„Megtanultam elfogadni és szeretni magam”

Önmagunk elfogadása a boldogságunk alapja, a legtöbben azonban nem koncentrálunk erre az alapvetésre. Néha kell pár negatív élmény, ami közelebb visz minket önmagunkhoz.

Nagyon fontos, hogy megtanuljuk elfogadni és szeretni önmagunkat | llusztráció: Jen Barbara @barbsiegraphy
Nagyon fontos, hogy megtanuljuk elfogadni és szeretni önmagunkat | llusztráció: Jen Barbara @barbsiegraphy
Fotó: Jen Barbara

Olvasóink is hosszú utat jártak be, mire felismerték, muszáj változtatniuk az életükön. Most elmesélik, nekik hogyan sikerült elérniük az önelfogadást.

A ruhamérettől függ a siker?

Kisiskolás korom óta küzdök a testsúlyom ingadozásával. A közvetlen környezetem mindig próbálta belém sulykolni, csak akkor lehetek sikeres, ha lefogyok. Ma is a fülemben csengenek az egyik nagynéném szavai: „Jobb, ha egy életre megtanulod, a siker az M-es méretnél kezdődik, ekkora fenékkel ne ácsingózz rá!”. Hiába voltam eminens tanuló, hiába diplomáztam summa cum laude, valahogy zsigerileg belém lett kódolva ez a mondat, egészen addig, míg egyszer megelégeltem, és pszichológus segítségét kértem. Egyéves önismereti terápia kellett, hogy másképp kezdjem látni a világot, és végre leromboljam a külsőmről kialakított torz képet. Azóta még jobban megerősödtem, elfogadtam magam, és rájöttem, nem az a fontos hogy mit gondolnak mások, hanem az, hogy én hogyan érzem magam a bőrömben. Zsani (35)

Nem hagyom magam elnyomni!

Mindig is visszahúzódó voltam, sokáig a család különcének éreztem magam, aki a két nagyszájú bátyja mellett alig tud érvényesülni. Később a párkapcsolataimban is ugyanez volt a probléma. Úgy éreztem, a partnereim elnyomnak, én pedig idővel fuldokolva menekültem ezekből a kapcsolatokból. Egy szakításom után az egyik barátnőm a kezembe nyomott egy könyvet, ami korábban neki is nagyon sokat segített a mentális fejlődésében. A könyv minden sorában magamra ismertem, felismertem, hogy amíg nem állok ki magamért, és nem tudom őszintén kimondani, hogy szeretem magam, nem lesz változás, és csak olyan férfiak jönnek majd az életembe, akik visszaélnek a sebezhetőségemmel. Hiszem, hogy minden okkal történt, nem véletlenül akkor kaptam a sorstól ezt a kis útmutatót. Azóta kinyílt előttem a világ, megtaláltam az igaz szerelmet is, és minden helyzetben kiállok magamért. Eszter (28)

Szvitacs Alexa: „Ki vagyok békülve önmagammal”

Hozd ki a jelenből a legtöbbet!

Már az általános iskolában is én voltam az osztály szépe, a fiúk körülöttem legyeskedtek, én pedig szabályosan fürdőztem a bókokban. A tinédzser éveimtől ez csak fokozódott, mindent megtettem, hogy a csinos külsőmmel a figyelem középpontjába kerüljek. Sportoltam, diétáztam, tényleg sokat dolgoztam azért, hogy a tükörbe nézve elégedett legyek a végeredménnyel. Aztán megismertem a férjemet, és az esküvőnk után teherbe is estem. Hiába küzdöttem, a kilók csak kúsztak rám, narancsbőrös lettem és a hasamon a bőr szétrepedt. Nagyon nehéz volt elfogadni, hogy a testem már nem a régi, és már soha nem lesz olyan, mint a fiatalabb éveimben. Aztán eloszlott minden félelmem, a kisbabámat először megpillantva megszűnt minden rossz érzés bennem. Fel kellett ismernem, a múltbéli alakom nem lehet a mérce. Böbe (31)

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2022-es novemberi lapszámában jelent meg.

Ezeket olvastad már?

Ez is érdekelhet

Megérkezett a tél legmesésebb hajszín trendje, a gyertyafény barna

Megérkezett a tél legmesésebb hajszín trendje, a gyertyafény barna

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói