Egy hús, négy ünnepi öltözék

2015.december.18.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha még mindig nem tudod mi kerüljön a karácsonyi asztalra, vesd be a profi foodstylist Marton Adrienn kivételes receptjét. Ehhez a bárányos finomsághoz, most több mázvariációt mutatunk. Figyelj csak!

Rozmaringos sült bárány narancsos – alma balsamico mustáros mázzal
3-4 főre
Elkészítés: 30 perc
Sütési idő: 2 óra 50 perc
Hozzávalók: 1 evőkanál olíva olaj, 1,5kg bárány comb, 5 db fokhagyma, 1 csomag friss rozmaring, 1-2 szál friss kakukkfű, 1,5 liter húsleves alaplé, 1,5dl vörösbor, 2 csipet só + húsdörzsöléshez, bors ízlés szerint



Így készítsd el:
1. A húst tisztítsd meg a faggyúmaradványtól, majd alaposan dörzsöld be sóval, borssal. A serpenyőt hevítsd fel és tegyél bele az 1 evőkanál olívaolajat. Ha forró az olaj, helyezd bele a húst. Kérgesítsd mindkét oldalát. Lehetőség szerint öntöttvas serpenyőt használj, aminek a nyele is hőálló, hogy a bárányt, ebben a serpenyőben tudd majd a sütőbe helyezni.

2. Ha aranybarnára kérgesedett a hús, akkor vedd ki pihentetni, amíg a serpenyőben, a bárányhús megmaradt olaját, rozmaringgal és a 2 db szeletelt fokhagymával fúzionálod. Ezután öntsd fel vörösborral és hagyd, amíg az alkohol elpárolog.

3. Helyezd vissza a három apró szeletekre vágott fokhagymával és rozmaring levelekkel megtűzdelt húst a serpenyőbe és öntsd fel húsleves alaplével. Tegyél bele friss kakukkfüvet.

4. Várd meg, míg elkezd forrni, majd a serpenyő tetejével, vagy alufóliával takard le az edény tartalmát és helyezd a sütőbe. Süsd 170 fokon két óráig. Takarás nélkül 180 fokon még további 30 percig, közben locsold meg és ezalatt az idő alatt fordítsd át egyszer a húst a másik oldalára, majd vissza. Kóstold meg, és ha úgy érezed, ízlés szerint még sózd, borsozd.

5. Mindeközben készítsd el a tetszés szerint választott bevonó mázat. Jelen esetben én Narancsos-mustáros szószt készítettem. Egy meleg serpenyőben keverd össze a barna cukrot a Pödör Alma Balsamico mustárral és a narancs levével. Addig forrald, ameddig méz állagú szószt kapsz.

6. Miután kivetted a bárányt a sütőből, kend be a narancsos-mustáros páccal és tűzdeld meg a narancs szeletekkel és a szegfűszeggel. Takarás nélkül 180 fokon süsd további 20 percig.

Tipp:
Miután elkészült a hús, pihentesd tíz percig szoba hőmérsékleten. Emiatt a benne lévő nedvesség egyenlő arányban eloszlik és ettől szaftosabb lesz, emellett a hús könnyebben szelhető.

1. Narancsos- mustáros máz

Hozzávalók: 100g Pödör Alma Balsamico Mustár, 1db narancs, leve, 110g nyírfa cukor, ½ db narancs, félkör alakú szeletekre vágva, szegfűszeg, narancs tűzdeléshez

Így készítsd el:
Egy meleg serpenyőben keverd össze a barna cukrot a Pödör Alma Balsamico mustárral és a narancs levével. Addig forrald, ameddig méz állagú szószt kapsz. Nagyjából 6-8 percig. Miután kivetted a húst a sütőből, kend be a narancsos-mustáros páccal és tűzdeld meg narancs szeletekkel és a szegfűszeggel. Ezután tedd vissza a sütőbe a húst.

2. Rozmaringos mézes-mustáros máz

Hozzávalók: 150g Dijon Mustár, 1,5dl száraz fehér bor, 3 evőkanál méz, 1 szál friss rozmaring, levele apróra vágva

Így készítsd el:
Keverd össze a serpenyőben a mustárt a mézzel és a fehér borral. Forrásban, addig kevergesd közepes lángon, míg a bor alkohol tartalma elgőzölög és szószos állagot kapsz. Ezután adj hozzá nagyon apróra vágott rozmaringot is. Végül kend be a mázzal a már félkész húst.

3. Áfonyás- juharszirupos máz


Hozzávalók: 1 doboz áfonya, 2 dl áfonya ivólé, 100g juhar szirup, 3 szál friss kakukkfű, apróra vágva, 1 rúd fahéj

Így készítsd el:
A friss áfonyát, áfonya levet, juharszirupot és a fahéj rudat közepes lángon hevítsd nagyjából 10 percig, míg szirupszerű állagot kapsz. Miután levetted a tűzről, add hozzá az apróra vágott kakukkfüvet. Ezzel a mázzal kend be a már félkész húst.

4. Pikáns gránátalmás máz


Hozzávalók: 4 dl gránátalma ivólé, 60g Dijon mustár, 2evőkanál vörösbor ecet, 1evőkanál Tabasco szósz, 1 gránátalma magjai, 1 csípős paprika, apróra vágva

Így készítsd el:
A gránátalma levét forrald 7-8 percig, míg szirupszerű állagot kapsz. Add hozzá a Dijon mustárt, a vörösbor ecetet és a Tabasco szószt és forrald tovább még pár percig. A sütőből kivett húst ezzel a szósszal kend meg, majd a hús levéhez add hozzá a gránátalma magjait és az apróra vágott csípős paprikát.

Még több recept Marton Adrienntől a foodstylist saját honlapján!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Jennifer Lawrence elképesztő átalakuláson ment át, és ezt be is bizonyítjuk

Jennifer Lawrence elképesztő átalakuláson ment át, és ezt be is bizonyítjuk

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Addiktív, elegáns és mámorító: mutatjuk a parfümöt, amit most mindenki akar (x)

Addiktív, elegáns és mámorító: mutatjuk a parfümöt, amit most mindenki akar (x)

PR

A Milliomos és a Femme Fatale: itt vannak az ünnepek legszexibb illatai! (x)

A Milliomos és a Femme Fatale: itt vannak az ünnepek legszexibb illatai! (x)

PR

Fedezd fel a Kazar Party Edit Kollekciót és legyél az est királynője! (x)

Fedezd fel a Kazar Party Edit Kollekciót és legyél az est királynője! (x)

PR

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)