Vigyáznak rád! Hallottál már az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hétről?

Tóth Icó daganatos betegsége és megpróbáltatásai után hozta létre a Mályvavirág Alapítványt, ami mára nem csak a méhnyakrákkal küzdőknek, hanem más nőgyógyászati daganatos betegséggel érintetteknek is nagy segítség. Január 17-e és 23-a között pedig az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét keretében egy külön szobrot -Cikka drótszobrász alkotása- is avatnak az ELTE Lágymányosi Campusánál tisztelegve minden nő előtt.

Icónál 2011-ben, második kislánya születése után diagnosztizálták a méhnyakrákot

Hogy derült ki a betegséged?

Ez már tízéves történet, amire nagyon büszke vagyok. Nem csak az öt, hanem a tíz is egy nagyon fontos szám azok életében, akik átestek valamilyen daganatos betegségen. 2011-ben, a második kislányom születése után diagnosztizálták nálam a méhnyakrákot, egy kiterjesztett műtét során eltávolították a méhemet, a nyirokcsomókat és a hasi szöveteket. Sok esetben egyébként eltávolítják a petefészkeket is, nálam maradhatott, akkor ennek nagyon örültünk, de műtét után kiderült, hogy áttétes méhnyakrákom van, az egyik nyirokcsomón volt érintett, sugár- és kemoterápiát is kaptam. A sugárterápia működésképtelenné tette a petefészkeket, erről azért is fontos szót említeni, mert mindösszesen harminc éves voltam. Maga a műtét és a kezelések is jelentős életminőség változást hoztak, amit aztán újra kellett tanulni, tehát ugyanúgy, ahogy a lelket, ugyanúgy a testet is újra kellett építeni. Amikor műtöttek az idősebb kislányom négyéves, a pici pedig mindössze három hónapos volt, borzasztóan nehéz időszakot éltünk meg.

Mára pedig a betegségednek köszönheti sok nő, hogy kilenc évvel ezelőtt létrejött Mályavirág Alapítvány.

Kezdetben még nem volt olyan gondolatom, hogy alapítványt hozzak létre, az írás viszont mindvégig egy pszichés eszköz volt. Mindig azt éreztem, ha leírom a gondolataimat, akkor megkönnyebbül a lelkem. A betegség alatt ez még jobban felerősödött, úgy éreztem nagyon fájna, ha kimondanám mindazt, ami velem történt inkább leírtam az érzéseimet. Nagyon magamba zárkóztam, a napló volt az a barát, aminek el tudtam mindent mondani. Az első jó eredményem után jött a gondolat, hogy esetleg segítsek másoknak. Elhatároztam, hogy odaadom a naplómat egy szervezetnek, akik kifejezetten méhnyakrákkal érintett nőkkel foglalkoznak. Döbbenve tapasztaltam, hogy nincs ilyen szervezet. Végül kiadtuk könyvként magánkiadásban, rengetegen kerestek meg, fordultak hozzám segítségért és végre én is igazán érezhettem, hogy tényleg nem én vagyok egyedül, aki hasonló betegséggel küzd. Rájöttem, szükség van egy szervezetre, így született meg 2013. májusában a Mályvavirág Alapítvány.

Mi az alapítvány fő missziója?

Már a kezdetekben és most is az a víziónk, hogy ne veszítsünk el egyetlen egy nőt sem a méhnyakrák miatt Magyarországon. Méhnyakrák megelőzéssel és az érintett nők segítségével kezdtünk el foglalkozni, aztán az évek alatt ez kibővült. Mostanra a nőgyógyászati daganattal küzdő nőket is felkaroltunk. Petefészek-, méhtest-, szemérem-, és hüvelyrákkal érintettekkel és családtagjaikkal foglalkozunk és a méhnyakrák mellett a HPV megelőzés is fontos küldetésünk. Emellett szorosan együttműködünk orvosokkal, komplett betegutat menedzselünk, segítünk, ahol csak tudunk. "

Régen egyfajta tévhitként élt az emberek fejében, hogy a méhnyakrák csak az idősebb nőket érinti.

