´Az iskolatáska akkor a legnehezebb, ha üres´: így támogathatod a rászoruló gyerekeket iskolakezdéskor

2020.augusztus.20.

Elgondolkodtó videóval hívja fel a figyelmet a rászoruló gyermekek iskolakezdési nehézségeire az Ökumenikus Segélyszervezet. A videóra vett utcai akcióban Wolf Kati, a szervezet önkéntese, az utca emberét kéri meg egy látszólag üres, ám láthatatlan módon súlyossá tett iskolatáska megemelésére. Az üresen is nehéz táska az Ökumenikus Segélyszervezet Iskolakezdés együtt! adománygyűjtés fő üzenetére szeretné ráirányítani a figyelmet: az iskolatáska "akkor a legnehezebb, ha üres". A koronavírus miatt idén az eddigiekhez képest további 1000, tehát összesen 2000 nehéz helyzetbe került gyermeket szeretnének segíteni egyenként 10 ezer forint értékű, személyre szabott, minőségi tanszercsomaggal. A célkitűzés az, hogy a segítség már az első becsöngetés előtt célba érhessen. A segélyakciót a 1353-as adományvonal hívásával, illetve a www.iskolakezdesegyutt.hu oldalon lehet támogatni.

´Az iskolatáska akkor a legnehezebb, ha üres´: így támogathatod a rászoruló gyerekeket iskolakezdéskor
Fotó: Unsplash

Megtölteni az iskolatáskát – esélyt adni a felzárkózásra

Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai nap mint nap találkoznak olyan családokkal, akik számára a napi betevő előteremtése is gondot okoz, így önerőből esélyük sincs kigazdálkodni az iskolakezdéssel járó jelentős kiadásokat. A leghátrányosabb helyzetben lévő családoknál ez az időszak sokszor a reménytelen eladósodásról szól, s a járványhelyzet miatt most még többen kerültek nehéz anyagi helyzetbe. A legszegényebb gyermekek számára az Ökumenikus Segélyszervezet tanszercsomagjai többet jelentenek egy ajándéknál: egy jó minőségű tolltartó, füzetcsomag, tornazsák vagy ünneplő ruha esélyt kínál arra, hogy ők is büszkén és örömmel ülhessenek be az iskolapadba.

A nehéz anyagi helyzetű családoknak gondot okoz az új ruhák, az iskolatáska, az írószerek, a tornafelszerelések beszerzése: egyesek az élelmiszeren, mások a rezsiköltségen vagy gyógyszereken spórolnak tanévkezdéskor. Éppen ezért a Segélyszervezet akciója a legszegényebb családoknak szeretne segíteni, annak érdekében, hogy az iskolakezdés a felzárkózás esélyéről szóljon. A koronavírus idején bevezetett speciális oktatási rend sok rászoruló gyermeknek okozott további óriási nehézséget. A tanulásban a megfelelő eszközök, illetve a családi kapacitások hiánya okozott hátrányt. Az ő felzárkózásukat, tanulmányaik pótlását is segíteni kívánja az Ökumenikus Segélyszervezet.

Több, mint segély, ESÉLY!

Az augusztusi segélyakció mellett az Ökumenikus Segélyszervezet idén is vállalja, hogy a célként kitűzött kétezer gyermek iskolakezdési támogatásához szükséges összegen felül beérkező pénzadományból a szervezet országos intézményhálózatának Kapaszkodó programjaiban éves szinten részt vevő, mintegy 2000 diák felzárkózását támogatja egész évben; rendszeres fejlesztő foglalkozásokat szervezve számukra a szegénység okozta hátrányok leküzdéséhez. E program a járványhelyzet alatt sem szünetelt, sőt: a munkatársak minden rendelkezésre álló eszközzel segítettek a gyermekeknek, hogy be tudjanak kapcsolódni a digitális oktatási rendbe. Az év második felétől Kapaszkodó 2.0. néven speciális programot indított a Segélyszervezet a veszélyhelyzet alatt felhalmozott lemaradások leküzdésére azoknak a gyermekeknek, akik körülményeik miatt kevésbé hatékonyan tudtak bekapcsolódni a digitális oktatásba.

Egy történet a 2000-ből

A 4 gyermekes család egy albérletben lakik Csepelen, egy raklaptelepen. Az édesapa a "vírus előtt" egy asztalos műhelyben dolgozott, de ahogy csökkentek a megrendelések, felmondtak neki. Jelenleg alkalmi éjszakai műszakokat vállal, hogy a családot el tudja tartani. Az édesanya korábban főállású anyasága mellett tudott takarítást vállalni, de a vírus miatt már nem hívták, így ez a mellékes kis jövedelemforrás is kiesett. A gyerekek: Gabriella 13, István 10, Gergő 7, Noel pedig 5 éves. Az egyik gyermek hiperaktív, gyógyszeres kezelés alatt áll. A digitális oktatás alatt az anyukára fokozott terhelés hárult. Digitális eszközök nem megfelelő mennyiségben és minőségben álltak a család rendelkezésére. A gyerekek iskolai órái sokszor egy időben történtek, így sokszor nem jutott mindegyikőjüknek digitális eszköz. A gyermekek megkapták a listát, hogy a szeptemberi iskolakezdéshez mire lesz szükségük. Mivel a vírus miatt a család elvesztette a jövedelemforrásának nagy részét, és szinte napi megélhetési gondokkal küzdenek, esélyük sincs mindent önerőből beszerezni. Ebben segít számukra az Ökumenikus Segélyszervezet.

Így lehet csatlakozni!

Az összefogáshoz idén is a megszokott módokon lehet csatlakozni. Már él a 1353-as adományvonal, melynek tárcsázása hívásonként vagy SMS-enként 250 forint támogatást jelent.

Átutalással vagy csekkbefizetéssel a 11705008-20464565 számlaszámon lehet csatlakozni a felhíváshoz. A közlemény rovatban feltüntetve: Iskolakezdés együtt! Néhány kattintás csupán, s egy bankkártya segítségével tetszőleges összeget lehet felajánlani pár perc alatt a Segélyszervezet www.iskolakezdesegyutt.hu weboldalán.

A nagyobb postákon a csekkbefizetés mellett gyűjtőperselyekbe is várják az adományokat.

Ez is érdekelhet

Anne Hathaway igazi hercegnőként jelent meg a cannes-i filmfesztiválon

Anne Hathaway igazi hercegnőként jelent meg a cannes-i filmfesztiválon

G-Szex

Ezek a legkárosabb filmes hazugságok a szexről

Ezek a legkárosabb filmes hazugságok a szexről

Szépséghírek

Emeld ki napbarnított bőröd ezekkel a nyári körmökkel!

Emeld ki napbarnított bőröd ezekkel a nyári körmökkel!