18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

Milyen érzés az orgazmus?

2022.szeptember.10.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Sajnos, még a legújabb felmérések szerint is a nők mindössze csekély százalékának van orgazmusa szeretkezés közben. Persze, az orgazmushoz igazából nem szükséges partner, vagy behatolás, mégis sokan nagyon sokáig, vagy akár egész életük során sem tapasztalják meg a szexuális kielégülést.

A dolog úgy áll, hogy az első és egyben legnagyobb problémát az jelenti, hogy nagyon nehéz elmagyarázni, hogy mit is kellene éreznie annak, akinek orgazmusa van, hol van a sokat emlegetett csúcs, amit el kellene érnie. Teljesen unalmas és használhatatlan, de ettől függetlenül még igaz közhely, hogy az orgazmus nagyjából annyi féle, ahány van belőle, nem csupán az egyes emberek élik meg különbözően, de egy ember sem érzi általában ugyanazt, amikor orgazmusa van.

Egyáltalán mi az orgazmus?

Az orgazmust a nemi ingerlés váltja ki. A nőknél az esetek döntő többségében ez a csikló stimulálását jelenti. Az ingerlés során (akár szexuális együttlét, akár maszturbálás során), – akárcsak a férfiaknál a pénisz merevedésénél –, a nemi szervek vérrel telítődnek, a klitorisz is láthatóan megduzzad. Az ingerlésnek még sok-sok egyéb tapasztalható jele van, például szintén megduzzadhatnak a mellbimbók, a hüvely nedvessé válik. Nem feltétlenül tudatosul bennünk, de az ingerlés hatására megemelkedik a vérnyomásunk, és a pulzusszámunk is.

Az orgazmus az ingerlés hatására következik, amely fiziológiai értelemben a pulzusszám és a vérnyomás hirtelen, ugrásszerű megemelkedésével jár. Egy EKG-görbén például nagyon könnyen beazonosítható kiugrásként látszik. A pár másodpercig tartó állapot jellemző velejáró az izomösszehúzódás, a hüvely- és méhizom, illetve az alhas egyéb izmai a stimulálás hatására előbb megfeszülnek, majd az orgazmus pillanatában többször erőteljesen összehúzódnak. Az orgazmus után visszaáll a normális pulzusszám, vérnyomás, az izmok elernyednek. Nagyjából ennyit mondhatunk el objektívan az orgazmusról, ami általánosnak mondható.

Jó megfigyelők láthatják a partnerük pupilláján, hogy azok láthatóan kitágulnak. Nem véletlenül hívják a franciák az orgazmust "kis halálnak", hiszen az orgazmus beszűkült tudatállapotot hoz létre, amiben szinte megszűnik a külvilág, egy intenzív orgazmus akár a pillanatnyi eszméletvesztéshez is hasonlítható. Ma már bizonyított tény, hogy az agyunk egyszerűen blokkolja néhány terület, például a félelemérzet, a szorongás központját az orgazmus előtt és alatt, ezért jelent különösen megnyugtató élményt, és érezhetjük kipihentebbnek magunkat az orgazmust követő akár 24 órában.

Te tudod, hogy néz ki a csiklód? Le tudnád rajzolni?

Csak a csikló orgazmusképes?

A klitorisz/csikló a női öröm szerve. Sokan állítják, hogy a mellbimbó ingerlése során is csúcsra tudnak jutni, ezt aligha vitathatjuk el bárkitől is. Mivel sokféle jellegzetessége van az orgazmusnak, de mégsem tudjuk egyértelműen és pontosan leírni, akár elfogadhatjuk, hogy így van. Elképzelhető, hogy néhányan valóban orgazmust élnek át, például a mellbimbó izgatásának hatására, de sokak szerint ez csak hasonló érzés, mint az orgazmus, de nem az. Ezt a vitát tényleg nem akarjuk eldönteni, de az biztos, hogy a csikló megfelelő ingerlésével szinte biztosan eljuthat bárki a csúcsra.

Sigmund Freud alaposan összezavart mindenkit azzal, hogy kijelentette, hogy a hüvelyi orgazmus magasabb rendű, mint a csikló ingerlése során szerzett gyönyör. A pszichoanalitikus iskola alapítója óriási hatást gyakorolt az emberek gondolkodására, olyannyira összezavart mindenkit, hogy még ma is sokan komolyan gondolják, hogy a csikló orgazmusa infantilis dolog. Freud pedig egyszerűen butaságokat beszélt, ma már tudjuk, hogy a hüvelyi orgazmus, mint olyan nem létezik. Bárki átélhet orgazmust a behatolás során, a hüvely stimulálása közben is, de a csúcspont akkor is a csiklóhoz köthető minden bizonnyal. Sőt ugyanez áll az anális ingerlés által kiváltott orgazmusra, ott is igazából a csikló a "felelős" a gyönyörért. Hogy lehet ez?

