Biztos menedék a bajban lévő anyáknak

2020.december.5.

Az anyaság a világ legfantasztikusabb felelőssége, azonban bizonyos helyzetekben mindenki életében adódhatnak komolyabb nehézségek. Fazekas Krisztinának, az Üdvhadsereg Anyaotthon családgondozójának segítségével az anyaotthonok működésébe nyerhetsz betekintést.

Mentálisan nagyon hosszú utat járhatnak be azok a nők, akik végül anyaotthonoktól kérnek menedéket, segítséget. Óriási köszönet ezeknek az intézményeknek, és azok dolgozóinak, akik erőt, energiát nem sajnálva, önzetlenül segítenek másoknak.

Milyen esetekben lehet felkeresni az anyaotthonokat?

Krízishelyzetekben, általában lakhatási nehézség -például kilakoltatás, albérlet elvesztése, munkahely hiánya miatti fizetési képtelenség, járvány következtében kialakult kritikus élethelyzet, családtag halála miatti válságos körülmények, vagy valamilyen ok miatt az anya egyedül marad a gyermekeivel, és nem tudja megoldani a család fenntartását) és/vagy családon belüli bántalmazás, kiskorú gyermekek veszélyeztetése miatt keresik meg az Üdvhadsereg Anyaotthonát. Telefonon közvetlenül elérhetőek vagyunk a segítséget kérő számára. Emellett a gyermekjóléti szolgálat, a családsegítő, és a krízis központok is rendelkezésükre állnak a rászorulók számára. Az oktatási és egészségügyi intézmények, továbbá hatóságok (rendőrség, gyámhatóság) lehet még segítségükre a bajba jutott nőknek.

Van lényeges különbség az egyházi és az állami fenntartású intézmények között az érintett hölgyek szempontjából?

Minden anyaotthon a rászorult anyáknak és gyermekeiknek nyújt védelmet, segítséget. Az egyházi fenntartású otthonok, így az Üdvhadsereg Anyaotthona is fontosnak tartja a hölgyek lelkigondozói támogatását. Biztatjuk az anyákat, hogy vegyék igénybe a lelkészi szolgálatot, beszélgetéseket (ez természetesen nem kötelező), ami hozzájárulhat a szellemi megerősödésükhöz és önértékelésük javításához is.

Mennyire támogató a légkör? Az intézményekben tartózkodó nők segítik egymást, vagy inkább ellenségesen kezelik a társaikat?

Az otthonokban lakó nők sorstársak. Ha sikerül az intézmény munkatársainak ezt tudatosítani bennük, akkor segítségére vannak egymásnak. Az intézményi lakhatásnak lehet pozitív közösségi hatása, javíthatja az érintett családok együttműködési készségét, de ez az otthon dolgozóitól is nagy odafigyelést, ügyes kommunikációt, a közösségi érdekeket szem előtt tartó házirendet igényel. Ha valaki folyamatosan megnehezíti, megkeseríti a többiek életét, vagy a magatartása agresszív, annak a családnak nem tudjuk támogatni a lakhatását, a szerződést ilyen esetben felbontjuk.

Hány gyerekkel és mennyi időre kapnak menedéket az erre rászoruló érintettek?

Egy és több gyermekkel is lehet jelentkezni, nincsen korlátozva a létszám. Az anyákkal egy évre szóló szerződést kötünk, amit indokolt esetben kérelemre fél évvel meghosszabbíthatunk.

Milyen feltételekkel lehet ott tartózkodni?

A jelentkezés után várólistára kerülnek a családok, majd üresedés esetén felvételi beszélgetésre hívjuk az anyákat a gyermekekkel együtt. Ekkor az anya felvázolja az élethelyzetüket, felvesszük az adataikat, mi pedig ismertetjük az intézmény működését, a házirendet, amit egy példányban átadunk elolvasásra. Az anyának át kell gondolni, hogy a látottak, hallottak és olvasottak alapján ez a hely lesz-e a számukra megfelelő otthon a következő hónapokra. A szakmai csoport is megbeszéli az adott család helyzetét, és döntést hoz. Ha az anya és a szakmai team is a beköltözés mellett dönt, akkor ennek az időpontját konkretizáljuk. Beköltözéskor szerződést kötünk, amiben az anya elfogadja az otthon házirendjét. Fontos, hogy a családok önellátóak, minden anya a saját gyermekeiről kell, hogy gondoskodjon. Az otthonban térítési díjat kell fizetni havonta, ennek az összegét a jövedelemnyilatkozat alapján az intézményvezető számolja ki. Az első hónap próbaidőnek számít, ez alatt az idő alatt kiderül, a család számára valóban ez a hely-e a legmegfelelőbb az adott élethelyzetükben. A cél a biztonságos helyen túl a készségfejlesztés, és az önálló életvezetésre való képesség kialakítása, megerősítése.

A későbbiekben az otthonok támogatják valamilyen módon az önálló élet megkezdését?

Az otthon célja, hogy az anyák alkalmassá váljanak az önálló életre. A gondozási időben a szociális munkának ez a fő iránya. Ez magába foglalja a reális énképet, a lehetőségek jó kihasználását, a kapcsolati háló növelését, aktiválását, az élet tudatosabb szervezését és tervezését, célok kitűzését és megvalósítását. Az anya döntéseit támogatjuk, ha igényel az intézmény részéről konkrét segítséget az önálló életében (pl. lakásfelújítás vagy lakberendezés, vagy költöztetésben fuvarozás, vagy bármi egyéb), akkor azzal kapcsolatban egyeztetünk, és lehetőségeink szerint segítünk.

Van az anyaotthonokból kikerült nőkkel foglalkozó utólagos követés? Valamilyen formában figyelik a sorsukat?

Szervezett utógondozást anyaotthonunk nem folytat, ezt a szakmai munkát a család és gyermekjóléti szolgálatok végzik. A klienseink természetesen távozásuk után is megkereshetnek bennünket, ha valamilyen információra van szükségük, vagy csak szeretnének jelezni magukról. Örömmel vesszük a megkeresésüket.

Van bármilyen nemzetközi összeköttetés az anyaotthonok között?

Nincs semmilyen összeköttetés a nemzetközi anyaotthonok között.

Milyen formában tudnak segíteni a kívülálló emberek a bajbajutott nőknek?

Aktív jelenléttel és jelzéssel lehet segíteni a bajbajutott embereknek. Ha veszélyeztetettséget látunk, ne hagyjuk magára a bajbajutottakat. Életveszély esetén a rendőrséget kell értesíteni, egyéb szociális probléma kapcsán pedig (lehetőség szerint az érintettekkel egyeztetve) a körzeti család és gyermekjóléti szolgálatot érdemes megkeresni, ők további tájékoztatást adnak a tennivalókról és lehetőségekről.

Jávor Babett

Ez is érdekelhet

9 könyv, amit érdemes elolvasnod, ha rajongsz az asztrológiáért

9 könyv, amit érdemes elolvasnod, ha rajongsz az asztrológiáért

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói