Édesburgonya krémleves, ahogyan még sosem kóstoltad: ez a 3 hozzávaló teszi igazán különlegessé
Ha ősz, akkor valósággal berobban a krémleves szezon: brokkoli, karfiol, sütőtök, igazi vitaminbomba ételek évszaka ez. Némi bátorsággal pedig egészen új ízeket adhatsz a klasszikus, jól megszokott recepteknek. Én például egy hirtelen ötlettől vezérelve jutottam el életem legjobban sikerült édesburgonya krémleves kísérletéig.
Ezeket láttad már?
Az édesburgonya krémleves nem csak azért jó választás, mert viszonylag egyszerű és gyors az elkészítése, hanem azért is, mert nagyon gazdag és sokszínű vitaminforrás: a C, a B2, a B6, az E, valamint a kálium, a réz és a mangántartalma mellett elmondhatja magáról ez a zöldség, hogy rendkívül alacsony a zsír- és koleszterintartalma. Ha pedig egyéb egészséges finomságokkal fokozod menet közben, a végeredmény még finomabb, még izgalmasabb és még egsészégesebb lesz.
Hozzávalók (2 adaghoz)
- 3 nagyobb fej édesburgonya
- 1 fej vöröshagyma
- só
- bors
- 1 evőkanál kurkuma
- fél teáskanálnyi chilipehely
- 1 evőkanálnyi méz
- 2 doboz zabtejszín
- tökmag (a díszítéshez)
- 1 db zöldségleves kocka
- víz
Elkészítés
- Hámozd meg az édesburgonyát, mosd meg alaposan, kockázd fel rusztikus darabokra, és rakd egy sütőtálba (előtte önts bele kb 2-3 evőkanálnyi olívaolajat).
- Vágd 8 részre a vöröshagymát, és tedd a burgonya kockák tetejére.
- Sózd, borsod ízlés szerint, szórj rá egy evőkanálnyi kurkumát, fél teáskanálnyi chilipelyhet, csorgasd rá a mézet, majd önts hozzá annyi vizet, hogy szinte ellepje a zöldséget. Takard le alufóliával, és rakd 200 fokos sütőbe 50 percre.
- Ha lejárt az 50 perc, vedd ki a sütőből, öntsd át egy lábasba a megpuhult zöldségeket (mehet vele együtt a víz is, amiben párolódott), és közepes lángon tegyél hozzá annyi vizet, hogy teljesen ellepje burgonyát és a hagymát, majd morzsolj el benne egy zöldségleveskockát.
- 5-7 perc múlva vedd le a tűzről, és botmixer segítségével addig dogozz rajta, míg szép homogén állagot nem kapsz.
- Ezután tedd vissza a tűzre, ezúttal alacsony lángra, és önts bele másfél doboznyi zabtejszínt (a második doboz megmaradt fele tökéletes lesz a díszítéshez), majd ha felforrt, el is készültél.
- Tálalásnál körkörös mintát rajzolva öntsd bele a zabtejszínt, majd szórj a tetejére tökmagot.
Cseréld le a reggeli teát erre a gyulladáscsökkentő italra, és évekkel tovább élhetsz
Tripla csavar
Ennek a változatnak a chili és a méz valamint a kurkuma adja a különlegességét és a sokrétűségét, hiszen a chili csapőssége izgalmasan kiegyensúlyozza a méz édességét, míg a kurkuma ráerősít a csodás, intenzív színre és az illatra. De nemcsak az ízek miatt olyan jó választás ez az étel:
- a chili gazdag B1-, B2-, B12-, valamint A- és E-vitamin forrás,
- a méz jelentős mennyiségű természetes antioxidáns tartalmaz,
- míg a kurkuma gyulladáscsökkentő és antoxidáns hatása miatt igazi szupersztár.