Pénzt keresnél iskola mellett? Mutatjuk a legjobb diákmunkákat!

2022.október.12.

A diákélet nem egyenlő a szegénységgel. Könnyen találhatsz az órarendedhez igazodó munkát tanítási időszakban is. A tanulás mellett munkát vállalók száma rengeteget változott az évek során.

Mutatjuk, mik a lehetőségeid, ha diákmunkát keresel
Mutatjuk, mik a lehetőségeid, ha diákmunkát keresel
Fotó: Gettyimages.com

Míg a pandémia előtti időszakban a diákok több mint fele volt bejelentett munkavállaló, addig a 2022-ben sokkal nagyobb a diákmunka iránti kereslet, mint amekkora a kínálat. Ez többszörösen jó hír az iskolásoknak és egyetemistáknak, hiszen kedvezőbb feltételekkel választhatnak maguknak megfelelő pozíciót, valamint sokkal szélesebb kínálatból választhatnak. Aki munkavállalásra szánja el magát, annak érdemes elsőként átgondolnia, mi fér bele az idejébe, ami nem ütközik a tanulmányaival, illetve mely munkák lehetnek azok, amik személyiségi adottságok alapján testhezállóak lennének.

Hogyan lehet jelentkezni?

Diákmunkára attól függetlenül tud jelentkezni minden tizenhatodik életévét betöltött (tizennyolc év alatt írásos szülői beleegyezéssel), nappali tagozatos tanuló, hogy gimnáziumban, vagy már egyetemen van élő jogviszonya. Érdemes diákmunka-szövetkezeten keresztül jelentkezni, hiszen itt jogszerűen van lehetőség kiválasztani a legmegfelelőbb állást. Amire szükség van minden esetben, az egy önéletrajz, személyi és diákigazolvány, adókártya, valamint tajszám. Szakértőnk arra hívta fel a figyelmet, hogy a Meló-diák Universitasnál személyes regisztrációra van szükség, de előtte a weboldalon elérhető listából ki kell választani azt az egy állást, ami minden szempontból megfelelő. Ha pedig iskola mellett nem fér bele, nyári idénymunkákra is van lehetőség, akár a fővárosban, akár vidéken.

És a te munkahelyed odafigyel a mentális egészségedre?

Ezeket a munkákat könnyen össze lehet egyeztetni a tanulással

  • Irodai munkák: Kevés tapasztalattal vagy kezdőként is találni olyan irodai munkát, amely könnyedén végezhető akár nappali tagozatosoknak is. Ezek elsősorban fénymásolási, adminisztrációs vagy akár értékesítői pozíciók.
  • Kávéházi/cukrászdai kisegítő – barista: Az egyik legnépszerűbb munka jelenleg a fiatalok körében ez, sokan szeretik ugyanis a nyüzsgést és az emberekkel való kommunikációt, osztotta meg a tapasztalatait Hoskó László, a Meló-diák – Universitas kutatási vezetője.
  • Bolti eladó: Eladóként is fontos a kommunikációs készség és a rugalmasság, hiszen ezek a munkák is sok feladatot magukba foglalhatnak a ruhák hajtogatásától a kasszázásig.
  • Bébiszitterkedés: Hivatalosan nem diákmunka, de jó ötlet lehet diákoknak a gyermekfelvigyázás, bébiszitterkedés is. Erre specializálódott munkakereső-oldalakat az interneten könnyen el lehet érni.
  • Fizikai munkák: A nehéz fizikai munkák, például rakodómunkai feladatok kevésbé népszerűek annak ellenére, hogy sok esetben magasabb fizetéssel honorálják őket, tudtuk meg Hoskó Lászlótól.
  • Hoszteszkedés: Nagyon népszerű a hoszteszkedés, kóstoltatás, termékbemutatás, hiszen viszonylag rugalmas, ezért könnyen összeegyeztethető az órarenddel. 

Diákmunkára minden 16. életévét betöltő, nappali tagozatos tanuló jelentkezhet

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2022-es októberi lapszámában jelent meg.

Szöveg: Bárdossy Adrienn

Ezeket olvastad már?

Ez is érdekelhet

Az önkielégítés jobbá teszi a világot, és erre bizonyítékunk is van!

Az önkielégítés jobbá teszi a világot, és erre bizonyítékunk is van!

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói