Teszt: most kiderül, milyen a személyiséged a munkahelyeden

Azért indítottuk útjára új sorozatunkat, a Karrier Keddet, mert szeretnénk támogatni a nőket, hogy magabiztosabbak és bátrabbak legyenek a munkájuk során. Szakértőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológus és business coach a következő hetekben megtanítja neked, mi az az én-vezetés, hogyan válhatsz magabiztosabbá és kreatívabbá a munkádban. Ezúttal a DISC személyiségtesztről ír, ami hatalmas segítségedre lehet az önismeretben - a munkád során is.

A DISC személyiségteszt segít kideríteni, milyen a személyiséged a munkahelyeden: domináns, szabálykövető, befolyásoló vagy stabil?
A DISC személyiségteszt segít kideríteni, milyen a személyiséged a munkahelyeden: domináns, szabálykövető, befolyásoló vagy stabil?
Fotó: GLAMOUR

A DISC egy népszerű személyiségteszt, amelynek alapját Moulton Marston pszichológus dolgozta ki, aki négy alapvető személyiségtípust határozott meg, és ezeket a típusokat betűkkel jelölte, így kapta a teszt a DISC elnevezést. A DISC tesztet itthon és külföldön egyaránt alkalmazzák csapatépítésre, a kiválasztási folyamatban, a vezetőfejlesztésben, valamint a kommunikáció, illetve az együttműködés javítására a munkahelyen. Ebben a cikkben bemutatom, mi is az a DISC teszt, melyek a fő személyiségtípusok, illetve egy mini tesztet is hoztam, ami segíthet abban, hogy megtudd, rád melyik típus jellemző leginkább.

A négy fő személyiségtípus jellemzői

Piros avagy D (Domináns): Ha a legmagasabb értéket a D skálán érted el, akkor valószínűleg asszertív, magabiztos, határozott és eredmény-orientált vagy. Általában a magas D értéket elérő személyek igazi vezetők, és nem kényelmetlen számukra, hogy vállalják a felelősséget egy-egy helyzetben vagy projektet tekintve. Meglehetősen szókimondóak és direktek a kommunikációjukban, azonban arra is hajlamosak, hogy átlépjenek egy határt és agresszívvá, ingerlékennyé, türelmetlenné váljanak. A Pirosok megjelenése is erőt sugárzó, testtartásuk egyenes és nem kerülik a szemkontaktust. Igazi stratégák, a célkitűzés a vérükben van. Kiváló CEO-k, menedzserek és vezetők vagy vállalkozók lehetnek, de megállják a helyüket a jogi pályán ügyvédként vagy bíróként, illetve politikusként is.

Sárga avagy I (Befolyásoló): Ha ebbe a személyiségtípusba tartozol, jellemző rád, hogy extrovertált és energikus vagy, könnyedén tudsz hatni másokra a kedves, nyitott és érdeklődő személyiségeddel. Könnyen lelkesedsz és kezdeményezel. Gyakran te vagy a társaság középpontja és a parti lelke, és komfortosan érzed magad a szociális helyzetekben. A Sárga személyiségek kiváló kapcsolatépítők, és képesek inspirálni másokat, de jellemző rájuk az impulzivitás és hajlamosak elsiklani a részletek felett, a rutinmunkát pedig nem bírják elviselni. A Sárgák optimisták és rugalmasak, minden gyanakvás és ravaszság nélkül közelednek az emberekhez. Szeret felfedezni és új dolgokat kipróbálni. Általában feltűnőbben öltözködik, egyedi stílusa van. A Sárgák kiváló színészek, oktatók, trénerek, marketingesek vagy PR-osok lehetnek, illetve megfelelő lehet számukra bármilyen olyan foglalkozás, ahol emberekkel tudnak foglalkozni, így a HR, a rendezvényszervezés vagy az értékesítés is jó terület számukra.

Zöld avagy S (Stabil): A Zöld személyiségekre jellemző a kitartás és a türelem. Ha a Zöld személyiségtípusba tartozol, akkor lehet rád számítani. Te vagy az, aki általában támogat másokat akár a munkahelyen, akár a családodról van szó. A Zöldek kiváló csapatjátékosok, általában ők a “ragasztók”, akik összetartják a csapatot. Azonban nehezen viselik a változásokat és nehezen, illetve lassan hoznak döntéseket. A Zöldek nagyon barátságosak, empatikusak, megértőek. Gyakran megnyugtató a jelenlétük, fő motivációjuk a béke megtartása, ezért hajlamosak arra, hogy kerüljék a konfliktusokat. A Zöldek kiválóan tudnak teljesíteni a humán szolgáltatások területén, így az egészségügyben, a tanácsadásban, a szociális munkában, de a vendéglátásban és a pszichológia területén is.

Mi a személyiségedhez leginkább passzoló munka? Ez a teszt elárulja!

Kék avagy C (A Szabálykövető): Ha a Kék személyiségtípusba tartozol, akkor lelkiismeretes és analitikus személy vagy, aki odafigyel a részletekre és rendszerezett. A Kékek kiváló tervezők és problémamegoldók, de hajlamosak túlzottan kritikusak lenni önmagukkal és a környezetükkel szemben is. Jellemző lehet rájuk a perfekcionizmus és könnyedén megsértődnek, cinikussá válhatnak. A Kék személyiség született gondolkodó, rendkívül jól tud koncentrálni egy adott feladatra, ezért ha valami felkelti az érdeklődését, akkor képes abban teljesen elmerülni. A Kék típusú személyek kiválóak lehetnek minden olyan foglalkozásban, ahol használni tudják az éles elméjüket és elemző, rendszerező képességüket, így alkalmas terület lehet számukra a pénzügyi elemzés, a könyvelés, a kutatás, de nagyszerű mérnökök vagy szoftverfejlesztők is válhatnak belőlük.

Miért hasznos a DISC személyiségteszt?

Segítségével megértheted az egyes személyek gyengeségeit és erősségeit, ez segítheti a menedzserek és csapatvezetők munkáját abban, hogyan és kiknek osszanak ki bizonyos típusú feladatokat, illetve abban is támasz, hogyan tudnak hatékonyabban és eredményesebben kommunikálni a csapattagokkal. Például ha egy vezető tisztában van azzal, hogy a munkatársa egy Piros személyiség, szívesebben fog kiosztani olyan feladatokat ennek a személynek, ahol a munkatársa ki tudja bontakoztatni vezetői és stratégiai készségeit, prezentációkat tarthat és nagyobb felelősséget vállalhat. Hasonlóképpen, ha a vezető tudja, hogy az egyik munkatársa egy lelkiismeretes Kék személyiség, akkor olyan feladatokat oszthat ki számára, amelyek esetén fontos a részletekre történő odafigyelés, és ami magasabb fokú minőségi kontrollt, illetve adatelemzést kíván meg.

A feladatok hatékonyabb kiosztása mellett arra is hasznos a DISC teszt, hogy javítsa a munkatársak közötti kommunikációt, illetve a munkahelyi kapcsolatok minőségét. Ha egy vezető például tisztában van azzal, hogy van egy Sárga személyiség a csapatában, akkor sokkal lelkesebb és szociálisabb megközelítéssel tud vele kommunikálni. Ha egy Kék személyiséggel beszél, tiszta, egyértelmű és részletes instrukciókat kell neki adnia. Készítettem egy mini felmérést, ami segíthet abban, hogy beazonosítsd a fő DISC személyiségtípusodat:

Ha kihívással nézel szembe, mi az első gondolatod, benyomásod?

 1. Azonnal a kihívás élére állok és keresem a megoldást (D)
 2. Másokat is bevonok és közösen ötletünk a megoldáson (I)
 3. Információt gyűjtök és elemzem a pro és kontra érveket (C)
 4. Várok és megfigyelem, hogyan reagálnak mások, mielőtt én is cselekednék (S)

Mi jellemző a kommunikációs stílusodra?

 1. Direkt és lényegre törő (D)
 2. Lelkes és meggyőző (I)
 3. Támogató és empatikus (S)
 4. Elemző és pontos (C)

Hogyan reagálsz a változásokra?

 1. Megragadom és lehetőségként tekintek rá (I)
 2. Elemzem és ennek megfelelően tervezek (C)
 3. Várok és meglátom, mi fog történni (S)
 4. Ellenállok és azt preferálom, hogy minden ugyanolyan maradjon (D)

Hogyan szeretsz csapatban dolgozni?

 1. Mint vezető és döntéshozó (D)
 2. Mint a társaság középpontja és motivátora (I)
 3. Támogató és mediátor szerepben (S)
 4. Szervező és tervezőként (C)

Hogyan hozol döntéseket?

 1. Gyors döntést hozok a megérzéseim alapján (D)
 2. Másoktól is szerzek inputokat és keresem a konszenzust (I)
 3. Elsősorban az érzéseim és érzelmeim alapján hozok döntést (S)
 4.  A tények, elemzések és adatok alapján hozok döntést (C)

Hogyan menedzseled a konfliktusokat?

 1.  Nyíltan konfrontálódsz és keresed a megoldást (D)
 2. A humort és a meggyőzést használod hogy feloldhasd a konfliktust (I)
 3. Elkerülöd és reméled, hogy mielőbb megszűnik (S)
 4. Elemzed a szituációt és logikus megoldást keresel (C)

Hogyan reagálsz a kritikára?

 1. Megvéded magadat és a cselekedeteidet (D)
 2. Nevetsz rajta és tovább lépsz (I)
 3. Magadra veszed és megsértődsz (S)
 4. Elemzed és keresed a fejlődési lehetőségeket (C)

Add össze az eredményeidet, és nézd meg, melyik számból van a legtöbb:

 • Ha a legtöbb válaszod D volt, akkor valószínűleg a Piros személyiségtípusba tartozol.
 • Ha a legtöbb válaszod I volt, akkor valószínűleg a  Sárga személyiségtípusba tartozol.
 • Ha a legtöbb válaszod S volt, akkor valószínűleg a Zöld személyiségtípusba tartozol.
 • Ha a legtöbb válaszod C volt, akkor valószínűleg a Kék személyiségtípusba tartozol. 

Fel kell hívnom arra a figyelmet, hogy ez nem az eredeti, részletes DISC teszt, így nem validált teszt, csupán egy betekintés. Annak érdekében, hogy részletesebb képet kapj arról, hogy a DISC szerint mi jellemző a személyiségedre, érdemes részt venni egy részletes DISC személyiségelemzésen. Minden egyes személynek egyedi a DISC képlete, illetve mindannyiunkban megtalálhatóak különböző arányokban az egyes személyiségtípusok.

Szerzőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológusként és business coach-ként dolgozik, hogy startupokat, kis-és középvállalkozásokat, valamint azok vezetőit támogassa a fejlődésben, az üzleti és egyéni hatékonyság növelésében. Fő területe az én-vezetés, vagyis annak kérdése, hogyan tudjuk irányítani saját életünket, illetve hogyan válhatunk csapatok, egész szervezetek, valamint önmagunk eredményes és tudatos vezetőivé.

Ha kedd, akkor GLAMOUR Karrier Kedd:

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A Kost megbecsülik, a Nyilas lázban ég - június 7.

Napi horoszkóp: A Kost megbecsülik, a Nyilas lázban ég - június 7.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Pozitív lett a HPV-szűrés eredménye? Ezt tehetjük (x)

Pozitív lett a HPV-szűrés eredménye? Ezt tehetjük (x)

PR

Megdöbbentő: Ilyen következményekkel is járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

Megdöbbentő: Ilyen következményekkel is járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

PR

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

PR

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)