Elválunk szépen csendben, vagy mégsem?!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Belegondolni is borzasztó, hány nő kerülhet egy megromlott házasság vagy kapcsolat miatt kiszolgáltatott, megalázó helyzetbe. Sokszor megfélemlítve, szinte teljesen magukra maradnak a válással járó procedúrában. Nekik segíthet a Meor Life Consult csapat támogatása.

Elválunk szépen csendben, vagy mégsem?!
Fotó: Northfoto

Közel egy éve indult útjára a Meor Life Consult szervezet két fantasztikus nőnek, dr. Szabó Melitta szakjogásznak és dr. Krantz Orsolya ügyvéd, szakjogásznak köszönhetően. Az ötlet Melitta fejéből pattant ki, miután a saját bőrén tapasztalta meg, hogy egy pillanat alatt mennyire kiszolgáltatottá válhat egy nő, akit volt párja kényszerít méltatlan, szorongatott helyzetbe.

Válásból biznisz

Melitta és Orsi nagyon régóta barátnők, együtt jártak egyetemre, mindketten jogászok. Elmondásuk szerint a személyiségük teljesen különböző, mindig is jól kiegészítették egymást. „Az egyetem után mindketten a jogi pályán helyezkedtünk el -idézi fel Melitta.- Közben lett egy komoly kapcsolatom, majd 2017-ben megszületett a kisfiam. Tavaly végül úgy alakult, hogy szétváltak útjaink a gyermekem édesapjával, és ez nem zajlott olyan zökkenőmentesen, mint ahogy azt elképzeltem. Onnantól, hogy várandós lettem, már nem dolgoztam, pszichológiát tanultam. Valójában a válással járó procedúra során döbbentem rá, hogy az elmúlt évek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy kiszolgáltatott helyzetbe kerültem. A szétválás során jöttem rá, hiába vagyok jogász, egyszerűen nincs erőm megbirkózni ezzel a nehéz procedúrával. Ott álltam egy kétéves gyerekkel, az új élethez semmire nem elég gyesemmel, miközben rá kellett jönnöm, valahogy senki nem úgy áll hozzá az ügyemhez, mint ahogy arra szükségem lenne”. A saját példája és a pszichológiai tanulmányai is végül rádöbbentették, hiába látta át jogászként a jogi oldalát, leendő pszichológusként a lelki megpróbáltatások hátterét, nagy szüksége lett volna egy olyan szakemberre, aki mind jogilag mind lelkileg támogatja és végig fogja a kezét. „Soha nem felejtem el, otthon ültem a kanapén, néztem a falat, és arra gondoltam, ha én ennyire megzuhanok ettől az egésztől, és nem látom a kiutat, hogy érezhet az, akinek nincs megfelelő családi háttere, segítsége, tudása? Nekem a családom nagyon sokat segített. Arra gondoltam, hogy lehetne ezt máshogyan is csinálni! Mennyire jó lenne, ha lenne egy szervezet, ami segíteni tudna, ha valaki ilyen helyzetbe kerül. Ahol egyszerre kapna lelki támogatást és jogi segítséget a rászoruló nő, és végre tényleg azt érezhetné, hogy mellette állnak, megértik, és nem csak a száraz, jogi szakzsargont vágják az arcába.”

Felkarolták a kiszolgáltatott helyzetben lévő nőket

Melittát személyes kálváriája vezette rá, hogy Orsival társulva egy olyan egyedülálló projektet hozzanak létre, ami rendkívül sokat segíthet az éppen válófélben lévő nők érdekeinek érvényesítésében. Rengeteg nő él rossz kapcsolatban, személyes tapasztalatuk alapján úgy látják, hogy a nem túl szép válási procedúrák során a nők gyakran kapnak fenyegető mondatokat a válófélben lévő párjuktól, mint „Elveszem tőled a gyereket!”, „Menj nyugodtan akár a híd alá, de a gyerek marad!”. Egyáltalán nem csodálkozunk azon, ha egy nő ezeket hallva reménytelennek, kilátástalannak látja az életét. „Az esetek nagy többségében ezeknek a nagyon határozott, kegyetlenül hangzó fenyegetéseknek nincs semmi valóságalapjuk. Ma a magyar bíróságok csak kirívó esetekben veszik el az anyától a gyermeket. Mégis, honnan tudhatnák ezt a nők, ha nincs pénzük vagy lehetőségük jogi segítséget kérni? A másik nagy probléma, hogy sok nő nincs tisztában a házasság alatti vagyonhelyzettel, nem tudja, mennyi pénzt keres a férje, milyen vagyontárgyaik vannak, így a válás után felmerülő lakhatási kérdésekre sem tudnak válaszolni. Ezek hiányában elég egy ravasz férj és máris meg vannak félemlítve, és amikor azt mondják nekik, hogy pakoljanak össze, és nem kapnak egy forint tartásdíjat sem, valójában azzal sincsenek tisztában, hogy Magyarországon a tartásdíj nem fizetése bűncselekménynek számít.”-meséli Melitta. Elmondása szerint ezek a nők sokszor nem látják a kiutat, a megfelelő jövőkép hiányában képesek akár rossz megállapodásokba is belemenni, és ezzel elindul a lavina.

Nem mindenkinek van lehetősége jogi segítséget kérni

„Rengeteg elkeseredett nő keres meg minket- folytatja Orsi- igyekszünk mindenkinek válaszolni, és ha igényt tartanak a segítségünkre, elindulunk velük egy sokszor hosszú, nehézségekkel teli közös úton, amin viszont nem egyedül, hanem velünk együtt érik el a célt, végig jogi és lelki segítséget adunk nekik.” Az utóbbi években számtalan női csoport alakult a közösségi médiában, ahol a kiszolgáltatott, válófélben lévő nők végső elkeseredésükben egymástól kérnek segítséget, ami valljuk be, nem feltétlenül a legjobb megoldás! Ezért is nagyszerű kezdeményezés, hogy a két jogász a weboldalukon és az Instagram-oldalukon keresztül próbálja edukálni a nőket. Már azon dolgoznak, hogy a személyes konzultációk mellett, különböző témákban workshopokat is szervezzenek olyan érintetteknek, akiknek nincs lehetőségük jogi segítséget kérni. Egy-egy ilyen alkalom során tisztába kerülhetnek például azzal a kérdéssel, hogyan tudnak egy válást végigcsinálni úgy, hogy közben mindvégig maximálisan képviselik a saját érdekeiket? „Létrehoztunk egy Instagram-oldalt, a honlapunkon egy blog felületet, sok hasznos tartalommal azoknak, akiknek anyagi nehézségek miatt nincs lehetőségük ügyvédhez fordulni. Ezekről a felületekről tájékozódhatnak. A kiscsoportos workshopok gondolata is azért merült fel bennünk, hogy a rászoruló nők még jobban tisztába kerülhessenek a jogaikkal kapcsolatban. Néha azonban csak egy személyes konzultáció nyitja fel az érintett szemét, és a végén még az is kiderülhet, hogy nem feltétlenül a válás az egyetlen megoldás, akár egy párterápia is elég lenne.” Nagyon sok múlik azon, hogy milyen a két fél személyisége, vannak-e maradandó lelki sérülések, amiken már nem lehet felülkerekedni. A hozzájuk forduló nők elmondása szerint még mindig nem kap elég figyelmet a családon belüli erőszak kérdése, rengetegen élnek bántalmazó kapcsolatban, és a legtöbb így élő nő retteg bármilyen lépést is tenni. Ennek a borzasztó ténynek a megfékezésére az év elején kampányt indítottak, ahol live beszélgetésekkel és posztokkal segítették a nehéz helyzetbe került nőket. Valamint náluk alap szabály, ha valaki ilyen problémával keresi fel őket, az soron kívüliséget élvez. A legnagyobb vágyuk egy olyan komplexum létrehozása, ahová minden esetben bátran fordulhatnak azok a nők, akik életük egyik legnehezebb helyzetéből szeretnének kiutat találni.

Kiemelés: "Ott álltam egy kétéves gyerekkel, az új élethez semmire nem elég gyesemmel, miközben rá kellett jönnöm, valahogy senki nem úgy áll hozzá az ügyemhez, ahogy arra valójában szükségem lenne.”

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Hogyan lesz az apa, anya, gyerek egy család? Szakértőt kérdeztünk

Hogyan lesz az apa, anya, gyerek egy család? Szakértőt kérdeztünk

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

4 tipp, melyeket betartva bőröd nyáron is ragyogó és egészséges lesz (x)

4 tipp, melyeket betartva bőröd nyáron is ragyogó és egészséges lesz (x)

Itt a nyár és vele együtt a GLAMOUR-napok - Szerezd be kedvenc kuponjaidat! (x)

Itt a nyár és vele együtt a GLAMOUR-napok - Szerezd be kedvenc kuponjaidat! (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)