Fedezd fel New Yorkot a kedvenc filmjeid nyomában

New York mindig is egy ikon volt, már-már szinte egy önálló személy a saját szeszélyeivel, tulajdonságaival, hangulataival. Nem véletlen, hogy zenék, könyvek, sorozatok, filmek ezreit inspirálta, és folyamatosan hatása alatt állunk ennyi év után is. Ezért is kerekedtünk fel, hogy kedvenc filmjeik nyomában fedezzük fel a világ egyik leghíresebb városát, és elmeséljük, melyek azok a helyek, amelyeket legközelebb, ha a Nagy Almában jársz, neked is feltétlenül meg kell nézni, főleg, ha te is hatalmas film- és sorozatőrült vagy.

Szex és New York

Lehet, hogy a sorozat és a későbbi filmek négy 30-as, majd 40-es nő barátságáról és párkapcsolatairól szólnak, de kétségtelen, hogy az ötödik szereplő New York. A város, ami soha nem alszik rengeteg lehetőséget biztosít Carrie, Miranda, Samantha és Charlotte számára, és ők rendesen ki is használják a város fantasztikus helyszíneit. Az első és egyik legfontosabb hely, ahova el kell zarándokolnia minden Szex és New York-őrültnek az Carrie Bradshaw lakása Manhattanben.

Igaz, hogy a filmben a 73. utcában lakik az Upper East Side-on, de a valóságban Carrie otthonához egy kedves kis utcát használtak háttérnek a West Village-ben. Carrie fiktív lakásának a bejáratát a Perry utcában találod, de sajnos nem fogsz tudni elüldögélni a lépcsőn és eltűnődni az élet nagy kérdésein, ugyanis ez egy magánház, és le is van láncolva érthető módon a hozzánk hasonló, sok arra járó rajongó miatt. Mindenesetre érdemes elveszni itt a kis utcákban, mert Manhattan egyik legjobb hangulatú negyede ez. (Azt pedig már csak titokban súgjuk meg, hogy maga Sarah Jessica Parker is itt lakik, pont egy sarokkal lejjebb, a Charles utcában.) De legalább ennyire fontos végigsétálnod a Brooklyn-hídon is, hiszen ennek a közepén békült ki az egyik legmeghatóbb jelenetében a filmnek Miranda és Steve, félúton a két otthonuk között.

A Village tőszomszédságában található a Meatpacking negyed, ami mára már a legkúlabb divatházak otthonává vált, itt találod olyan menő márkák boltjait, mint a Diane von Fürstenberg vagy a Maison Margiela, illetve Annie Leibovitz fotóstúdióját, nem mellesleg ide költözött a sorozatban Samantha. Nos, a Gansevoort utcában nyílt meg újra nemrég a Pastis nevű francia-amerikai étterem, ahova Carrie-t vitte Az Orosz, azaz Alexandr Petrovsky (Mihail Barsnyikov) is a francia barátai társaságában. Egy isteni hamburgerre és crème brûlée-re be kell ugranod!

És ha már éttermek a sorozatból, akkor térj be a Carrie lakásától két saroknyira található Magnolia Bakerybe a Bleecker és a 11-edik utca találkozásál egy fincsi cupcake-re, hiszen ezt majszolják Mirandával is a harmadik évad egyik epizódjában.

De kihagyhatatlan az ikonikus Zabar's élelmiszerbolt is a Broadway és a West 80. utca sarkánál, ahol Charlotte is bevásárol az első sábátjára Harryvel. A friss halairól, sajtjairól elhíresült üzlet melletti kis kávézóban pedig meg is kóstolhatod a péksüteményeiket. Feltétlenül legyen rajta a listádon! Pár percre pedig egy másik ikonikus gyorsbüfé is megtalálható, a Gray`s Papaya méltán kínálja New York legfinomabb hot dogjait, amit még Jennifer Lopez karaktere is imád az Ilyen a formámban.

Ha a Village-ben vagy, akkor a Perry utcától alig néhány sarokkal lejjebb találod a Jóbarátok lakásának homlokzatát is. Persze, a sorozatot Los Angeles-ben forgatták a Warner Bros. Stúdióban, de a külső képeket a Bedford és a Grove utca sarkánál magasló társasásháznál vették fel.

Gossip Girl – A pletykafészek

Ahogy a Szex és New Yorkban, úgy a Gossip Girlben is rendkívül fontos szerepet játszik a város, főleg Manhattan és annak is a dúsgazdag, felső, keleti része, azaz az Upper East Side, ami Blair, Serena, Chuck és Nate otthona is – Dan Humphrey Brooklynban lakik. Már a nyitójelenete a sorozatnak az egyik legikónikusabb New York-i helyszín, a Grand Central Terminal vonatállomás, ahova visszaérkezik Serena van der Woodsen saját száműzetéséből. De nemcsak a Gossip Girlből lehet ismerős az állomás nagy várója, a Szép kis nap!, az Armageddon, a Sötét zsaruk 2. vagy éppen a Madagaszkár filmekben is feltűnik többek között, sőt a Saturday Night Live zenei színpada is az állomás rekonstrukciója.

Sok mindenért érdemes kilátogatni Brooklynba, főleg a Dumbo és Williamsburg negyedekbe, de itt lakott Dan is ugyebár, és a Water utcai rálátás a Manhattan hídra egyszerűen gyönyörű, nem véletlenül használták a Humphrey loft külső képeihez is.

A Grand Centraltól nem messze található New York ikonikus felhőkarcolója, az Empire State Building, ami oly sok filmben előtte, a sorozatban is fontos szerepet játszik Chuck és Blair életében. Ha teheted mindenképpen menj fel a tetejére, de készülj fel, elég borsos az ára, viszont a kilátás mindenért kárpótól.

Ezután járd körbe a Central Park keleti oldalán az Ötödik sugárút és az East River tengerszoros között elterülő Upper East Side negyedet a gyönyörű fehérköves épületeivel olyan boltjaival, mint az Alexander McQueen, a Ralph Lauren, a Prada, a Chanel, az Hermés, a Christian Louboutin vagy az azóta már bezárt Barneys luxusáruház (Blair egyik kedvence), csak hogy párat említsünk, de ugorj be a La Durée-be is feltétlenül egy isteni macaronért – Blair másik kedvence. A Central Park oldalán található a 80. utcánál a Városi Művészeti Múzeum, vagyis a Met, aminek lépcsőjén ugyebár Blair és Serena annyi időt töltött a sulis évek alatt. A múzeum egyszerűen kötelező, ha New Yorkban jársz, de szánj rá legalább egy fél napot, mert óriási! Az Így jártam anyátokkal egyik legviccesebb jelenete is itt játszódik, amiben Robin és Barney azon versenyeznek hány tárgyat tudnak észrevétlenül megfogni egy, itt rendezett gálán.

Bár elég sok étterem, klub, ami szerepelt a sorozatban már bezárt, egy dolog még mindig dicsőn áll, az Empire Hotel az Upper West Side-on. Chuck Bass szállodája tényleg létezik, és a lobbyja még mindig ugyanolyan, mint amilyen a sorozatban is volt, nem beszélve az ikonikus piros neon cégérről a tetőn.

A Central Park túloldalán pedig a Természetrajzi Múzeumot is megtalálod, ahol ugyebár az Éjszaka a múzeumban filmek is történnek, illetve Ross is itt dolgozik a paleontológusként, és Rachellel például itt töltik az első közös éjszakájukat is.

A Central Parkról ódákat lehetne zengeni, nincs olyan film, ami New Yorkban játszódna és ne tenne említést az ikonikus parkra. A Szex és New York számos jelenete is itt játszódik, ahogy a Gossip Girlé is, ha teheted többször is térj vissza, mert a park irtó nagy és rengeteg látnivaló, tennivaló van benne. Ha pedig egy helyszínt kellene kiemelnünk, akkor az egyértelműen a Bethesda kút és terasz, ami alatt hirtelen gyorsasággal mondta ki egymásnak Blair Waldorf és Chuck Bass a boldogító igent a sorozat végén abban a meseszép világoskék Elie Saab ruhában, de Carrie Bradshaw is elüldögélt itt párszor, és gyakorlatilag minden olyan film, ami New Yorkban játszódik, valahogyan becsempészte a kutat valamelyik jelenetének hátterébe.

