„Minden kisbaba egy ajándékcsomag, csak aki Down-szindrómával születik, azon egy kis masni is van”

2022. augusztus 16.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Szalay Anna Lilla egy igazán különleges lány, aki mérhetetlen szorgalommal, elképesztő önbizalommal, humorral tekint a világra. Ismerd meg a NEM ADOM FEL ALAPÍTVÁNY arcát, aki Down-szindrómásként is boldogan éli az életét.

Szalay Lilla Anna a Nem Adom Fel Alapítvány kampányarca
Szalay Lilla Anna a Nem Adom Fel Alapítvány kampányarca | 100% organikus pamut farmer és póló RESERVED | Zakó H&M | Karkötő PARFOIS
Fotó: Annoni Zita

Körülbelül tízéves lehettem, amikor megkérdeztem egy barátomat, mit jelent az, hogy Down-szindrómás a kishúga. Az akkor tizenkét éves srác sokáig gondolkodott, és amit végül mondott, egy életre beleégett a fejembe: „anyukám szerint minden kisbaba egy ajándékcsomag, csak aki Down-szindrómával születik, azon egy kis masni is van.

Szalay Lilla Anna, a Nem Adom Fel Alapítvány kampányarca is egy masnis kislány volt, akiből az évek során inspiráló, izgalmas, öntudatos hősnő cseperedett. Hogy hogyan néz ki egy átlagos nap Anna Lilla életében? Apró különbségektől eltekintve ugyanúgy, mint bármelyikünkében: a hétköznapokat a munkahelyén tölti, hétvégén a házimunkában segít, minden napjába beiktatja a sportot és hobbijai valamelyikét. Ha teheti, barátaival és szerelmével tölti az időt, imád túrázni és utazni. Anna Lilla élete majdhogynem átlagosnak mondható, ha leszámítjuk azt az „apró” részletet, hogy az összetettebb feladatok elvégzéséhez édesanyja segítségére van szüksége. Elsőre talán nehéz elképzelni, hogy viszi mindezt véghez egy Down-szindrómával élő ember, éppen ezért maga Anna Lilla mesélt nekünk a részletekről.

Györke Nóra, a Nem Adom Fel Alapítvány kommunikációs munkatársa elmesélte, hogy Anna az alapítás óta, öt éve dolgozik a Nem Adom Fel Kávézó és Étteremben. Anna Lilla és a szervezet (Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet) hatalmas álma teljesült, amikor végre megnyithatott a kis hely, aminek fogyatékossággal élő munkatársai a Down Alapítvány rövid tanfolyamán sajátították el a felszolgálás és a vendéglátás csínját-bínját. „Szeretem az intenzív munkafeladatokat. Öt éve dolgozom a kávézóban, mondhatni, oszlopos tagja vagyok a csapatnak. A kávézóban az a mottóm, hogy »ez a hely, ahol vagyunk, ez maga a valóság«, és ezt már ismerik a törzsvendégek is – meséli Anna. – Azt szeretem a legjobban, hogy egyre több feladatot kapok, és el tudok sajátítani új dolgokat. Például, hogy háromféle mosdó van – a királylányok, a királyfik, a különleges királylányok és királyfik – és én azokat ki szoktam takarítani. Mert ez is a rutinunk része, hogy ne kelljen a vendégnek koszos mosdóba mennie.

Nóra szerint Anna Lillának leginkább az ügyintézésben, a közlekedésben és a pénzügyek lebonyolításában van szüksége segítségre, de nagyon jól el tud sajátítani munkafolyamatokat, ügyesen szolgál fel és fogadja a vendégeket a kávézóban. Azt is elárulta, hogy ez alapvetően jellemző az értelmi sérült emberekre: motiváltak, energikusak, imádnak tanulni és hatalmas érzelmi intelligenciával rendelkeznek. Olyannyira, hogy percek alatt kiszúrják, ha valaki nem őszinte érdeklődéssel fordul feléjük.

Szalay Anna Lillától sok nő tanulhatna az önelfogadásról, önbizalomról | Ing C&A | Farmer MANGO | Papucs ZARA
Fotó: Annoni Zita

TÁNC, SPORT, SZÓRAKOZÁS

Természetesen Anna élete sem csak a munkából áll. A mindig kíváncsi, mindenre nyitott lány tele van energiával és tettvággyal, és elképesztő lelkesedéssel mesél, amikor hobbijairól kérdezem. Mióta egy művészetterápiás foglalkozáson kipróbálta először az afrikai dobot, a dzsembét, az ütőhangszerek szerelmese lett, olyannyira, hogy nemrégiben elnyert ösztöndíjából egy saját hangszert vásárolt magának. Anna Lilla rajong a rock- és a popzenéért, de legszívesebben akusztikus zenét hallgat, mert abba jól beilleszthető a dzsembe hangzása. „Youtube-on szoktam megnézni a dobolós videókat, azokkal tanulok. Nekem a net nem arról szól, hogy csak így beszélgetek napi szinten, én információkat akarok szerezni – meséli. – Amikor Prágában jártam, odamentem egy utcazenészhez és beálltam mellé dobolni. Csak úgy dőlt a pénz!

