Ezek a nők legkedveltebb banki szokásai

Szponzorált tartalom

2020.május.20.

Vajon van különbség a nők és a férfiak banki szokásaiban? Vagy mélyebben vizsgálva, a pénzköltési, hitelfelvételi, kártyahasználati viselkedésükben? Azt mondják, a nők szeretik költeni a pénzt, míg a férfiak inkább befektetik. Ha egy nőt képzelünk magunk elé, a fülén is szatyorral jön ki a plázából, míg a férfi a gondosan megkeresett millióit egy luxusautóba öli. De mi az igazság, ha a sztereotípiák mögé nézünk? Számottevő különbségeket találunk, vagy kiderül, hogy a két nem nem is annyira különbözik a pénzügyi és banki szolgáltatások terén?

Ezek a nők legkedveltebb banki szokásai
Fotó: BP Digital

A nők többet költenek és több hitelt vesznek fel?

Általános feltételezés, hogy a nők jobban elköltik a pénzt, teljesen mindegy, hogy ők keresték meg, vagy a családi kasszáról van szó, míg a férfiak megfontoltabbak a költéseikben. De mi van akkor a férfiak vakmerőségével? Az ebben nem mutatkozik meg? Igazságot nem igazán lehet tenni, és már most eláruljuk, hogy a személyiség a döntő sok esetben, nem a biológiai nemünk.

A nők a felmérések alapján valóban hajlamosabbak bizonyos hitelfajtákat felvenni, mint a férfiak, de ez nem a költekezéssel áll kapcsolatban. A babaváró hitel, egy szabad felhasználású személyi kölcsön, egy gyermekre kötött biztosítás vagy bankszámlanyitás a diáknak sokkal közelebb áll a nőkhöz, mert sokan úgy érzik, inkább az ő feladatuk biztonságot teremteni a családban. A nők ráadásul általában jobban szeretnek banki ügyeket intézni, és hatékonyak is benne, mert otthonosabban mozognak egy bankfiókban. A lakáshitel felvételét már sok esetben a férfiak vagy a pár közösen bonyolítja.

Egyformán kap hitelt egy férfi és egy nő?

Természetesen azonos konstrukciók és termékek állnak a hölgyek és urak rendelkezésére a pénzintézeteknél, de minimális különbség mégis jelentkezhet a személyi hitel felvételében.

Erre a KSH statisztikái alapján jöhetünk rá, mivel az átlagbér az országban a nők esetében nagyjából 50.000 forinttal alacsonyabb. Ha ez alapján számolunk ki egy hitelt, amihez szükség van jövedelemigazolásra, akkor a hölgyek ugyanolyan időszakra, ugyanakkora kamattal kevesebb pénzt tudnak felvenni. Ez természetesen egy általános számítás, és csak az átlagbéreket vizsgálva igaz.

Milyen banki termékeket kedvelnek a nők?

Nemzetközi banki felmérések arra világítottak rá, hogy a nők hajlamosabbak a rendelkezésre álló hitelkeretet kimaxolni, vagyis pár százalékkal ugyan, de könnyebben elmennek a hitelkeret 80 százalékáig. A férfiak ezzel szemben óvatosabbak, ha a hitelfelhasználásról van szó.

Viszont az adósságrendezést komolyabban veszik a nők, ha arra kerül a sor, hajlamosabbak szakértőt bevonni, vagy adósságkezelési tanácsadásra menni.

Bankkártya, online számla, gyorskölcsön?

A bankolási szokásokban nincs nagy eltérés a két nem között, mind a nők, mind a férfiak praktikusnak találják a bankkártyás fizetést, a telefonos banki applikációk használatát és az online ügyintézést is.

A nők viszont nyitottabbak az új lehetőségekre, ezért olykor több pénzintézet felé is elköteleződnek, többféle bankkártyát vagy hitelkkártyát is használnak. A hitelkártyákhoz járó hűségpontokat, vagy vásárlási kedvezményeket a nők szintén nagyobb százalékban használják ki. A férfiak általában a választott bankfiókon belül akarnak megoldást találni mindenre, 1-2 bankkártyával beérik.

A fiatal nők és férfiak között még kevesebb különbség mutatkozik, hiszen mindannyian imádják az okos óráikon, vagy telefonjaikon keresztül intézni például a fizetést egyetlen érintéssel. Az appokat is gyorsan és egyszerűen kezelik, így az átutalásokat, csekkbefizetéseket, pillanatokon belül letudják a telefonjukon.

A gyorskölcsönök és személyi kölcsönök a fiatal generációk számára sem ismeretlenek, hiszen a legújabb technikai csodákat, háztartási berendezéseket ezekkel azonnal megszerezhetik, de akár álmaik nyaralására sem kell várni, ha egy kisebb összeget felvesznek kedvező feltételekkel.

Ez is érdekelhet

Magic Mike visszatér a képernyőkre

Magic Mike visszatér a képernyőkre

GLAMOUR Horoszkóp

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet