszt eredménye? (x)

Mit tegyünk, ha pozitív lett a HPV teszt eredménye? (x)

PR

Csilliárdos divat- és beauty-birodalom: A Kardashian-nővérek vállalkozásai (x)

Csilliárdos divat- és beauty-birodalom: A Kardashian-nővérek vállalkozásai (x)

PR

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)