„Fontos időnként megállni” - interjú Dj Yaminával a tudatos lelassulásról

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A menő lemezlovas, Dj Yamina a karantén időszakának köszönheti, hogy mára meghatározó része lett az életének a jóga és a meditáció. Mióta megtapasztalta, mennyire felemelő érzés időnként visszavenni a tempóból és lelassulni, azóta még energikusabb és kiegyensúlyozottabb lett az élete.

Mióta Dj Yamina megtapasztalta, mennyire felemelő érzés időnként lelassulni, azóta még kiegyensúlyozottabb lett az élete
Mióta Dj Yamina megtapasztalta, mennyire felemelő érzés időnként lelassulni, azóta még kiegyensúlyozottabb lett az élete

Két évvel ezelőtt még pánikrohamokkal küzdött, mostanra pedig teljesen megváltozott az élethez és az önmagához való hozzáállása.

Egy igazi pörgős, energikus ember vagy, mégis fontos szerepe van az életedben a lelassulásnak.

Nagy felismerés volt, amikor rájöttem, meg kell tanulnom tudatosan lelassulni. Csak az elmúlt két évben jöttem rá, mit is jelent az energia visszatöltése. A karantén kezdetén minden le volt zárva, nem volt munkám, muszáj volt valami új hobbit keresni, elkezdtem jógázni, megtanultam meditálni és rájöttem, hogy nincs ennél fantasztikusabb megoldás arra, hogy az éjszakai pörgéssel elhasznált energiát pótoljam.

Nem érezted már a karantén időszaka előtt is, hogy ideje visszavenni a tempóból?

Éreztem, tisztában voltam vele, hogy vissza kellene venni, de az élet mindig elsodort, majd pánikrohamszerű, szorongásos tüneteim lettek, fel kellett keresnem egy szakembert. Most már tudom, mindez azért történt, mert mindig csak adtam magamból, de magammal nem foglalkoztam. Előbb vagy utóbb a szervezeted kiabálni kezd – a szakember és a pszichoterápiás foglalkozások döbbentettek rá, hogy változtatnom kell.

Neked mi jelenti az igazi slow-élményt?

Egy igazi mindful-élmény jut eszembe, amikor nem gondolsz semmire. Becsukod a szemed, kizárod a gondolatokat a fejedben. Nem rágódsz a múlton, nem kattogsz a jövőn, akkor ott az adott pillanatban megéled a jelent. Csak magadra és a légzésedre figyelsz, teljesen nyugodt, kiegyensúlyozott állapotba kerül a tested és a lelked.

Mennyire nehéz már az első néhány próbálkozás alkalmával megtapasztalni ezt az érzést?

Változó, hogy kinek mennyi idő kell, folyamatos gyakorlás szükséges, nekem két hónap kellett, hogy úgy tudjam a gyakorlatokat és a meditációkat végezni, hogy közben ne kalandozzanak el a gondolataim, kizárjam a külső tényezőket, csak a belső csendre koncentráljak.

Milyen gyakran veted be ezt a módszert?

Ha valaki tanácsot kér tőlem, mindig elmondom neki, hogy ezeket a gyakorlatokat nem tűzoltásra kell használni. Nem akkor kell alkalmazni, amikor már kialakult a probléma, hanem a test és a lélek folyamatos törődést igényel. Elég napi öt perc, hogy kicsit átszellemülj, és ha egyszer elkezded, nagyon könnyen rá lehet kattanni. Ma már el sem tudnám képzelni a jóga és a meditáció nélkül az életem, mindegy hogy a reggeli kávém után, vagy két fellépés között alkalmazom, úgy feltölt, hogy utána úgy érzem, bármire képes vagyok. Hét éve zenélek, de csak két éve érzem, hogy nem fáradok el, mindig van kellő lendületem.

Hol tanultad meg helyesen alkalmazni a különböző technikákat?

Felkerestem egy szakembert, ő segített a légzéstechnikák elsajátításában. Aki csak most indul el ezen az úton, annak feltétlenül ajánlom, hogy kérjen segítséget. Persze rengeteg inspirációt gyűjthetünk az internetről is, de aki tényleg komolyan bele akarja magát ásni, először beszéljen szakemberrel!

Mennyire értesz egyet azzal, hogy a felgyorsult világ, a túl sok információdömping markánsan nehezíti a lassulást?

Teljes mértekben egyetértek, ma már anélkül áraszt el minket a információk tömkelege, hogy kilépnénk a lakásból. Mindenki rohan, kapkod, közben a nagy pörgésben elfelejtenek törődni magukkal. Fontos időnként megállni. Aki nem teszi, annak előbb vagy utóbb tartós lelki vagy testi problémai lehetnek. Nem kell túl nagy dolgokra gondolni, néha már az is sokat segít, ha megállsz néhány percre, jól kinyújtózol és átmozgatod a tested. A jóga viszont remekül regenerálja a stressztől, a hosszas ülőmunkától kialakult beszűkült izmokat, egy kis meditációval kiegészítve pedig igazi sikerélményeket lehet elérni.

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2022-es májusi Tedd mellékletében jelent meg.

Fotó: Pejkó Gergő

Body: NINI

Smink: Pallag Evelin

Haj: Lukács Mátyás

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Miley Cyrus hajszínváltása bebizonyította, hogy a barna a legizgalmasabb árnyalat

Miley Cyrus hajszínváltása bebizonyította, hogy a barna a legizgalmasabb árnyalat

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője