Egy hús, négy ünnepi öltözék

2015.december.18.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha még mindig nem tudod mi kerüljön a karácsonyi asztalra, vesd be a profi foodstylist Marton Adrienn kivételes receptjét. Ehhez a bárányos finomsághoz, most több mázvariációt mutatunk. Figyelj csak!

Rozmaringos sült bárány narancsos – alma balsamico mustáros mázzal
3-4 főre
Elkészítés: 30 perc
Sütési idő: 2 óra 50 perc
Hozzávalók: 1 evőkanál olíva olaj, 1,5kg bárány comb, 5 db fokhagyma, 1 csomag friss rozmaring, 1-2 szál friss kakukkfű, 1,5 liter húsleves alaplé, 1,5dl vörösbor, 2 csipet só + húsdörzsöléshez, bors ízlés szerint



Így készítsd el:
1. A húst tisztítsd meg a faggyúmaradványtól, majd alaposan dörzsöld be sóval, borssal. A serpenyőt hevítsd fel és tegyél bele az 1 evőkanál olívaolajat. Ha forró az olaj, helyezd bele a húst. Kérgesítsd mindkét oldalát. Lehetőség szerint öntöttvas serpenyőt használj, aminek a nyele is hőálló, hogy a bárányt, ebben a serpenyőben tudd majd a sütőbe helyezni.

2. Ha aranybarnára kérgesedett a hús, akkor vedd ki pihentetni, amíg a serpenyőben, a bárányhús megmaradt olaját, rozmaringgal és a 2 db szeletelt fokhagymával fúzionálod. Ezután öntsd fel vörösborral és hagyd, amíg az alkohol elpárolog.

3. Helyezd vissza a három apró szeletekre vágott fokhagymával és rozmaring levelekkel megtűzdelt húst a serpenyőbe és öntsd fel húsleves alaplével. Tegyél bele friss kakukkfüvet.

4. Várd meg, míg elkezd forrni, majd a serpenyő tetejével, vagy alufóliával takard le az edény tartalmát és helyezd a sütőbe. Süsd 170 fokon két óráig. Takarás nélkül 180 fokon még további 30 percig, közben locsold meg és ezalatt az idő alatt fordítsd át egyszer a húst a másik oldalára, majd vissza. Kóstold meg, és ha úgy érezed, ízlés szerint még sózd, borsozd.

5. Mindeközben készítsd el a tetszés szerint választott bevonó mázat. Jelen esetben én Narancsos-mustáros szószt készítettem. Egy meleg serpenyőben keverd össze a barna cukrot a Pödör Alma Balsamico mustárral és a narancs levével. Addig forrald, ameddig méz állagú szószt kapsz.

6. Miután kivetted a bárányt a sütőből, kend be a narancsos-mustáros páccal és tűzdeld meg a narancs szeletekkel és a szegfűszeggel. Takarás nélkül 180 fokon süsd további 20 percig.

Tipp:
Miután elkészült a hús, pihentesd tíz percig szoba hőmérsékleten. Emiatt a benne lévő nedvesség egyenlő arányban eloszlik és ettől szaftosabb lesz, emellett a hús könnyebben szelhető.

1. Narancsos- mustáros máz

Hozzávalók: 100g Pödör Alma Balsamico Mustár, 1db narancs, leve, 110g nyírfa cukor, ½ db narancs, félkör alakú szeletekre vágva, szegfűszeg, narancs tűzdeléshez

Így készítsd el:
Egy meleg serpenyőben keverd össze a barna cukrot a Pödör Alma Balsamico mustárral és a narancs levével. Addig forrald, ameddig méz állagú szószt kapsz. Nagyjából 6-8 percig. Miután kivetted a húst a sütőből, kend be a narancsos-mustáros páccal és tűzdeld meg narancs szeletekkel és a szegfűszeggel. Ezután tedd vissza a sütőbe a húst.

2. Rozmaringos mézes-mustáros máz

Hozzávalók: 150g Dijon Mustár, 1,5dl száraz fehér bor, 3 evőkanál méz, 1 szál friss rozmaring, levele apróra vágva

Így készítsd el:
Keverd össze a serpenyőben a mustárt a mézzel és a fehér borral. Forrásban, addig kevergesd közepes lángon, míg a bor alkohol tartalma elgőzölög és szószos állagot kapsz. Ezután adj hozzá nagyon apróra vágott rozmaringot is. Végül kend be a mázzal a már félkész húst.

3. Áfonyás- juharszirupos máz


Hozzávalók: 1 doboz áfonya, 2 dl áfonya ivólé, 100g juhar szirup, 3 szál friss kakukkfű, apróra vágva, 1 rúd fahéj

Így készítsd el:
A friss áfonyát, áfonya levet, juharszirupot és a fahéj rudat közepes lángon hevítsd nagyjából 10 percig, míg szirupszerű állagot kapsz. Miután levetted a tűzről, add hozzá az apróra vágott kakukkfüvet. Ezzel a mázzal kend be a már félkész húst.

4. Pikáns gránátalmás máz


Hozzávalók: 4 dl gránátalma ivólé, 60g Dijon mustár, 2evőkanál vörösbor ecet, 1evőkanál Tabasco szósz, 1 gránátalma magjai, 1 csípős paprika, apróra vágva

Így készítsd el:
A gránátalma levét forrald 7-8 percig, míg szirupszerű állagot kapsz. Add hozzá a Dijon mustárt, a vörösbor ecetet és a Tabasco szószt és forrald tovább még pár percig. A sütőből kivett húst ezzel a szósszal kend meg, majd a hús levéhez add hozzá a gránátalma magjait és az apróra vágott csípős paprikát.

Még több recept Marton Adrienntől a foodstylist saját honlapján!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ónodi Eszter: „Óriási bajban van a bolygó, és ezért mindannyian felelősek vagyunk”

Ónodi Eszter: „Óriási bajban van a bolygó, és ezért mindannyian felelősek vagyunk”

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője