7 cinkben gazdag étel, ami pajzsként véd az influenzaszezon alatt

2025. október 17.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Amint elkezdjük élvezni az ősz lágy fényeit és a sárguló faleveleket, egy másik - jóval kevésbé népszerű - időszak is beköszönt: az influenzaszezon. Mutatjuk, milyen cinkben gazdag élelmiszereket érdemes fogyasztani, hogy megerősítsd az immunrendszered, és elkerüld a bedugult orrot, a torokfájást, valamint a folyamatos fáradtságot.

Ezekből a finomságokból érdemes rendszeresen enni az influenzaszezon alatt
Ezekből a finomságokból érdemes rendszeresen enni az influenzaszezon alatt
Fotó: fotolgahan

Ha az őszi immunerősítő trükköd kimerül a C- és D-vitamin szedésében, akkor a cink jótékony hatásairól valószínűleg még hallottál. Ez az ásványi anyag ugyanis nélkülözhetetlen az általános testi egészséghez, az immunrendszer működésében kiemelkedő szerepet játszik.

„A cink létfontosságú az immunrendszer működéséhez, a sebgyógyuláshoz, az emésztéshez és a hormonszabályozáshoz. Az immunsejtek működésének támogatásával segít leküzdeni a fertőzéseket” - magyarázza Kirsten Humphreys, a Bare Biology táplálkozási szakértője a Vogue-nak.

„Az alacsony cinkszint hozzájárulhat a gyulladások kialakulásához és a lassú sebgyógyuláshoz, valamint olyan tünetekhez, mint a hajhullás, a gyakori megfázás és a körmökön megjelenő fehér foltok” - figyelmeztet Humphreys, majd hozzáteszi, hogy különösen a vegánoknak és a vegetáriánusoknak kell odafigyelniük a cinkszintjükre, mivel a növényi források biológiailag kevésbé hasznosulnak, mint az állati eredetű élelmiszerek.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala, valamint más egészségügyi szervezetek - köztük a Mayo Clinic - a felnőtt nők számára napi 8 mg, a várandós nők számára napi 11 mg, a szoptató nők számára pedig 12 mg cinket ajánlanak.

5 nevetségesen olcsó ital, ami úgy erősíti az immunrendszered, mint semmi más: bizonyították a hatékonyságukat

5 nevetségesen olcsó ital, ami úgy erősíti az immunrendszered, mint semmi más: bizonyították a hatékonyságukat

7 étel, ami a szakértők szerint tele van cinkkel

Osztriga

Az osztriga a leggazdagabb természetes cinkforrás - árulja el Maz Packham, a W-Wellness táplálkozási szakértője, aki szerint már két-három osztriga is fedezi a napi cinkszükségletet. (Ha még életedben nem ettél, ne aggódj, ennél azért jóval elérhetőbb cinkben gazdag finomságot is találsz a listánkban!)

Tökmag

„A tökmag az egyik legsokoldalúbb, növényi alapú cinkforrás, mivel nagyon könnyen beépíthető az ételekbe” - mondja Packham. Hozzáadhatod a zabkásádhoz, megszórhatod vele a salátádat, de akár krémlevesekbe is belekeverheted.

Kendermag

A cinkben gazdag kendermagok előnye, hogy vegán omega-3 forrásként is szolgálnak, mely zsírsavak a gyulladások csökkentésében, a szív egészségének támogatásában és a vérnyomás csökkentésében is fontos szerepet játszanak. Sőt, kutatások bizonyítják, hogy az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek rendszeres fogyasztása segíthet a depresszió és a szorongás kezelésében.

Vörös hús

A marha-, sertés- és bárányhús mind gazdag cinkforrások, az osztriga után a második helyen állnak. Kirsten Humphreys szerint ezek tökéletes pörköltalapanyagok, melyeket sok zöldséggel érdemes elkészíteni, hogy igazi vitaminbombák legyenek a szervezeted számára. Azt javasolja, ízesítsd őket friss korianderrel, petrezselyemmel vagy kaporral, hogy az immunrendszert támogató mikrotápanyagokból is kapj egy csiptenyit!

Csicseriborsó

A csicseriborsó Farzanah Nasser táplálkozási szakértő szerint zseniális cinkforrás, mert nemcsak cinkben gazdag, de tele van rosttal is - fél csészényi csicseriborsóval a napi ajánlott rostbevitel körülbelül negyedét tudod bevinni a szervezetedbe.

Kesudió

Rhian Stephenson táplálkozási szakértő, természetgyógyász szerint a kesudió az egyik legjobb és legtöbb cinket tartalmazó sióféle. Azt javasolja, felaprítva szórd a salátádba, vagy csak fogyaszd önmagában, nassolni valóként.

Ez a fűszer igazi csodaszer a hidegebb hónapokban, és nem is tudtál róla

Ez a fűszer igazi csodaszer a hidegebb hónapokban, és nem is tudtál róla

Tojás

Ne becsüld alá az egyszerű tojást! A tojás ugyanis nagyszerű cink- és keratinforrás, a sárgájában található biotin és kolin pedig támogatják a haj növekedését és a bőr egészségét.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Mesébe illő szerelmi történet egy illusztrátor és egy keramikus találkozásáról, ami egy közös vállalkozásban teljesedett ki

glamour plusz ikon Mesébe illő szerelmi történet egy illusztrátor és egy keramikus találkozásáról, ami egy közös vállalkozásban teljesedett ki

Így segíts egyetlen díszgömbbel másokon idén karácsonykor (x)

Így segíts egyetlen díszgömbbel másokon idén karácsonykor (x)

Ezekkel pillanatok alatt elérhető a 'flash effect' bőrápolási trend (x)

Ezekkel pillanatok alatt elérhető a 'flash effect' bőrápolási trend (x)

Nincs ajándékötleted? Így lesz a bizonytalanságból tökéletes karácsonyi meglepetés (x)

Nincs ajándékötleted? Így lesz a bizonytalanságból tökéletes karácsonyi meglepetés (x)

Friss, szenvedélyes, misztikus: merész Versace illatok ajándékba (x)

Friss, szenvedélyes, misztikus: merész Versace illatok ajándékba (x)