Sokat változott mostanra a felfogás a méhnyakrákkal és a HPV-el kapcsolatban, de még nem eleget, van még bőven mit dolgozni. Korábban tényleg nagyon sokszor találkoztunk ezzel, a fals téveszmével: „én még fiatal vagyok ehhez”. Rengeteg fiatalt érint, próbáljuk minél több fórumon felhívni a figyelmet mennyire fontos rendszeresen eljárni szűrővizsgálatokra. Köztudott, hogy a HPV sokszor tünetmentes, holott a fertőzés a méhnyakrák előszobája lehet. Tévhit például az is, hogy kizárólag szexuális úton terjed. Korábban nagyon rossz megítélésre volt, megbélyegezték az érintetteket a gyakori partnercseréhez kötötték a HPV és a méhnyakrák létét. Monogám kapcsolatban is ott van a víruslehetőség, és mára tisztábban látják azt is, hogy a vírusfertőzés a férfiak körében is okozhat elváltozásokat, sőt daganatokat.

Tóth Icó egy igazi harcos, aki rengeteg nőnek segített azzal, hogy napló formájában megosztotta betegségének történetét

Nagyon fontos a prevenció, milyen megelőző intézkedéseket tehetünk a rendszeres szűrővizsgálaton felül?

Azt nem szabad elfelejteni, hogy a megelőzésnek két pillére van: az egyik elsődleges HPV védőoltás beadása még a szexuális élet megkezdése előtt, de később felnőttként is felvehető akár olyanoknak is, akik korábban átestek már vírusfertőzésen, vagy van vírusfertőzésük. A szűrővizsgálatok mellett, figyeljünk oda az étkezésre, a megfelelő mozgásra, vitaminpótlásra.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak szombaton, azaz január 15-én az Életem Gyöngye szoboravatásra, ami a daganatos betegségben szenvedő nők előtt tiszteleg

Közel egy hét múlva egy nagyon fontos programsorozattal készültök.

Itthon 2014 óta az alapítvány szervezésében zajlik az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét, idén január 17-e és 23-a között rendezzük meg. Egy gyöngyszem az esemény jelképe, ami összeköti az országokat. Ezúttal az „Életem gyöngye” a szlogen, ami tulajdonképpen a HPV elleni védelmet szimbolizálja. Kétszáz település csatlakozik hozzánk, a településeknek szóróanyagot juttatunk el és aki tud az valamilyen kis programmal kapcsolódik vagy csak egyszerűen online becsatlakozik. A résztvevők gyöngyökből karkötőket fűznek, majd ezeket eljuttatják azoknak a nőknek a különböző kórházak nőgyógyászati osztályára, akik épp valamilyen beavatkozáson esnek/estek át, fontos, hogy érezzék nincsenek egyedül. Emellett a Mályvavirág pontjaink is bekacsolódnak a megelőzési hétbe, ahol az idei évben kis mályva virágszobrokat fogunk állítani Cikka drótszobrász közreműködésével, aki egy 220 centis női drótszobrot is tervezett a kampányban. A női alak egyik keze az ég felé néz, ezzel jelképezve a HPV elleni prevenciót, a másik a méh felé mutató kéz pedig az emlékezést szimbolizálja azokért a nőkért, akiket valamilyen nőgyógyászati daganatos betegség következtében veszítettünk el. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy az ELTE partnerségre lépett velünk. Január 15-én Lágymányosi Campusnál lesz reggel 10 órától a szoboravatás, aminek állandó helyet biztosítanak, ezzel is jelképezve mennyire fontos az élet. A fentieken túl pedig Mészáros Árpád Zsolt színművész és párja Piros Krisztina, - Pécsváradi Zoltánnal- egy dalt is készítettek az alkalomra „Éltem gyöngye, te legyél az első” címmel, amit a közönség először a megnyitón fog hallani.

Hogyan csatlakozhatnak az olvasók a programokhoz?

Lesz egy közösségimédia-kampányunk, a Facebook oldalon a megelőző hét minden napján kimegy majd egy kisfilm, szakértők járnak körbe egy-egy fontos témát. Több állami és magánintézménybe pedig plakátokat juttatunk el, arra buzdítva a nőket merjenek a HPV-ről őszintén kérdezni. A jövőben ezt a kommunikációs vonalat szeretnénk még jobban erősíteni, szeretnénk, ha a #vigyázunkegymásra hashtagünket minél több felhasználó használná a közösségi médiában.

Olvass még többet az alapítványról, az aktuális programjaikról a malyvavirag.hu oldalon

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Csábítás és siker vár rád - február 1.

Napi horoszkóp: Csábítás és siker vár rád - február 1.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói