Casanova vacsorája

2016.május.26.

Szerelmes, romantikus estére vágysz, de nem tudod, mi kerüljön az asztalra? Segít Casanova! A GLAMOUR a 290 évvel ezelőtt született kalandor ihlette menüt állított össze neked és a szerelmednek. Jó étvágyat hozzá – és egymáshoz!

Casanova vacsorája
Fotó: Thinkstock

Előétel: kaviár
Casanova – nemkülönben a szexuális téren szintén nagy szaktekintélynek örvendő Madame Pompadour – csak úgy falta a finom, fehérjékben rendkívül gazdag halikrákat. A valódi, porcos halak ikrájából készült, a nálunk általánosan elterjedt halikránál jóval nagyobb szemű, leginkább a Kaszpi-tengerből származó kaviár nem olcsó (egy doboz pár ezer forinttól fölfelé kapható a jobb szupermarketekben), de az íze – és a hatása – mennyei.
Előételnek fogyasszátok Casanova kedvenc összeállítását: végy egy evőkanál szardellapasztát, egy spanyolpaprikát, egy snidlinget. A zöldséget vágd apróra, és keverd össze a szardellával. Add hozzá egy fél citrom levét, majd az egészet keverd el egy csésze kaviárral. Forró pirítósra kenve egyétek!

Főétel: osztriga spárgával
Osztrigát enni, és meghalni? Annyira azért nem vészes, bár sokan tényleg képtelenek lenyelni – általában azért, mert tudják, hogy még élő állatot fogyasztanak. Akárhogy is, Casanova a legenda szerint minden áldott reggel megevett ötven osztrigát a fürdőkádban ülve – a színesebb változat szerint mindennap más szépasszony keblét használva tányérul. Ami azt illeti, erős bendője lehetett, mert a rendkívül koleszteringazdag kagylófajtából már öt-hat darab is telít. Rengeteg benne a cink, ami nagy szerepet játszik a nemi hormonok előállításában. Köretnek a "legerotikusabb zöldséget", a spárgát ajánljuk: már az alakja is izgató, de fontosabb, hogy gazdag A- és C-vitaminban.

Vegyél egy adag osztrigát (nagyobb hipermarketekben kapható, de az ára az élvezeti értékénél jóval magasabb), és miután ügyesen felpattintottad a héját (vigyázz, nehogy megvágd magad – a francia pincérek még "páncélkesztyűt" is húznak a tálalásakor), csöpögtess rá egy kis citromot, majd szippantsd ki. Köretnek készíts spárgát: ebben az esetben a zöldspárgát ajánljuk (a fehér menjen a levesbe). Ha tudsz, szerezz be speciális, henger formájú spárgafőző edényt, mert a spárga feje nem jó, ha beleér a forró vízbe, azt csak párolni kell. Miután elhelyezted a tányéron, tegyél rá vajat, citromot, aztán szórd meg friss borssal.

Fotó: Thinkstock

Desszert: forró csokoládé
Azt mondják, Casanova még a pezsgőnél is jobban szerette a forró csokoládét. Miközben szürcsölte, nyilván az aztékok jártak az eszében. A spanyol hódítók Montezuma birodalmában ismerkedtek meg a chocolatl nevű itallal, amiről azonnal elterjedt Európában, hogy vágyfokozó hatású. A kortársak úgy vélték, az aztékok nem véletlenül adnak a nászéjszaka előtt egy-egy csésze csokoládét a házasodó lányoknak vagy azoknak, akiket az uralkodó szemelt ki magának. Montezuma pedig állítólag ötven csészével ivott meg, mielőtt felkereste a háremét. A francia udvarban a Napkirály, XIV. Lajos uralkodása alatt vált igazi kedvenccé. Akkoriban cukor nélkül, sűrűre főzve itták, mint a kávét. A kakaóval egy időben jöttek divatba a fekete bőrű szolgák is, így ha valamelyik főúri dámának fekete gyereke született, utána eltiltották – a csokoládéfogyasztástól. A csoki jó hírnevéért a benne lévő feniletilamin felelős – ezt a vegyületet a szerelmes ember agya termeli. Igaz, a kutatók szerint ez olyan csekély mértékben van jelen egy-egy csokoládéban, hogy nem fokozhatja a szerelmi vágyat. Ha másért nem, idd a finom ízéért!

Vegyél finom feketecsokoládét, törd össze, és lassú tűzön, tejben olvaszd fel. Folyamatosan kevergesd, míg sűrű ital nem lesz belőle. Az eredeti francia recept szerint virágport is kell bele tenni. Ilyet egy időben nálunk is árultak minden bioboltban, mostanában nemigen látunk, de hátha rábukkansz valahol.

Fotó: Thinkstock

Ez is érdekelhet

9 példamutató influenszer, aki elfogadja bőrét úgy, ahogy van

9 példamutató influenszer, aki elfogadja bőrét úgy, ahogy van

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: a Kos új embereket ismer meg, az Ikreket csalódás érheti

Napi horoszkóp: a Kos új embereket ismer meg, az Ikreket csalódás érheti

Divathírek

Ismét itt az aranyláz - ezek a legdivatosabb ékszerek most

Ismét itt az aranyláz - ezek a legdivatosabb ékszerek most