Ahogy az ebből már sejthető, Anna Lillának nem kell a szomszédba mennie egy kanál önbizalomért. Magabiztosságát sokan irigylik, úgy lép mikrofon elé vagy ül a dobok mögé, mint akit a színpadra teremtettek. A bátor és humoros megnyilvánulásokat kedvenc énekesétől, Pásztor Annától leste el, de rajong Kállay-Saunders Andrásért, Rúzsa Magdiért, Horváth Tamásért, Fehérvári Gábor Alfrédért és a Mystery Gangért is, és autogramos füzetébe már mindegyik hírességtől begyűjtött aláírást. Anyukája mosolyogva tette hozzá, hogy lánya simán megszólít az utcán vagy akár a piacon is egy-egy sztárt, akik mindig jó szívvel beszélgetnek vele és írnak alá a füzetében.

Ha pedig nem zenél, akkor szinte biztos, hogy a jógaszőnyegen vagy a medencében kell keresni. Büszkén meséli, hogy összesen negyvennégy érmet gyűjtött össze sportteljesítményével, egyaránt jeleskedett úszó- és futóversenyen, pingpongban és még erőemelésben is, és most, hogy a karantén alatt zárva tart a legtöbb edzőterem, otthon tornázik minden nap. Elárulta, hogy nagyon szeretne majd jótékonysági úszást is szervezni, hogy ezzel hozzájáruljon legnagyobb álma, a támogatott lakhatás projektjéhez. De erről majd később.

NAPLEMENTÉBEN, EGYÜTT, ÖRÖKKÉ

Anna Lilla és Gábor szerelme akkor kezdett bimbózni, amikor egy osztályba kerültek a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Iskolában – a fiú hamar felismerte a kölcsönös szimpátiát, és randizni hívta csinos osztálytársát. A románc már tíz éve tart, időközben gyűrű került Anna Lilla ujjára, és alig várják, hogy egy napon közös háztartásban élhessenek. Ha Gábort arról kérdezik, mit jelent számára a romantika, ő három szóban válaszol általában: „naplementében, együtt, szeretve lenni”.

Sok mindent szeretek Gáborban, ő egy fess fiatalember. Figyelmes, mindig elém jön, és erős akar lenni, hogy fel tudjon engem emelni Szoktunk randizni, elmegyünk moziba, sétálunk a szigeten, és voltunk együtt nyaralni is Siófokon. Ott készült rólunk első nyaralási képünk is – meséli Anna. – Számomra az a romantika, hogy szeressük egymást mindenképpen. Hogy naplementében együtt legyünk. És azt szeretném, hogy jachton vagy bérelt csónakban utazhassunk a Balatonon. Gábor kibérli, én meg majd vezetem, mert ezt ki akarom próbálni. Az ám az igazi!

Nóra és Anna Lilla édesanyja elárulták, hogy Anna rengeteg energiája és magabiztossága a nőiességére is kihat. Tavaly még egy ELTE-s kutatómunkában is részt vett, amiben gyógypedagógia szakon végző barátnője az ő segítségével készítette el az értelmi sérültek szerelmi életéről szóló diplomamunkáját. „Annának hatalmas önbizalma van. Ha kamerák elé áll, tükröződik belőle a nőiség, szívesen válogat a ruhák között. Szerintem sok nő tanulhatna tőle az önelfogadásról, önbizalomról. És elképesztően jó a humora! Olyan dumája van, hogy bárkit megnevettet percek alatt!

EGY ÁLOM ÚTJÁN

Anna és barátai nagy álma, hogy egy napon önálló életet élhessenek saját otthonukban, ehhez rendezett gyűjtőakciót a Nem Adom Fel Alapítvány. Természetesen segítő mindig lenne mellettük, ám ő nem szólna bele mindennapi életvitelükbe, csak a korábban említett adminisztrációs kérdéseket rendezné. A telek már megvan, jelenleg a háromszintes épületkomplexum megépítésére gyűjt Anna Lilla.

Nóra elárulta, hogy az alsó szinten tíz-tizenkét fiatal él majd együtt a támogatott lakhatás programban, ezek különálló apartmanok lesznek fürdőszobával és egy közös konyhával. A második szinten egy fejlesztőközpont kap helyet a Léleköntő programnak köszönhetően, itt autizmussal élő gyerekek és a családjaik komplex fejlesztése zajlik majd. A harmadik szinten átmeneti szállást kapnak azok a külföldről vagy vidékről érkező családok, akik a Léleköntő programon vesznek részt szintén.

A teljes ház költsége körülbelül ötszázmillió forint, amiből Annáék támogatási szintje százötven millió körül mozog. „Részben azért is szeretnénk összeköltözni, hogy megpróbáljunk saját életet élni 0–24-es segítség mellett. Ez tökéletes lenne. És nemcsak én és Gábor mennénk, hanem vannak barátaink, akik jönnének velünk a lakóotthonba. Ehhez pénzt gyűjtünk, hogy végre megkezdődhessen az építés, mert a telek már megvan” – meséli Anna.

Történelmet írt: Ő az első Down-szindrómás Victoria's Secret-modell

Történelmet írt: Ő az első Down-szindrómás Victoria's Secret-modell

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2021-es májusi lapszámában jelent meg.

Szöveg: Takács Dalma

Fotó: Annoni Zita

Smink: Kutasi Mariann

Haj: Hevesi Krisztián

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A Bridgerton színésznője izgalmas meztelenruhában tündökölt a vörös szőnyegen, mindenkit elbűvölt

A Bridgerton színésznője izgalmas meztelenruhában tündökölt a vörös szőnyegen, mindenkit elbűvölt

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

4 dolog, amit muszáj leellenőrizned a fényvédő címkéjén, mielőtt megveszed (x)

4 dolog, amit muszáj leellenőrizned a fényvédő címkéjén, mielőtt megveszed (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)