Miért kuksolnál egy irodában, ha dolgozhatsz a tengerpart mellől is? Mindent a digitális nomád életmódról

2022. július 1.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Kinek ne jutott volna már eszébe egy hideg téli reggelen vagy éppen egy forró nyári délutánon, hogy milyen jó lenne az iroda helyett valami sokkal kellemesebb helyen lenni?! A digitális nomádok pont ezt az elképesztően szabad életet élik.

Az egész világ az irodájuk - így élnek a digitális nomádok | Fotó: Westend61/ Getty Images
Az egész világ az irodájuk - így élnek a digitális nomádok | Fotó: Westend61/ Getty Images
Fotó: Gettyimages.com

Az elmúlt években egyre több cégvezető jött rá, hogy dolgozni nem csak a munkahelyen lehet, ezzel együtt pedig nőtt az olyan munkavállalók száma is, akik akár a medence mellől, vagy egy erdei kisház nyugalmából jelentkeznek be, és hónapokig vagy évekig az iroda közelébe se mennek. Egyre inkább úgy tűnik, hogy az átrendeződés nem időszakos, a távmunka lesz a normális a jövőben, ezzel együtt pedig egyre többen dolgoznak majd digitális nomádként.

MIÉRT VÁLASZTJÁK SOKAN EZT AZ ÉLETFORMÁT?

A digitális nomád életforma nem új, már az 1990-es évek végén is voltak, akik úgy rendezkedtek be, hogy a világ bármely pontja lehet az irodájuk. A kifejezés olyan munkavállalókat és vállalkozókat takar, akik telefon és internet segítségével bárhonnan tudnak dolgozni, legyen az kávézó, co-working iroda, vagy akár egy teljesen másik ország vagy földrész. Az okok között a kalandvágy mellett a költségek csökkentése vagy éppen az új kapcsolatok egyszerűbb kialakítása is gyakran megjelenik.

Túl sokat bámulod a képernyőt? Itt az idő egy digitális detoxra!

Túl sokat bámulod a képernyőt? Itt az idő egy digitális detoxra!

István angolt tanít, Ausztráliában született, szülei magyarok, így mindkét nyelven anyanyelvi szinten beszél, a tanítványai pedig online csatlakoznak be az óráira, mindegy, hogy Berlinben, Szöulban, Párizsban, Budapesten vagy Melbourne-ben van. Az ő munkája olyan, hogy bárhonnan elérhető tud lenni, sőt inspirálóan is hat diákjaira, ha vele együtt ők is megismerkednek új kultúrákkal. Számára a legnagyobb kihívást az időeltolódás és a biztos internetkapcsolat jelenti. Vannak, akik a nagyobb városokból inkább a kisebb és ezzel együtt olcsóbb helyek felé veszik az irányt, de jól megfigyelhető tendencia, hogy az emberek a hideg tél elől inkább egy kellemesebb éghajlatú országba teszik át átmenetileg a székhelyüket, míg nyáron a kánikulából keresnek felfrissülést a hegyek között.

NAGY VESZÉLY A MAGÁNY

A történelemből ismerős lehet a nomád életforma, ami annak ellenére, hogy ma már nem jelent teljes elszigetelődést, könnyen magányossá tudja tenni az embert. Távol a családtól és a barátoktól sokszor nehéz, ezért a legtöbb szakirodalom javasolja a digitális nomádoknak, hogy járjanak közösségbe, legyen az egy co-working iroda, ahol hasonló életformájú emberek tudnak tapasztalatot cserélni, vagy egy nyelvtanfolyam. Ez hatványozottan igaz az otthoni kapcsolatokra is, szánjanak rá időt, hogy a család és a barátok mellett a munkatársakkal is megmaradjon a napi kapcsolat. Általában a digitális nomád életformát azért nem élik meg sokan teljes évben, vagy adják fel, mert a személyes kapcsolatok hiányoznak.

TÖRVÉNYEKNEK MEGFELELŐ MUNKAKÖRNYEZET

Több ország is tárt karokkal várja a digitális nomádokat, kifejezetten rájuk szabott munkavállalási vízumokkal. Sokan elfelejtik, hogy még ha csak átmenetileg, pár hónapra, de egy másik országban dolgoznak akkor is, ha a fizetésük nem oda érkezik, és nem helyi a munkáltatójuk, bizonyos szabályok rájuk is vonatkoznak. Mindig körültekintően kell a bevándorlási és munkavállalási szabályokat kezelni, valamint az adózásra is figyelni kell.

MÁS, MINT EGY NYARALÁS

Érdemes felkészülni biztosítással az esetleges orvosi ellátásra is, és mikor célhelyet választ valaki, akkor számolja bele az időeltolódást, hogy megóvja magát attól, hogy éjszaka dolgozzon. Már az elején figyelembe kell venni, hogy ez teljesen más lesz, mint mikor a nyaraláson néha előkerül a laptop. Ahogy az otthoni munkavégzésnél, itt is meg kell találni a munka és a magánélet egyensúlyát, akármennyire is könnyű elcsábulni egy hűs napágy vagy egy koktél láttán.

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2022-es júniusi lapszámában jelent meg.

Szöveg: Juhász Edina

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez a gyógynövény lenne a tökéletes alvás titka? Kipróbáltuk!

glamour plusz ikon Ez a gyógynövény lenne a tökéletes alvás titka? Kipróbáltuk!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)