7 jel, hogy a párkapcsolatod rombolja az önbecsülésed

Egy párkapcsolat rengeteg csodás pillanatot tud adni, de tele van buktatókkal is. Ezzel nincs is semmi baj, de arra mindig érdemes odafigyelned, hogy a mérleg nyelve ne billenjen el a rossz irányba, azaz: sokkal több örömet okozzon, mint amennyi bánatot. Innen tudhatod, ha a kapcsolatod toxikus, és rontja az önbecsülésed.

Ha a párkapcsolatod rombolja az önbecsülésed, fontolóra kell venned az elengedést
Ha a párkapcsolatod rombolja az önbecsülésed, fontolóra kell venned az elengedést
Fotó: Profimedia

Egy párkapcsolat tele van kihívásokkal, ugyanakkor csodálatos tud lenni. Ám vannak bizonyos jelek, amelyek arra utalhatnak, hogy mérgező kapcsolatban élsz, amelynek hatására romlik az önbecsülésed. Ez nem jelenti azt, hogy menthetetlen a dolog, de egy biztos: változtatni kell - legfőképpen azáltal, hogy őszintén megosztod partnereddel az érzéseidet, aggályaidat. Első lépésként mérd fel, hogy észreveszed-e magadon az alábbiakat, amennyiben igen, próbálj meg lépéseket tenni a javulás érdekében. Íme 7 jele annak, hogy a párkapcsolatod rontja az önbecsülésedet.

1. Állandóan bocsánatot kérsz

A nők sokkal hajlamosabbak bocsánatot kérni, mint a férfiak, és vannak, akik jóval többször kérnek bocsánatot, mint más nők. Fontos, hogy ne kérj bocsánatot a legapróbb dolgokért, csak abban az esetben, ha valóban valami nagyon bántót mondtál, vagy tettél. Ez legfőképpen akkor igaz, ha belül érzed, hogy tulajdonképpen nincs is miért elnézést kérned, csak az alacsony önbecsülés mondatja veled, hogy hibáztál. Ne hagyd, hogy a partnered olyan érzéseket keltsen benned, mintha állandóan "rosszul" csinálnál valamit.

2. Nem úgy öltözködsz, ahogyan szeretnél

A párkapcsolatod elején még teljesen önazonos vagy, majd egyszer csak azon kapod magad, hogy már nem ugyanaz az ember néz vissza rád a tükörből, mint az elején? Ez egy lassú, fokozatos folyamat, de lehet, hogy csak akkor veszed észre, amikor már “késő.” A partnered hatására ugyanis elkezdesz másképpen öltözködni, többet, vagy épp kevesebbet sminkelni, máshogy hordod a hajad, esetleg növekszik/csökken a testsúlyod. Ez pedig mind azért van, mert úgy érzed, meg kell felelned neki, és nem vagy jó úgy, ahogy vagy. Minimális stílusváltás belefér - ha a kedvére szeretnél tenni egy csinos magassarkúval, vagy egy bizonyos színű ruhát hordasz, mert tudod, hogy az a kedvence -, de ha úgy érzed, már nem vagy önmagad, az egy hatalmas vörös zászló.

3. Nem fogadja el a családodat, barátaidat

A bántalmazó kapcsolatok egyértelmű jele, ha a partner elszigetel a családodtól és a barátaidtól. Talán odáig még nem jutottatok el, hogy “nem engedi”, hogy találkozz velük, de azt már sugallja, hogy egyáltalán nem örül a családi ebédeknek vagy egy csajos napnak. Olyan is előfordulhat, hogy egyszerűen elzárkózik, ha szóba hozod őket, vagy epés megjegyzéseket tesz rájuk. A párodnak nem kell az összes barátodat kedvelnie, de tiszteletben kell tartania a velük fennálló barátságodat.

Ezért hagyd, hogy a férfi királynőként kezeljen

4. Kezdesz rettegni a vele való időtöltéstől

Hamarosan hazaér, és vacsorával “kell” várnod? Gyomorgörcsöd lesz, ha arra gondolsz, hogy elutazol vele néhány napra? Ha úgy érzed, érzelmileg megterhelő a társaságában lenned, az egyértelmű jele annak, hogy valami nagyon nincs rendben. Normál esetben boldogan, izgatottan kellene várnod a vele való találkozást, de ha ez inkább félelemmel tölt el, az arra utalhat, hogy szavaival, tetteivel lenyom téged, ahelyett, hogy felemelne.

5. Bántod magad

Mindannyiunknak vannak nehéz pillanatai, amikor elégedetlenebbek vagyunk magunkkal, de ha ez kezd folyamatossá válni, az azt jelentheti, hogy az önbecsülésed egyre mélyebbre és mélyebbre kerül. Ha destruktívnak érzed magad, bűntudatod van, szorongsz, sőt, depressziós is vagy, akkor mindenképpen át kell értékelned a kapcsolatodat.

6. Nem állsz ki magadért

A konfliktuskerülés sok esetben önbizalomhiányra utal, főként akkor, ha nem a béke fenntartása érdekében vonod ki magad egy-egy kellemetlen helyzetből, hanem mert félsz kiállni magadért. A partnered esetén pedig az annak a jele, hogy félsz tőle, vagy a vele való konfliktustól, mert tudod, hogy úgyis te maradsz alul. Ha régebben sokkal bátrabb és magabiztosabb voltál, de már nem vagy az, akkor biztos, hogy a párkapcsolatod rontott az önbecsüléseden.

7. Olyan dolgokra mondasz igent, amikre valójában nem szeretnél

Ilyenkor fordul elő az, hogy megalkuszol, rosszabb esetben pedig teljesen alárendeled magad a párodnak, csak hogy megfelelj neki. Nincs kedved kimozdulni, de megteszed a kedvéért, a szexet legszívesebben elutasítanád, de nem mered, vagy éppen lemondasz egy barátai találkozót, mert ő ellenzi azt. Ha gyakran veszed észre magadon, hogy akaratod ellenére cselekszel, és partnered messze átlépi a határaidat, akkor nagyon gyorsan változtatnod kell.

Egy rossz párkapcsolat néha még a legnagyobb önbecsüléssel rendelkező ember szárnyait is letörheti. De az önbizalmad és az önszereteted egy kincs, és te magad vagy az, aki egy egész életen át végigkísér téged. Ne hagyd hát cserben!

Forrás: hellogiggles.com

Olvass tovább a témában:

Ez is érdekelhet

Elképesztően nagyot nőtt Borbély Alexandra kislánya

Elképesztően nagyot nőtt Borbély Alexandra kislánya

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

PR

Minden, amit a Kardashian-nővérek vállalkozásairól mindig is tudni akartál (x)

Minden, amit a Kardashian-nővérek vállalkozásairól mindig is tudni akartál (x)

PR

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

PR

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)