„Fontos, hogy megértsd, jobban fogsz működni, ha nincs biztonsági hálód” - Miért olyan fontos az elköteleződés?

Azért indítottuk útjára új sorozatunkat, a Karrier Keddet, mert szeretnénk támogatni a nőket, hogy magabiztosabbak és bátrabbak legyenek a munkájuk során. Szakértőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológus és business coach a következő hetekben megtanítja neked, mi az az én-vezetés, hogyan válhatsz magabiztosabbá és kreatívabbá a munkádban. Ezúttal arról ír, hogyan támogatja az életed, ha maximálisan elköteleződsz valami mellett.

Az elköteleződés nem csak a szerelemben fontos, a karrieredre is jó hatással lesz, ha szilárdan kitartasz egy célod mellett
Az elköteleződés nem csak a szerelemben fontos, a karrieredre is jó hatással lesz, ha szilárdan kitartasz egy célod mellett
Fotó: GLAMOUR

Az elköteleződés egy komplex pszichológiai jelenség, melyet nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha szeretnél jelentőségteljes és kiegyensúlyozott életet élni. Pszichológiai szempontból az elköteleződésnek van kognitív (gondolati), társas, személyes, viselkedésbeli és érzelmi tényezője is. Ebben a cikkben arról írok, miért fontos, hogy elköteleződjünk valami mellett, legyen az akár a magánéletben, például egy konkrét személy mellett egy párkapcsolatban, vagy az üzleti életben egy célkitűzés mellett (legyen az szervezeti vagy egyéni szintű), és megosztok néhány olyan tippet is, ami segíthet, ha nehezen tudsz elköteleződni.

Mit is jelent az elköteleződés?

Az elköteleződés azt az állapotot vagy minőséget jelenti, amikor eltökélt és hűséges vagy egy tudatosan választott cél, személy vagy dolog irányában és kitartasz az illető személy vagy cél mellett, még a nehézségek ellenére is, mindegy, mennyi időre vagy energiára van szükség, hogy elérd a vágyott állapotot. Ha elkötelezett vagy, kitartasz akkor is, ha próbatételek elé állít téged az élet, mert tudod, hogy megéri a küzdelem. Alapvetően az elköteleződés azt jelenti, hogy fókuszált vagy, eltökélt, motivált egy vágyott irányban annak tudatában, hogy ez áldozatokat, kemény munkát és állhatatosságot igényel. Számos előnye van annak, ha képes vagy valami vagy valaki mellett elköteleződni:

 • Egy konkrét célra fókuszálsz egy életterületeden belül, így nem aprózod el magad.
 • Értelmet és jelentőséget ad az életednek, van miért felkelned reggel.
 • Motivált vagy a cselekvésre, mert tudod, milyen irányba érdemes lépéseket tenned, hogy elérd a vágyott állapotot, például egy előléptetést a munkahelyeden, egy sikeres vállalkozás építését vagy a harmonikus emberi kapcsolatokat.
 • Az önfegyelem kialakításának egyik legjobb motivátora az elkötelezettség, hiszen ha elköteleződsz, nem kérdés, mi a teendőd, nincsenek kibúvók, nincsenek alternatív opciók. Még ha néha nehéz is a választás, tudod, mi a jó neked hosszútávon, ami boldogságot, elégedettséget okoz, és ezért képes vagy extra erőfeszítéseket tenni.
 • Megkönnyíti a döntéshozatali folyamatot, méghozzá nagyban. Talán akadnak nehézségek és nem könnyű kimondani minden esetben, mi a választásod, de tudod, hogy van egy út, ami helyesebb, mint a másik, és ezért döntést hozol.
 • Gondoltad volna, hogy az elköteleződés erősíti a lelki ellenállóképességed? Ha képes vagy határozottan elköteleződni, akkor sokkal több olyan eszközt fogsz alkalmazni a szürke mindennapok során is, ami segít abban, hogy kiállj magadért a nehéz helyzetekben, és túlélj, ha arra van szükség.
 • Ha elköteleződsz, nagyobb eséllyel fogod elérni a céljaidat, produktívabb leszel, nő az önbizalmad és az önbecsülésed is, hiszen van valami amire támaszkodhatsz.

Az érzelmi intelligencia lehet a szakmai előmeneteled kulcsa, és még csak nem is tudsz róla, mekkora kincs van a kezedben

Mi segíthet számodra az elköteleződésben?

 1. Hozz sziklaszilárd döntést! Az elköteleződés első lépése a tudatos döntésen alapszik. Valamit választasz. Ha több lehetőség vagy több opció áll rendelkezésedre, hozz egy tudatos döntést, válaszd ki az egyik opciót és indulj el az úton. Számos módszer van, ami megkönnyítheti a döntéshozást. Például sorold fel az előnyöket, hátrányokat (pro és kontra elemeket), hallgass az intuíciódra, a belső megérzésedre, melyik irányba húz igazán a szíved, vagy kérd egy coach, pszichológus segítségét, hogy új perspektívákra világítson rá. 
 2. Nincs “B “ terv: Arnold Schwarzenegger híres beszédében ezt mondja: „Utálom a B tervet. És elmondom, miért. Mert oly sokan vannak, akik kétségeket ébresztenek benned, sokan vannak, akik azt mondják majd, hogy nem tudod megtenni, ez lehetetlen. Lehetséges megtenni, amit szeretnél a sok kételkedő ember ellenére is. De ha elkezdesz kételkedni magadban, az nagyon veszélyes. Ezzel azt mondod magadnak: ha a tervem nem működik, van egy B tervem is. Ez azt jelenti, hogy a B terveden kezdesz el gondolkodni. Minden gondolat, amit a B tervedre pazarolsz, elviszi a gondolatod és az energiád az A tervedről. Nagyon fontos, hogy megértsd, hogy jobban fogsz működni, ha nincs biztonsági hálód. A B terv egy biztonsági háló, ami arra szolgál, hogy ha elbuksz, akkor lesz valami, ami megvéd. Az emberek jobban teljesítenek a biztonsági háló nélkül a sportban és minden más területen, ha nincs B tervük. Nekem soha életemben nem volt B tervem.” Schwarzenegger tisztán és egyértelműen megfogalmazta, hogy nincs elköteleződés, ha fenntartod a másik opciódat. A valódi eredmények akkor kezdődnek, ha az A tervet választod és nem engeded, hogy a kételyek úrrá legyenek rajtad. Ha nincs biztonsági hálód, nagyobb eséllyel kockáztatsz és nem osztod meg a fókuszodat, így jobb eredményeket érsz el. Fontold meg jól tehát, mi lesz az A terved és köteleződj el mellette.
 3. Készíts stratégiát! Ha már tudod, mi az elkötelezettséged tárgya, készíts egy stratégiát, hogyan fogsz ellenállni a csábító egyéb alternatíváknak, amelyek eltántoríthatnak az utad során. Sorold fel, milyen előnyei vannak annak, ha elköteleződsz egy adott cél mellett, milyen eszközökkel rendelkezel már most is, hogy elérd a vágyott állapotot, ki segíthet abban, hogy elkötelezett maradj.
 4. Legyél számonkérhető - saját magad felé is! Az elkötelezettség másik fontos eleme az, ha saját magad és akár mások is számon tudják kérni rajtad a haladásodat, és külső jelei is vannak már az elkötelezettségednek. Gyűjts tudatosan külső és belső bizonyítékokat arra, hogy elköteleződtél valami mellett. Vezesd a haladásodat. Keress olyan tényezőket, amivel mérhetővé válik az elkötelezettséged. Kérdezd meg a mentoraidat vagy azokat, akik a legjobban ismernek, mennyire tartanak téged elkötelezettnek a különböző életterületeiden.
 5. Skálázz! Kérdezd meg magadtól, hogy egy 1-től 10-ig tartó skálán mennyire vagy elkötelezett. Például: mennyire vagy elkötelezett a célod mellett 1-től 10-ig terjedő skálán, ahol az 1 azt jelenti, hogy egyáltalán nem, a 10-es pedig azt, hogy teljes mértékben, és nincsenek kételyeid. Mennyire vagy elkötelezett a párkapcsolatod iránt egy 1-től 10-ig tartó skálán? Mennyire vagy elkötelezett az egészséged mellett? Mennyire vagy elkötelezett a munkádban? Mennyire vagy elkötelezett a vállalkozásodban? Vedd sorra életed valamennyi területét, és értékeld az elkötelezettségedet!

A legtöbben nehezen köteleződünk el, pedig ez a hozzáállás új minőséget és paradox módon nagyobb szabadságot is nyújthat az életedben, hiszen nem adsz teret a kétségeknek és hűségesen és eltökélten haladsz a választott utadon.

Szerzőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológusként és business coach-ként dolgozik, hogy startupokat, kis-és középvállalkozásokat, valamint azok vezetőit támogassa a fejlődésben, az üzleti és egyéni hatékonyság növelésében. Fő területe az én-vezetés, vagyis annak kérdése, hogyan tudjuk irányítani saját életünket, illetve hogyan válhatunk csapatok, egész szervezetek, valamint önmagunk eredményes és tudatos vezetőivé.

Ha kedd, akkor Karrier kedd:

Ez is érdekelhet

„Ha feláll, abból baj lesz!” - Így vezethet impotenciához a visszautasítás

„Ha feláll, abból baj lesz!” - Így vezethet impotenciához a visszautasítás

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Ha nem férsz be a bőröndödbe, mutatunk egy szuper pakolási tippet! (x)

Ha nem férsz be a bőröndödbe, mutatunk egy szuper pakolási tippet! (x)

PR

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

PR

Így éli meg Salma Hayek és Kim Cattrall a menopauzát (x)

Így éli meg Salma Hayek és Kim Cattrall a menopauzát (x)

PR

Mit tehetünk nőként az egészséges szexualitásért? Ez a 3 tipp sok kellemetlenségtől megkímélhet (x)

Mit tehetünk nőként az egészséges szexualitásért? Ez a 3 tipp sok kellemetlenségtől megkímélhet (x)