Úgy, hogy a csikló egy sokkalta nagyobb szerv, mint amit látunk belőle, vagy amit tapintani tudunk. A csikló kidudorodó része alatt valójában a hüvely felső és oldalsó falán is végignyúlik. A behatolás során valójában a csikló egy másik része lesz stimulálva.

Meddig kell elmenni, hogy a csúcsra érjünk?

Nos, pontosan ez okozza a zavart. A szexuális ingerlés kellemes dolog, közben a érezhetjük, hogy ez egyre jobb lesz, hogy ez most már tényleg szinte elviselhetetlenül jó, de akkor az már az? Vagy még nem? Mivel az agy folyamatos kezdi beszűkíteni a tudatunkat, ezért nem igazán tudjuk elemezni a pulzusunkat, ki tudja, hogy sűrűbben vesszük-e a levegőt, mint fél perce, és vannak, akiknek ugyan tényleg összehúzódnak az izmai az orgazmus során, de ezt nem érzékelik annyira drámaian, mint mások. Hol is van a csúcs? Mivel, mindenki másképp éli meg, iszonyatosan nehéz megmondani, hogy mikor vagy már ott. Ezt érzékelendő íme néhány példa arra, milyen különbözőképpen élik meg a nők az orgazmust. Érdemes arra figyelni, hogy miközben fiziológiailag ugyanaz a folyamat játszódik le bennük, mégis mindenki más aspektusáról ismer rá a saját orgazmusára:

„Abban a pillanatban úgy érzem, mintha tényleg eggyé válnék a saját testemmel, hogy valami megszűnt bennem az a hiány, ami a testem és az elmém között van” – Andrea

„Az orgazmus idejére elveszítem az önkontrollt, és úgy érzem, hogy az egész testem bizsereg, mintha apró villámok futnának végig az egész testemen” – Tamara

„A csiklóm olyan erősen pulzál, hogy úgy érzem, hogy szinte kiszakad a testemből” – Zsófi

„Olyan mintha valami felrobbanna bennem, és egy minden szervemet megrázó földrengés futna végig a hüvelyemből az egész testemben” – Alexa

„Elhomályosul a látásom egy pillanatra, és mintha egy vulkánból törne fel, hirtelen még nedvesebb leszek, és azt hiszem, hogy el fogok ájulni” – Zsuzsa

„Mintha egyszerre görcsbe rándulna mindenem, csak a hüvelyem rándulna össze nagy erővel hirtelen sokszor” – Anita

„Úgy érzem, hogy egy pillanat alatt kiszáradt a szám, és hogy most biztosan az utolsó lélegzeteket veszem, és le fog állni a szívem” – Csilla

„Egy megállíthatatlan lüktetést érzek az egész testemben, amit nem tudok irányítani, miközben a mellbimbómat, és a csiklómat olyan keménynek érzem, mintha szét akarnának repedni” – Dia

Ahogy láthatod ebből is, az emberek nagyon különböző dolgokat érzékelnek az orgazmus során, nagyon máshogy élik meg, de az látszódik, hogy valamiért tényleg kiemelkedő pont a szexuális ingerlés során. Fontos, hogy ismerd a tested, és tudd, hogy neked mikor következik be az orgazmus, különben nehezen várhatod el a párodtól, hogy kielégítsen, ha te sem tudod, hogy meddig kell elmenni, hogy elmenj.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Az Ikrek törekedjen az egyensúlyra, a Halakra rátalálhat a Nagy Ő - február 29.

Napi horoszkóp: Az Ikrek törekedjen az egyensúlyra, a Halakra rátalálhat a Nagy Ő - február 29.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Ez a valódi oka a felfázásnak (x)

Ez a valódi oka a felfázásnak (x)

PR

Tényleg felmerülhet a gyanú, hogy megcsal a párod, ha hüvelygombád van? (x)

Tényleg felmerülhet a gyanú, hogy megcsal a párod, ha hüvelygombád van? (x)

PR

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)

PR

Tudod, mi az a nászutas betegség? Eláruljuk (x)

Tudod, mi az a nászutas betegség? Eláruljuk (x)