A volt párod a legjobb barátod?

Nem ördögtől való jó viszonyt fenntartani egy volt partnereddel, de ha nem szeretnéd, hogy az új kapcsolataidban zavart okozzon, fontos végiggondolnod, miért is vagy jóban azzal, akivel annak idején romantikus viszonyt ápoltál.

Biztos jó ötlet, ha a volt párod a legjobb barátod? | Fotó: MStudioImages
Biztos jó ötlet, ha a volt párod a legjobb barátod? | Fotó: MStudioImages
Fotó: Gettyimages.com

Az, hogy jó ötlet-e a volt partnereddel baráti viszonyt ápolni, nem csak a szakítás óta eltelt időn múlik, érdemes feltenned magadnak pár kérdést, hogy megértsd a kapcsolatotok motivációját.

Mióta tart?

Ha tizenéves korotokban jártatok, most pedig harminc körül vagytok, és még mindig közel álltok egymáshoz, akkor nem kell magyarázkodnod az új kapcsolatodban. Ilyen helyzetekben általában egy félmondattal elintézhető az, hogy ti egykor egy pár voltatok, hiszen fontos a baráti kötelék köztetek. Ha azonban a szakítás még friss, érdemes átgondolni, hogy nem lenne-e jobb adni egy kis időt arra, hogy az exeddel újra közeledjetek egymáshoz, és baráti kapcsolatot kezdjetek ápolni. Ilyen helyzetekben érthető az is, ha új párod nem érzi magát teljesen komfortosan a ténytől, hogy találkozol még az exeddel. Gondold át, valóban kész vagy-e már egy újabb kapcsolatra, vagy még komolyabb érzelmek fűznek a volt párodhoz, amelyek feldolgozásához időre van szükséged.

Mi a motiváció?

Az idő csak egy faktor, de van, amikor a motiváció nem ideális: normális esetben azért maradunk jóban volt partnerünkkel, mert értékeljük és szeretjük őt mint embert, annak ellenére, hogy a romantikus érzéseink kihunytak, vagy soha nem is voltunk kompatibilisek párként. Emellett bizonyos praktikus szempontok is szerepet játszhatnak: ha közös gyereketek, vállalkozásotok van, akkor még előnyös is, ha baráti viszonyban maradtok. Ha azonban azért vagytok továbbra is közeli kapcsolatban, mert egyikőtök vagy mindketten romantikus érzéseket tápláltok egymás iránt, akkor az értelemszerűen károsan fog hatni egy új kapcsolatra, és még azt is megakadályozhatja, hogy komolyabbra forduljon egy potenciálisan jól induló ismeretség. Ahhoz, hogy tisztában légy a motivációiddal, őszinte önrefl exióra van szükség. Emellett természetesen az is fontos, hogy az exed valódi motivációit is pontosan ismerd.

Maximum eddig lehetsz szerelmes ugyanabba az emberbe a tudomány szerint

Az új kapcsolatod

Jobb, ha kérdés nélkül is beszélsz új párodnak a szituációról. Ennek csak akkor van értelme, ha magadban már tisztáztad a motivációidat, és úgy látod, hogy sem benned, sem a volt párodban nincsenek titkos romantikus vágyak és remények. Kérdezd meg új párodat, őt zavarja-e, hogy az exed a barátod, és ha igen, akkor miért. Az ok nélküli féltékenység mindig a féltékeny fél személyiségéből fakad: lehetnek kötődési problémái, feldolgozatlan traumái, rossz élményei. Ha valóban tisztán baráti a kapcsolatod az exeddel, új pároddal beszéltetek a dologról, köztetek minden jól halad, akkor nincs mitől tartanod. Ha partnered nem tudja feldolgozni ezt a barátságot, akkor azt magában kell rendeznie, nem várhatja el tőled, hogy szakítsd meg a kapcsolatot valakivel, akit szeretsz. Ha nem tapasztalsz abnormális féltékenységet, érzelmi bántalmazást a részéről, segíthetsz neki, és az exeddel is megbeszélheted, hogy egy ideig ne találkozzatok.

Ezeket olvastad már?

Ez is érdekelhet

Sosem látott gyerekkori fotó került elő Károly királyról, ami kifacsarja majd a szíved

Sosem látott gyerekkori fotó került elő Károly királyról, ami kifacsarja majd a szíved

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói