3 fűszer, amit alig használnak a magyarok a séf szerint, pedig mind csodát tesz a szervezettel
A magyar ízvilág kétségtelenül karakán és bátor, ám a só, bors és paprika szentháromság mellett sokszor hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, mennyire sok különleges, és még csak nem is drága fűszer áll rendelkezésünkre sütés és főzés közben. Csuklich Viktor, az Axis Cafe And Lounge séfje elárulta, mely fűszereket vagyunk hajlamosak keveset használni, még annak ellenére is, hogy egészségesek és végtelenül ízletesek.
Ezeket láttad már?
Egy fűszer adjon finom, jellegzetes ízt egy ételnek, legyen jó az illata vagy szép a színe, és lehetőleg ne kelljen érte elhagyni az ízlés-komfortzónánkat. Pedig egy sor különleges fűszer létezik, amit vagy nem használunk rendszeresen, és ezzel megfosztjuk magunkat attól az ízvilágtól, amit kaphatnánk a segítségével, vagy fogalmunk sincs róla, milyen egészségügyi hatással bír. Pedig van, ami gyulladáscsökkentő, van, ami a pattanások kezelésében és gyógyításában segít, míg akad olyan, ami egyenesen rákmegelőző hatású. Csuklich Viktor, az Axis Cafe And Lounge séfje három olyan fűszert is javasolt a GLAMOUR-olvasóinak, ami ízletes és meglepően egészséges.
Római kömény a puffadás ellen
„A hagyományos magyar kömény (fűszerkömény) mellett a római kömény (más néven cumin) is nagyon különleges, használatával földesebb, füstösebb, melegebb ízvilágot kapunk. Tökéletes a káposztás ételekhez és a lencsefőzelékhez a babérlevél és a kömény mellé.” — érvel Csuklich Viktor séf a római kömény mellett, amiről kevesen tudják, hogy a vizsgálatok szerint az egyik legnagyszerűbb vasforrás. Igen, még fűszerként, kis mennyiségben használva is.
Ezen felül kiváló és természetes segítség, ha emésztési zavarokkal küzdesz, hiszen valósággal felpörgeti az emésztést azáltal, hogy növeli az emésztőenzimek aktivitását. Ráadásul olyan növényi vegyületeket tartalmaz, melyek gyulladáscsökkentő hatással bírnak, de azt is elmondhatja magáról ez a fontos kis fűszer, hogy javítja a vér koleszterinszintjét.
Kakukkfű, az olasz és a francia konyha kedvence
Mindenkinek ismerősen cseng a kakukkfű neve, mégis ritkán alkalmazzuk itthon a séf szerint, ellenben az olaszokkal és a franciákkal. „Pedig az egyik ősi magyar fűszer volt!” — világít rá a szakember, aki szerint remekül passzol a különböző sertéssültek (pl. brassói), míg csirke fűszerezéséhez nagyszerű, mediterrán jellegű ízt kölcsönöz.
Krónikus gyulladást okoznak a szervezetedben, mégis naponta fogyasztod ezt a két ételt
És ha van abszolút szuperhős a fűszerek között, akkor a kakukkfű egészen biztosan ott van a kemény magban. Hatékonyan segít a pattanások elleni küzdelemben, csökkenti a vérnyomást, segít csillapítani a köhögést, erősíti az immunrendszert, az őszi-téli hónapokban kiválóan alkalmas hangulatjavításra is.
Oregánó, a gyulladáscsökkentő csodaszer
„Az oregánó, vagy magyar nevén szurokfű, szintén a mediterrán ízvilágot hozza el, és nem csak pizzára érdemes szórni!” — mutat rá az oregánóra a séf, mint ritkán használt fűszerre Magyarországon. Érdemes a konyhánk állandó szereplőjévé tenni, és nemcsak gyulladáscsökkentő hatása miatt, de azért is, mert kiválóan felveszi a harcot a baktériumokkal szemben, és gazdag K-vitamin forrás.
Sőt, mivel rengeteg antioxidánst tartalmaz, semlegesíti a szabad gyökök okozta károsodásokat, és rákmegelőző hatása is lehet. Erre világított rá egy különlegesen izgalmas kutatás is, melyben oregánókivonattal kezelték az emberi vastagbélrák sejteket, és azt tapasztalták, hogy az képes volt megállítani a rákos sejtek növekedését és el is pusztította őket.