Babavárás szabadon: tippek, hogy a várandósság ideje nyugodtabb lehessen

Hirdetés

2022.március.25.

A babavárás minden pár életében egy csodálatos szakasz. Kilenc hónap várakozás után pedig egy új és örömteli élet veszi kezdetét, amire érdemes már jó előre felkészülni. Ahogy közeledik a kicsi születésének napja, annál jobban tornyosulnak a fejünk fölött a feladatok, és a legapróbb dolgot is sokkal nagyobbnak látjuk, mint amekkora valójában. Ezért az igazán fontos feladatokat ne hagyjuk az utolsó hetekre, hogy valóban nyugodtan telhessen ez a szép időszak.

Mit érdemes előre megtervezni, ha babát vársz?
Mit érdemes előre megtervezni, ha babát vársz?
Fotó: Hitelnet.hu

Érdemes akár már a babatervezés pillanatától kezdve körbejárni a lehetőségeinket, és mérlegelni a feladatokat, hogy minél harmonikusabb időszaknak nézzünk elébe. Vizsgáljuk meg, hogy mi mindent tehetünk azért, hogy mindez megvalósuljon. Természetes, hogy a babavárás első percétől fogva átkapcsolunk egy tudatosabb életmódra, aminek része a testi és a lelki egyensúly megteremtése is, hiszen a legfontosabb a kismama épsége, amihez az alábbiakat érdemes betartani és megteremteni.

Egészséges életmód kialakítása

A fogantatás pillanatától már nemcsak a saját testünkért, de a baba fejlődéséért is felelősek vagyunk, ezért fokozottan oda kell figyelni az egészségünkre. Az egészséges életmód alappillére a megfelelő táplálkozás kialakítása, ha eddig nem tettük, akkor innentől sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a kellő tápanyagbevitelre, és a vitaminok, ásványi anyagok pótlására. Emellett érdemes megtalálni azt a mozgásformát, amivel fitt kismamák maradhatunk – persze mindezt javasolt a nőgyógyászunkkal is egyeztetni. Amennyiben a terhesség előtt is sportoltunk, általában lehet azt folytatni, ellenkező esetben pedig javasolt kifejezetten kismamáknak kialakított csoportos órákra eljárni.

Elmaradt szűrővizsgálatok pótlása

Szintén az egészséges életmód része, hogy olykor ellátogatunk egy-egy kivizsgálásra. Ez terhesség előtt is javasolt, viszont a fogantatás után érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni rá. Javasolt általános vérvizsgálatot kérni az orvosunktól, melyből kiderülhet, ha valamilyen hiánybetegség küszöbén állunk, ilyen lehet például a vashiány. De a fogorvos meglátogatása sem elvetendő ötlet, hiszen egyes fogíny betegségek akár koraszüléshez is vezethetnek, amit a megfelelő szűrővizsgálattal könnyen megelőzhetünk. Illetve azt talán mondani sem kell, hogy olyan nőgyógyászt keressünk, akiben megbízunk és biztosan végig tudja vinni velünk a kilenc hónapot.

A lelki nyugalom elérése

A fizikai egészségen túl a lelki nyugalom is legalább annyira fontos, nemcsak a kismama, de az egész család számára. Vannak nők, akik anyának születtek és egy pillanatig sem ijednek meg a feladattól, viszont gyakran arra is időt kell szánni, hogy a kismama hozzászokjon az anyaság és a rá váró felelősség gondolatához, ami egyszerre lehet csodálatos és rémisztő. Ebben az időszakban különösen fontos a család, de főleg az édesapa támogatása. Emellett a mozgás a lelki béke megteremtésében is segítség lehet, illetve, ha gondoskodunk már a babatervezés első percétől az anyagi biztonságról.

Az anyagi biztonság megteremtése

Minden szülő vágya, hogy teljes mértékben megadhasson mindent a gyermekének, ami a biztonságos otthon megteremtésével kezdődik. Sok fiatal pár vág bele a családalapításba és az otthonvásárlásba egyszerre. Ehhez érdemes előre felmérni a lehetőségeinket, mérlegelni a felvehető támogatásokat, és igénybe venni, amire csak lehetőségünk van. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény, azaz a CSOK feltételei igen kedvezőek, így megfelelő utánajárás után érdemes ezen is elgondolkodni. Nem véletlen, hogy az elmúlt évek legnépszerűbb hitelének számít.

A CSOK esetében egy vissza nem térítendő állami támogatásról beszélünk, mely 2015 július óta érhető el a családok számára különböző összeghatárokkal, attól függően, hogy hány gyereket szeretne a pár vállalni. A támogatás egészen 600 ezer forinttól 10 millió forintig igényelhető, amennyiben teljesítésre kerülnek a szerződésben leírt feltételek, amelyeket a tervezett és már meglévő gyermekek számán túl befolyásol, hogy új lakás vásárlására tervezzük felhasználni a kapott összeget, esetleg használt lakást néztünk ki, vagy meglévő lakásunkat szeretnénk bővíteni.

A megfelelő felkészülés a harmonikus babavárás alapja, így nem érdemes halogatni azt. Ahogy megfogalmazódik a babatervezés gondolata, javasolt tájékozódni, és időben benyújtani minden szükséges igénylést, illetve törődni azzal is, hogy valóban nyugodt és egészséges környezetbe érkezzen a kicsi.

Ez is érdekelhet

Katalin hercegné és Vilmos nagy ölelkezése a herceg pólómeccsén annyira édes volt

Katalin hercegné és Vilmos nagy ölelkezése a herceg pólómeccsén annyira édes volt

G-Szex

Ideje elengedned az orális szex pornós kliséit, helyette erre az 5 dologra figyelj

Ideje elengedned az orális szex pornós kliséit, helyette erre az 5 dologra figyelj

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné a legédesebb ruhában bukkant fel Wimbledonban

Katalin hercegné a legédesebb ruhában bukkant fel Wimbledonban