Ha már a kutaknál tartunk, akkor a park déli-nyugati oldalán találod a bizonyos Jóbarátok kutat, ami előtt a sorozat szereplői bohóckodnak a főcímdalban. Azt viszont hozzá kell tennünk, hogy bár a kút adta az inspirációt a felvételekhez, de nem itt vették fel azokat valójában, hanem Los Angeles-ben egy kúria udvarán. Ha pedig egy kicsit tovább sétálsz ezen az oldalon észak felé, akkor megtalálod a Strawberry Fields-et és John Lennon Imagine emlékműjét.

A Central Park déli oldalán található nemcsak a tó, ahova Blair eljárt kacsákat etetni, hanem a szomszédságában van New York egyik leghíresebb szállodája, a Plaza hotel, ahol ugye Kevin McCallister (Macaulay Culkin) megszáll a Reszkessetek, betörők! második részében, és ugyanannak a tónak a partjára szalad le ő is a film végén elbúcsúzni a galambos hölgytől.

Álmomban már láttalak

Jennifer Lopez egyik leghíresebb filmje az igazságtalanul alulértékelt Álmomban már láttalak, amiben egy bronxi szobalányt alakít, aki összeszűri a levet a szenátorjelölt politikussal, aki éppen abban a szállodában száll meg, ahol ő is dolgozik. A karakter nem véletlenül volt JLo személyiségéhez igazítva, hiszen saját maga is New York híresen szegény és veszélyes negyedében nőtt fel, a Bronx-ban. Marisa Ventura (Jennifer Lopez) itt él a fiával és a film nyitóképeiben is már ezt a környéket és a 6-os metrót látjuk, ami összeköti a Bronxot Manhattannel. Amikor Chris Marshall (Ralph Fiennes) elhívja kutyát sétáltatni Marisát, a Central Park egyik leghíresebb sétányán üldögélnek, a The Mallnál, amit oly sok filmben láthatunk, aztán a déli részen felmásznak az Umpire Rockra és benéznek a park állatkertjébe is a pingvinekhez. Itt hívja meg Chris Marisát a Metben rendezett jótékonysági estre, épp ezért, amikor ellátogatsz a múzeumba, nem véletlenül tűnik majd olyan ismerősnek a Seckler szárnyban található Dendur temploma, hiszen itt táncoltak a filmben is.

Ha teheted, akkor vonatozz ki a zöld 6-ossal a Bronxba egészen Castle Hillig már csak azért is, hogy Jennifer Lopez lépteinek nyomában járj, ezt az útvonalat használta ő is egész életében, ameddig nem lett belőle JLo, és az első lemezének a címe is On the 6, ami a lehető legjobb hangulat-aláfestést nyújtja a bő félórás metrózás alatt.

Ha inkább dél felé vennéd az irányt, akkor javasoljuk Coney Islandet, az ikonikus tengerparti sétány a vidámparkjáról híres, az itt található Wonder Wheel óriáskerék, amiről Woody Allen is forgatott már filmet, a Két hét múlva örökké számos kulcsfontos jelenetében is szerepel.

Manhattan déli csücske sok izgalmas látnivalót tartogat, például a híres Wall Street és a tőzsdepalota, aminek a szomszédságában található az a híres Tiffany ékszerbolt, aminek a kirakata előtt Holly Golightly is elfogyasztotta ikonikus croissant-kávé reggelijét abban a csodálatos kis feketében az Álom luxuskivitelben filmben.

Végezetül pedig pattanj fel a félóránként járó ingyenes kompra, ami kivisz Staten Islandre, a 20 perces hajóúton egészen közel kerülsz a Szabadság szoborhoz, és rögtön Melanie Griffith-nek érezheted magad a Dolgozó lányból. Ha közben te is Carly Simon Let the River Run című dalát dúdolgatod, teljesen meg fogunk érteni.

Ez a cikk eredetileg a GLAMOUR 2020. júniusi számában jelent meg.

Ez is érdekelhet

Merész ruhákból nem volt hiány a  GLAMOUR Women of the Year gálán

Merész ruhákból nem volt hiány a GLAMOUR Women of the Year gálán

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói