10 dolog, amit a hűtődben tárolsz, pedig semmi keresnivalója ott: azonnal vedd ki őket
Bár azt gondolhatnád, a hűtőszekrény mindenféle étel és ital tárolására alkalmas, ez valójában nem egészen így van - néhány finomságnak semmi keresnivalója hűtőben. Ha bizonyos élelmiszereket ott tárolunk, az nemcsak a minőségüket ronthatja le, de a lejárati idejüket is lerövidítheti.
Ezeket láttad már?
Ha az élelmiszerek a nekik legkedvezőbb helyeken „pihenhetnek”, azzal elérheted, hogy minél hosszabb ideig frissek legyenek, ezáltal pedig az ételpazarlást is alaposan lecsökkentheted. Mutatjuk, melyek azok a finomságok, amiket talán te is a hűtőben tárolsz - pedig valójában nem ott kellene.
Banán
„A banán jó káliumforrás, és jótékony élelmi rostokat tartalmaz” - mondja Dr. William Li, az Eat To Beat Disease: The New Science of How Your Body Can Heal Itself című könyv szerzője. Ahhoz, hogy a legtöbb tápanyagot kinyerjük belőle, a legjobb, ha nem a hűtőszekrényben tartjuk. „A banánt szobahőmérsékleten kell tárolni, hogy érjen, nem pedig a hűtőben” - tanácsolja.
Tipp: a banánt nem ne tárold avokádó mellett, mert felgyorsíthatja annak érési folyamatát.
Burgonya
A hűtés negatívan befolyásolja a burgonya ízét. A legjobb, ha a kamrában tartod papírzacskóba csomagolva - a műanyag zacskókban ugyanis a nedvesség csapdába esik, ami felgyorsítja a krumpli romlását. Ha így tárolod, átlagosan három hétig is eláll.
Hagyma
A hagymát ne a hűtőben, hanem a kamrában tartsd! Különösen kedveli az olyan zacskókat, amelyek átengedik a levegőt - ha a boltban hálós zacskóban veszed, az például tökéletes a tárolásához is.
Tipp: Tartsd távol a hagymát a burgonyától, ami nedvességet és gázokat bocsát ki, ezek ugyanis a hagyma rothadását okozhatják.
8 élelmiszer, amit eddig te sem a hűtőszekrényben tároltál, pedig valójában ott kellene
Fokhagyma
„A fokhagymát hűvös, száraz helyen kell tárolni” - mondja Dr. Li. „A hűtőben tárolva megpuhul és kiszárad, ami miatt elkezd csírázni”. A kamrában körülbelül 2 hónapig is eláll.
Paradicsom
„A hűtőszekrényben a paradicsom íze és állaga is romlik” - mondja a szakértő. Ha ott tárolod, az „lisztessé” teheti, ezért hagyd inkább a pulton. Ha azt szeretnéd, hogy még érjen egy kicsit, tárold őket papírzacskóban. Ha teljesen megérett, körülbelül három napig áll el.
Téli tökfélék
Az olyan tökfélék, mint a vajtök, a delicata tök és a spagetti tök több mint egy hónapig is elállnak, ha nem a hűtőben, hanem a kamrában tárolod őket.
Tipp: Ha már feldaraboltad őket, tedd őket légmentesen záródó edénybe, és így tárold őket a hűtőben.
Csípős szósz
A csípős szószokat nem kell hűtőszekrénybe tenni, a kamrában szobahőmérsékleten három évig is elállnak.
Extra szűz olívaolaj
Az extra szűz olívaolajat mindig sötét, légmentesen záródó edényben, szobahőmérsékleten kell tárolni, és nem a hűtőszekrényben. Ha ugyanis ott tartod, az olaj zavarossá válhat és elkezdhet egyre szilárdabb lenni. Miután kivetted a hűtőből, hagyni kell, hogy felmelegedjen, hogy visszanyerhesse eredeti ízét és folyékony halmazállapotát - javasolja a szakértő.
Kenyér
A hűtőszekrény gyorsan kiszárítja a kenyeret. Ehelyett tartsd inkább szobahőmérsékleten, abban a csomagolásban, amiben megvetted. Ha csomagolás nélkül vetted, egy sima műanyag zacskó is tökéletes lehet. Ebben a formában tárolva négy napig fogyasztható.
Ezt a részét a hűtőnek mindenki elfelejti tisztítani, pedig balesetveszélyes lehet, és a villanyszámlát is megdobhatja
Kávé
A hűtőszekrényben (és a fagyasztóban) lecsapódik a pára, ami az őrölt kávé és a kávébab ízét is befolyásolhatja. „A hűtőben a kávébab gyorsan magába szívja más élelmiszerek illatát, ami tönkreteszi a kávé klasszikus ízét. A kávét légmentesen záródó edényben, hűvös, sötét helyen érdemes tárolni” - mondja Dr. Li.
Forrás: realsimple.com