Az intimás 4 formája (a szexen kívül), amit meg kell tapasztalod a párkapcsolatban

2020.június.28.

Az intimitás szó hallatán gyakran a szex jut az eszünkbe. Hiszen az intimitás és a szex kéz a kézben járnak. A szex az egyik legmeghittebb formája az intimitásnak, amelyet valakivel megoszthatsz. Persze csak fizikailag. Azonban négy, különböző formája van az intimitásnak, és egyik sem köthető a szexhez, de legalább ugyanolyan hatással vannak egy egészséges párkapcsolat kialakítására.

Valójában, a hosszabb távú kapcsolatoknál az intimitás és megértés sokkal fontosabb, mint az, hogy milyen hihetetlen a szex, vagy mennyire működik a kémia. Ha a kapcsolatból hiányzik az intimitás, könnyen megrekedhet egy szinten, és marad túlságosan felszínes.

Az alábbiakban, ismertetjük az intimitás 4 főbb típusát, amelyekre figyelnünk kell, ha egy teljes kapcsolatra vágyunk.

1.Érzelmi intimitás

Az érzelmi intimitás magába foglalja a gondolatok és érzések őszinte, hiteles megosztását. Illetve azt, hogy meg tudjuk egymással vitatni a legmélyebb félelmeinket, álmainkat, sérelmeinket és legösszetettebb érzéseinket úgy, hogy megértsük egymást. Ez a fajta intimitás azt jelenti, hogy mindkét fél kényelemben és biztonságban érzi magát a másik mellett. Fontos, hogy egy biztonságos környezetet biztosítsunk a partnerünk számára, ahol ítélkezés nélkül képes kimutatni az érzelmeit. Ez nem jelenti, hogy azt kell mondanunk a szerelmünknek, amit hallani szeretne, inkább azt kell éreztetnünk, hogy megbízunk benne.

Íme pár példa az érzelmi intimitásra

Hogyan tudsz javítani az érzelmi intimitáson?

Az érzelmi intimitás elősegíthető egy kapcsolatban, ha mélyebb és tartalmasabb beszélgetést folytatsz a partnereddel. Beszéljetek olyan érzelmekről és tapasztalatokról, amelyeket még soha nem osztottatok meg másokkal. Tegyél fel előre átgondolt kérdéseket, és mutass érdeklődést. A hallgatás sok esetben fontosabb, mint az, hogy egyből válaszoljunk. Vigyázz, hogy ne mondj ellent, amikor a másik éppen kiönti szívét.. Ez segít a megértő környezet kialakításában.

Mi az a párterápia? - szakpszichológus árulta el, hogy hogyan is néz ki egy ilyen találkozó

Mi az a párterápia? - szakpszichológus árulta el, hogy hogyan is néz ki egy ilyen találkozó

2.Intellektuális intimitás

Úgy megvitatni egymás nézeteit, hogy az ne eredményezzen konfliktust, elég nehéz. A legjobb, ha a párkapcsolat mindkét tagja szabadon gondolkodhat, és alakíthat ki véleményt, anélkül, hogy a másikkal egyet kelljen értenie.
Ez a légkör ösztönzi a beszélgetést és közelebb hozhat ahhoz az emberhez, aki értékeli a látásmódodat, még akkor is, ha nem feltétlenül ért vele egyet.

Példák az intellektuális intimitásra:

Hogyan segítheted elő az intellektuális intimitást egy kapcsolatban?

Az intellektuális intimitás kialakításának egyik módja, ha egy olyan témáról kezdeményezünk beszélgetést, amiben tudjuk, hogy eltér a véleményünk a partnerünktől. Megbeszélhetitek azokat az ötleteket és elvont fogalmakat is, amelyeket képesek vagytok együtt vizsgálni. Ez a fajta intimitás a logika és a filozófiai kifejezés révén történő kapcsolódásról szól.

3.Tapasztalatok révén kialakult intimitás

A közös élmények belső poénokhoz, és örök emlékekhez vezetnek, amelyek még erősebbé tudnak kovácsolni egy kapcsolatot.A csapatmunka és a közös célért való törekvés szintén létrehozza a közelség érzetét. Ez a kötődés a tapasztalati intimitás eredménye.

Tökéletes példái a tapasztalati intimitásnak:

Hogyan teremtheted meg a tapasztalati intimitást?

Vegyél részt új kalandokban a szerelmeddel. Tervezzétek meg azokat a programokat és tevékenységeket, amelyeket szívesen csinálnátok együtt.
Nyilván mindkettőtöknek szüksége van magánéletre, egymáson kívül is, de fontos, hogy megosszátok a személyes tapasztalataitokat.

4. Szellemi intimitás

A közös vallásgyakorlat nem feltétlenül szükséges a spirituális intimitáshoz, bár nem árt. Ez a közelség akkor alakul ki, amikor megrendítő pillanatokat élsz át valakivel. Habár a közös imádkozás vagy meditálás egy ilyen pillanatnak tekinthető, a szellemi intimitásnak számos példája létezik.

A szellemi intimitás lehetővé teszi a transzcendens kapcsolat kialakítását - a logikán és a tudatos gondolkodáson túl. Igaz sok esetben, maguktól történnek az események, a saját befolyásunktól függetlenül.

Példák a szellemi intimitásra:

Hogyan lehet növelni a szellemi intimitást?

"Lelkizz" a partnereddel, hogy mindkettőtök új dolgokat fedezzen fel különböző hitvilágokkal kapcsolatban. Rendszeresen próbálj meg időt szánni az ilyen beszélgetésekre, hogy fejleszd a kettőtök között kialakult intimitást.

Mit kezdj az intimitástól való félelmeddel:

Ha félsz a közeledéstől és az intimitás kialakításától, hidd el, nem vagy egyedül. Sokunk érzi magát túl sebezhetőnek az ilyen helyzetekben, pedig muszáj alternatív megoldásokat keresnünk a félelem leküzdése érdekében.
Az első dolog, amit ilyenkor tehetsz, az az, hogy megvizsgálod, milyen akadályokba ütközöl, amikor érzelmi köteléket alakítasz ki valakivel.
Először próbálj meg saját magaddal kialakítani egy egészséges és intim kapcsolatot. Ezáltal komfortosabban érzed majd magadat a következő alkalommal.

Összességében…

Ezt a négy féle, nem fizikai típusú intimitást egy emberrel is kialakíthatod. Az egészséges párkapcsolatok nem csak fizikai szinten működnek.
A nyílt, őszinte kommunikációban való részvétel megtanulása, valamint a partnered megértésének elősegítése segít létrehozni az immateriális közelség érzését, amely megerősíti a köteléketeket.

Ez is érdekelhet

Bátor, erőteljes és komplikált: A legfantasztikusabb női főhősök a filmtörténetből

Bátor, erőteljes és komplikált: A legfantasztikusabb női főhősök a filmtörténetből

GLAMOUR Horoszkóp

A mai nap váratlan ismeretségeket ígér: Napi horoszkóp, június 13.

A mai nap váratlan ismeretségeket ígér: Napi horoszkóp, június 13.

Monitor

Telkes Mária az a magyar tudós, aki a napenergia úttörője lett Amerikában

Telkes Mária az a magyar tudós, aki a napenergia úttörője lett Amerikában