Némítsd el te is a gyűlölet hangjait - A cyberbullying világnapjára különleges ötlettel rukkolt elől a Samsung

2021.június.19.

A vállalat az internetes zaklatás elleni világnapon (#StopCyberbullyingDay) tavaly a tudatos okostelefonhasználatra buzdította a felhasználókat, idén pedig arra kéri őket, hogy közösen „némítsák el” a gyűlölet hangjait, és összefogva jobb irányba vigyük el az interneten zajló kommunikációt. A cyberbullying elleni harcban a felhasználók is részt vehetnek, és a #KedvesetVagyCsendet és a #OkosTelefonOkosHasználat hashtagek használatával példát mutathatnak másoknak.

Némítsd el te is a gyűlölet hangjait - A cyberbullying világnapjára különleges ötlettel rukkolt elől a Samsung
Fotó: Getty Images

A Samsung 2018-as hazai kutatása alapján a fiatalok életében elengedhetetlen szerepet tölt be az okostelefonjuk és az online térben töltött minőségi idő. Ezt azonban számos esetben beárnyékolja az online zaklatás, amely a vállalat szakmai partnere, a Mélylevegő Projekt szakértői szerint minden harmadik magyar fiatalt is érint. A Samsung elkötelezett a felelős és etikus online viselkedés mellett, ezért indította el a #KedvesetVagyCsendet akcióját, amelynek célja, hogy elnémítsa a támadó, zaklató hangokat a magyar közösségi médiában.

Miért lesz valaki bully?
Miért lesz valaki bully?

Június 18-án délelőtt több hazai TikToker tett közzé videókat néma hangsávval és Instagram felhasználó véleményvezérek is posztoltak a témában, hogy ezzel is felhívják a figyelmet az internetes zaklatás elleni harc fontosságára. A cyberbullying elleni világnapon az Samsung és a márkanagykövetek egy olyan problémáról kezdeményeztek párbeszédet, amelyet nagyon gyakran elbagatellizálnak, és ezért a zaklatás elszenvedői magányosnak, tehetetlennek érezhetik magukat. A jelenség hátteréről a Mélylevegő Projekt csapata osztott meg részleteket a kezdeményezés weboldalán, akik több mint egy éve foglalkoznak tudományos alapossággal mentális és társadalmi problémákkal. A pszichológusok által indított oldal a mentális zavarok megbélyegzése ellen küzd és nyújt mindennapi segítséget a követőinek.

A szakemberek szerint a cyberbullying olyan ismétlődő zaklatás, amely megvalósulhat kommentek, posztok vagy üzenetek formájában és súlyos hatással lehet az önértékelésre és az általános mentális egészségre. A zaklatás hátterében nem megfelelően kezelt stressz, önértékelési problémák vagy népszerűségre való törekvés is állhat. Másokon, az online térben levezetni a feszültséget azonban nagyon veszélyes lehet. A megosztott sértések gyorsan terjedhetnek, ez a védtelenség és megalázottság érzését keltheti az áldozatokban. A zaklatás rendkívüli stresszt okozhat, az áldozat elveszítheti az irányítást életvitele fölött, a belső feszültség pedig élettani problémákhoz, betegséghez, fizikai tünetekhez is vezethet. Sokan magukba fojtják a problémákat és attól félnek, csak rosszabb lesz, ha elmondják másoknak, ezzel pedig még tovább nehezítik a megoldást.

A cyberbullying hatása
A cyberbullying hatása

A #KedvesetVagyCsendet kezdeményezéshez létrehozott weboldal megmutatja, hogy mennyivel jobb hely lenne az internet, ha bántó kommentek helyett kedves visszajelzéseket kapnánk, mégpedig úgy, hogy a komment „generátor” kedves szavakká alakítja a beírt rosszindulatú hozzászólásokat, amikkel a felhasználók korábban már találkoztak. A résztvevők minden zaklató szó helyett pozitív, bíztató üzeneteket kapnak, amelyek megerősítik őket abban, hogy értékesek, szeretik őket és bármire képesek, ha elszánják magukat. A zaklató üzenetek átalakításával az oldalon hallható zajos hangsáv, amely a bántalmazó hangokat jelképezi, folyamatosan elhalkul.

Június 18-án, pénteken a Samsung és az akció résztvevői a fiatalok körében legnépszerűbb közösségi felületeket halkították el, ezzel minden olyan felhasználónak szerettek volna alternatívát kínálni, akit ért már online zaklatás, arra biztatva őket, hogy mindenképpen tegyék meg a szükséges lépéseket a saját lelki egészségük érdekében. Ezt megtehetik a zaklató tiltásával, törlésével a közösségi oldalakon, bármikor kérhetnek segítséget barátaiktól vagy a családjuktól, de szakemberhez is fordulhatnak vagy hívhatják a Kék Vonal számát. Sértő tartalmak esetén fordulhatnak a közösségi média felületek moderátoraihoz, bejelentést tehetnek a hírközlési hatóságnál, ha pedig veszélyben érzik magukat, a sürgősségi szervekhez.

Ezt teheted
Ezt teheted

A Samsung internetes zaklatás elleni kezdeményezése elérhető a www.okostelefonokoshasznalat.hu weboldalon, ahol a felhasználók segíthetnek elcsendesíteni a gyűlölet hangjait.

Ez is érdekelhet

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít

G-Szex

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít

GLAMOUR Horoszkóp

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.