„Álmomban szeretkeztem, de nem azzal a férfival, aki mellettem feküdt” - Mit tegyünk, ha komoly párkapcsolatban szeretünk bele valaki másba?

Kata a barátnőm. Évekkel ezelőtt néztem végig, hogyan kuszálja össze egy nem várt szerelem az ő és családja életét. Most leültünk, hogy elmesélje, ami kimaradt.

Pszichológus segít, mit tegyünk, ha szerelmesek leszünk valaki másba, miközben párunk van
Pszichológus segít, mit tegyünk, ha szerelmesek leszünk valaki másba, miközben párunk van
Fotó: Profimedia

Kata nagyon szerette a férjét. Tizenöt évig vele kelt, vele feküdt. Igazi lelki és intellektuális társa volt. Ha nem testben, akkor gondolatban. Aztán eljött az a bizonyos októberi reggel, amikor minden megváltozott. Írásunkban azt a dilemmát dolgozzuk fel, mit tegyünk, ha szerelembe estünk – de komoly párkapcsolatban élünk.

Pontosítsunk: nemcsak önmagában a komoly párkapcsolat a legérdekesebb ebben a kérdésben, hanem a házasság, sőt, az olyan házasság, ahol már gyermek is van. Hogy miért? Ladányi Klára klinikai szakpszichológus válaszolt a kérdéseinkre. Saját praxisában úgy látja, „azoknál a kapcsolatoknál jelenik ez meg problémaként, ahol van már gyerek. Olyan kliensem még nem volt, akinek nem volt családja, és vívódott volna két ember között. Ha nincs gyerek, sokkal könnyebb továbblépni. A praxisban azt látom még, hogy a harmadik fél nagyon gyakran egy közeli munkatárs lesz. Hiszen munka közben szükségem van a másikra, segít nekem, vagy én neki, így felnézhetek rá, fejlődöm általa. Emellett rengeteg időt töltünk együtt. S így szinte észrevétlen kialakul egy szerelem."

Kiűzetés a paradicsomból

Térjünk vissza Katához. Felébredt. Álmában szeretkezett, szenvedélyesen, de nem azzal a férfival, aki mellette feküdt. A férje, Iván megpuszilta és kikászálódott az ágyból, ő pedig úgy nézett utána, mintha kiűzették volna a paradicsomból az ébredéssel. Ő maga is szürreálisnak érezte, de egyből biztos volt benne: szerelmes a közvetlen kollégájába. Felkelt, lezuhanyozott, elvitte az oviba tündéri, öt éves kisfiát, és megpróbálta elhessegetni az érzést.

Ezt az álmot sok éber nappal előzte meg. A harmincöt éves nő fél éve dolgozott az új munkahelyen, és a kicsi irodában azonnal megtalálta a hangot a nála négy évvel fiatalabb Danival. A srác nyers humora, intelligenciája nagyon imponált neki, és a munkahelyén két hónappal később már viccesen úgy emlegették őket, mint az „irodai házaspárt”, annyira egy hullámhosszon voltak, és munka közben is szünet nélkül dobálták egymásnak a poénokat, viccesen szurkálódó megjegyzéseket. Olyan könnyű volt minden, gondolta erről az időszakról utólag. Addig a pillanatig, amíg el nem jött a karácsonyi buli.

„A szenvedést, lemondást a végsőkig lehet feszíteni” - Ezért nem kell kitartanod egy rossz kapcsolatban

Kata hullafáradtan esett be a hivatali partira, fekete karikákkal a szeme alatt. Azon a héten home office-ban dolgozott, közben ápolta influenzás gyerekét. Az ajtónál várta, hogy a férje hazaérjen a külföldi képzéséről, és futtában feldobott sminkjével és tűsarkújában kimenekülhessen a lakásból az éjszakába. Egy gyors puszi Ivánnak, és már ott sem volt.

Három órával később épp egy kolléganőjével beszélgetett a buliban, amikor valaki hátulról átkarolta a derekát, és hangos sziával köszöntötte. Dani volt az, és a nőt meglepte az érintés, és az, hogy ez mennyire jólesett neki. Beszélgettek, a fiú elárulta, mennyire örül, hogy eljött – és hogy hiányzott neki. Egy tekintet, két mondat és egy érintés. A buli pörgött tovább, de köztük kimondatlanul is elindult valami.

Meddig romantikus?

Ez a történet a vágyálomig egészen romantikus, vagy legalábbis annak hangzik. Vannak azonban további szereplői. Ott van Olivér, Kata és Iván kisfia, aki hónapok óta értetlenül és szorongva figyeli a két szülő közti megmagyarázhatatlan feszültség okozta kisebb-nagyobb összezördüléseket. Nagyon okos és érzékeny kisfiú: látja, hogy valami nem stimmel a szülei között. Mivel apja sokat van távol, és a család csak a vacsoránál találkozik, a kisfiú öntudatlanul azt a következtetést vonja le, hogy vele kapcsolatos a probléma. Mivel pedig az idő nagyobb részét az anyjával tölti, neki próbál megfelelni, hátha azzal megoldódik a helyzet: ő azonban egyre távolibb, mintha nem is lenne jelen néha.

Ivánt sem ejtették a fejére. A korábban heti két szerelmes együttlét a feleségével már csak havi egyre csökkent, az esti beszélgetések elmosódtak, lassanként azt vette észre, hogy mindketten a telefonjukon olvasgatnak a tévé előtt, mintha minden rendben lenne. Pedig nem volt. A nő egy alkalommal rejtegetni próbált egy félmosolyt, miután rápillantott a telefonjára érkezett üzenetre, a férje pedig megkérdezte, kivel beszélget. Csak Danival, de semmi extra, válaszolta, Iván pedig megdöbbenve figyelte, ahogy a lehalkított telefonon még két óra múlva is villogtak az üzenetablakok. A férfi felesége karácsonyi bulis Facebook-képeit nézegetve ráakadt egy fotóra, ami senki másnak nem volt árulkodó: Dani és Kata jókedvűen pezsgőzik egymás mellett. Semmi extra, leszámítva, hogy Iván ismerte ezt a nézést: a felesége rá is így nézett, tizenöt évvel ezelőtt.

Az álomtól eltelt hónapok bizonytalanságban és szenvedésben teltek el mindhárom családtag számára. A férj türelmesen várt és figyelt. A nő a munkahelyén elzárkózott a kollégájától, aki fájdalmában elárulta: szerelmes belé. Mintha eddig nem lett volna egyértelmű, tette hozzá, és ez volt az utolsó alkalom, amikor együtt nevettek. Kata aztán könnyek között bevallotta: nem tud elképzelni egy olyan életet, amelyben nincs vele a családja – pedig ő is hasonlóan érez. Álmatlan éjszakáin befeküdt kisfia mellé, és pityeregve simogatta a fejét, kollégája pedig elkezdte alkoholba fojtani a bánatát. És itt most megállunk egy pillanatra.

Valamit el kell engedni

Bizonyára nyilvánvaló, hogy akármerre is megy a történet, nem létezik teljes happy end. Akárkit választ Kata, ő is és a „vesztes” fél is szenvedni fog . „Bármit döntünk ilyenkor – mondja Ladányi Klára -, nagy árat kell fizetni érte. Ha válunk, fájdalmat okozunk a házastársnak, a gyerekeknek, s el kell viselni, hogy csalódnak a szülők, az anyós, az após is. Osztozkodás következik, és az elhagyó fél a gyerekeit is elhagyja valamilyen mértékben. A másik lehetőség: el kell engedni, el kell gyászolni egy érzést, vágyat, hogy valakivel boldogabb, teljesebb, izgalmasabb életet élhetnék. Nincs jó megoldás, csak kisebb rossz. Ezt kell eldönetni: kinek mi a kisebb rossz. Egy ilyen helyzet szembesíti az embert az élet végességével, azzal, hogy a lehetőségek korlátozottak. Azt szoktam mondani, hogy a gyermeki világképben, ahogy József Attila Altatójában elhangzik "tűzoltó leszel s katona, vadakat terelő juhász". Felnőttként azonban el kell fogadni, hogy nagyon gyakran nincs és – csak vagy van.”

A kapcsolatod kudarca lehet a következő szerelmed sikerkulcsa - íme 3 tanulság, amit tovább kell vinned

Kata helyzetét végül az élet oldotta meg, amit ő jelként értelmezett. Kollégáját áthelyezték egy másik társcéghez, ő pedig tudatosan nem kereste tovább. Ez már két éve volt, azóta egyszer összefutottak egy konferencián, de nem tépték fel a régi sebeket. Azóta is álmodik Danival, de egyre ritkábban. „Volt három átbeszélgetett éjszakánk a férjemmel, miután egyszer összeomlottam. Arra jutottunk, hogy ez a család együtt kell, hogy maradjon. Olyan erős szeretet van köztünk, évek sok-sok közös élménye, amit egyszerűen nem akartunk a szemétbe hajítani.” Akkor mi volt ez a történet? - kérdezem. „Egy fellángoló szerelem" - válaszolja tárgyilagosan.

„Az az érzés, hogy csak vele jó igazán, ha vele vagyok, akkor minden jó, különlegesnek látom őt, magamat pedig értékesebbnek általa – vagyis a szerelem – elmúlik – magyarázza a pszichológus. – A szeretetkapcsolaton kell dolgozni: elfogadni a másikat olyannak, amilyen, a közös életet minőségi idővel tenni tartalmassá. Aztán az élet hozza a feladatokat, ezeknek a jó megoldása pedig egyre erősebbé teszi a szövetséget.” A házaspár néha még mindig érzi azt a távolságot, amit a hónapokon át ki nem mondott történet vájt kettejük közé. Viszont megbocsátottak egymásnak, maguknak, és úgy érzik, az összefogásuk egy új kezdetet jelölhet.

A szerelem összetett - olvass róla még többet:

Ez is érdekelhet

Magasan ők a legintuitívabb csillagjegyek - félelmetesen jól működnek a megérzéseik, használják bátran

Magasan ők a legintuitívabb csillagjegyek - félelmetesen jól működnek a megérzéseik, használják bátran

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Pozitív lett a HPV-szűrés eredménye? Ezt tehetjük (x)

Pozitív lett a HPV-szűrés eredménye? Ezt tehetjük (x)

PR

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

PR

Így éli meg Salma Hayek és Kim Cattrall a menopauzát (x)

Így éli meg Salma Hayek és Kim Cattrall a menopauzát (x)

PR

Ha nem férsz be a bőröndödbe, mutatunk egy szuper pakolási tippet! (x)

Ha nem férsz be a bőröndödbe, mutatunk egy szuper pakolási tippet! (x)