7 cinkben gazdag étel, ami pajzsként véd az influenzaszezon alatt
Amint elkezdjük élvezni az ősz lágy fényeit és a sárguló faleveleket, egy másik - jóval kevésbé népszerű - időszak is beköszönt: az influenzaszezon. Mutatjuk, milyen cinkben gazdag élelmiszereket érdemes fogyasztani, hogy megerősítsd az immunrendszered, és elkerüld a bedugult orrot, a torokfájást, valamint a folyamatos fáradtságot.
Ezeket láttad már?
Ha az őszi immunerősítő trükköd kimerül a C- és D-vitamin szedésében, akkor a cink jótékony hatásairól valószínűleg még hallottál. Ez az ásványi anyag ugyanis nélkülözhetetlen az általános testi egészséghez, az immunrendszer működésében kiemelkedő szerepet játszik.
„A cink létfontosságú az immunrendszer működéséhez, a sebgyógyuláshoz, az emésztéshez és a hormonszabályozáshoz. Az immunsejtek működésének támogatásával segít leküzdeni a fertőzéseket” - magyarázza Kirsten Humphreys, a Bare Biology táplálkozási szakértője a Vogue-nak.
„Az alacsony cinkszint hozzájárulhat a gyulladások kialakulásához és a lassú sebgyógyuláshoz, valamint olyan tünetekhez, mint a hajhullás, a gyakori megfázás és a körmökön megjelenő fehér foltok” - figyelmeztet Humphreys, majd hozzáteszi, hogy különösen a vegánoknak és a vegetáriánusoknak kell odafigyelniük a cinkszintjükre, mivel a növényi források biológiailag kevésbé hasznosulnak, mint az állati eredetű élelmiszerek.
Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala, valamint más egészségügyi szervezetek - köztük a Mayo Clinic - a felnőtt nők számára napi 8 mg, a várandós nők számára napi 11 mg, a szoptató nők számára pedig 12 mg cinket ajánlanak.
5 nevetségesen olcsó ital, ami úgy erősíti az immunrendszered, mint semmi más: bizonyították a hatékonyságukat
7 étel, ami a szakértők szerint tele van cinkkel
Osztriga
Az osztriga a leggazdagabb természetes cinkforrás - árulja el Maz Packham, a W-Wellness táplálkozási szakértője, aki szerint már két-három osztriga is fedezi a napi cinkszükségletet. (Ha még életedben nem ettél, ne aggódj, ennél azért jóval elérhetőbb cinkben gazdag finomságot is találsz a listánkban!)
Tökmag
„A tökmag az egyik legsokoldalúbb, növényi alapú cinkforrás, mivel nagyon könnyen beépíthető az ételekbe” - mondja Packham. Hozzáadhatod a zabkásádhoz, megszórhatod vele a salátádat, de akár krémlevesekbe is belekeverheted.
Kendermag
A cinkben gazdag kendermagok előnye, hogy vegán omega-3 forrásként is szolgálnak, mely zsírsavak a gyulladások csökkentésében, a szív egészségének támogatásában és a vérnyomás csökkentésében is fontos szerepet játszanak. Sőt, kutatások bizonyítják, hogy az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek rendszeres fogyasztása segíthet a depresszió és a szorongás kezelésében.
Vörös hús
A marha-, sertés- és bárányhús mind gazdag cinkforrások, az osztriga után a második helyen állnak. Kirsten Humphreys szerint ezek tökéletes pörköltalapanyagok, melyeket sok zöldséggel érdemes elkészíteni, hogy igazi vitaminbombák legyenek a szervezeted számára. Azt javasolja, ízesítsd őket friss korianderrel, petrezselyemmel vagy kaporral, hogy az immunrendszert támogató mikrotápanyagokból is kapj egy csiptenyit!
Csicseriborsó
A csicseriborsó Farzanah Nasser táplálkozási szakértő szerint zseniális cinkforrás, mert nemcsak cinkben gazdag, de tele van rosttal is - fél csészényi csicseriborsóval a napi ajánlott rostbevitel körülbelül negyedét tudod bevinni a szervezetedbe.
Kesudió
Rhian Stephenson táplálkozási szakértő, természetgyógyász szerint a kesudió az egyik legjobb és legtöbb cinket tartalmazó sióféle. Azt javasolja, felaprítva szórd a salátádba, vagy csak fogyaszd önmagában, nassolni valóként.
Ez a fűszer igazi csodaszer a hidegebb hónapokban, és nem is tudtál róla
Tojás
Ne becsüld alá az egyszerű tojást! A tojás ugyanis nagyszerű cink- és keratinforrás, a sárgájában található biotin és kolin pedig támogatják a haj növekedését és a bőr egészségét.