Így szerezheted vissza a feltört Facebook-profilodat

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Fotóalbum, azonnali kapcsolat az ismerősökkel, emlékek, helyek, ahol jártál, és számtalan (akár nagyon intim) beszélgetés - ezeket mind őrzi a Facebookod. Az Instagramod olyan, mint az elmúlt éveid digitális fotóalbuma, az emailjeid pedig sokszor a legalapvetőbb információkat tartalmazzák. Belegondoltál már, milyen lenne az életed, ha hirtelen elvágnák a hozzáféréseidet?

Jelszó
Ne ess kétségbe, ha feltörték a Facebook-profilodat, lépésről-lépésre levezetjük, mi a teendő!
Fotó: Getty Images

Hogy naponta hány Facebook-fiókot törnek fel illetéktelenek, arról egymásnak ellentmondó információk állnak rendelkezésre. Ezek közül az egyik legijesztőbb, amit idén januárban tett közzé Dante St James, a Meta egyik munkatársa, aki arról számolt be, hogy naponta ezrek jelentik, hogy valaki más fért hozzá a fiókjukhoz, és furcsa üzenetet küldött a barátaiknak. Ezért itt az ideje, hogy megnézzük, mit lehet tenni, hogy ezt elkerüljük.

Miért történne meg ez pont velem?

A legtöbbször felmerülő kérdés, hogy vajon miért érdekelné egy hackert egy olyan fiók, amelyen csak családi fotók szerepelnek és az ismerősök is csak kollégák és családtagok. Az igazság az, hogy a hackerek nem szórakozásból teszik ezt, hanem így szeretnének pénzhez jutni. Vagy úgy, hogy bizonyos összeg fejében visszavásárolhatja az áldozat a saját fiókját, vagy éppen eladja az évek óta a Facebook rendszerében valódi, igazolt és megfelelően működő fiókokat a darkweben olyan embereknek, akik ezt szeretnék kihasználni, és emögé a makulátlan profil mögé bújnának, hogy valótlanságokat, átveréseket terjesszenek, vagy bármilyen tevékenységre használják.

Az egyedi jelszó fontos

A legjobb, ha mindent megteszünk annak érdekében, hogy a fiókjainkhoz ne férhessenek idegenek. Azt már a legtöbben tudják, hogy ne adják meg senkinek a jelszavukat, de azt már sokkal kevesebben, hogy a gyakorlott hackerek nagyon gyorsan kitalálják a jelszavakat. Könnyedén hozzájuthatnak a születési időhöz vagy helyhez, a gyerekek nevéhez vagy az olyan népszerű és könnyen feltörhető jelszavakkal próbálkoznak, mint az 12345678 esetleg a password, ami a leggyakoribb jelszavak között szerepel.

Szakítás utáni Facebook-ügyek: mit csinálj és mit ne

Szakítás utáni Facebook-ügyek: mit csinálj és mit ne

És hogy ezekhez az információkhoz hogyan jutnak hozzá? Nagyon egyszerűen, még csak adathalász megkeresések sem kellenek hozzá. A gyerekek nevét simán lenézik a Facebook oldalról, kamu oldalak hirdetnek játékok, amelyhez elég csak a születési időt és helyet és a teljes nevet valamit a címet megadni. Sőt, ennél is több információhoz jutnak hozzá, mikor olyan kommentelésre biztatnak, hogy találd meg azt, aki egy napon született veled vagy egy napon volt az esküvőtök és hasonlók.

Lehet, hogy a jelszavad nagyon erős, és teljesen egyedi is, viszont ha valahol kiszivárog, és minden fiókodhoz ugyanazt használod, akkor elég, ha egyszer vagy érintett egy ilyen adatszivárgásban, és a hackerek a többi fiókodban is próbálkozhatnak a megszerzett jelszóval. Figyelj arra, hogy egy egyszerű webáruház és egy közösségi oldal teljesen másképpen állhat az adatvédelemhez, és más erőforrásokkal dolgozik, mint a világ legnagyobb közösségi oldalai.

Tudd biztonságban a fiókjaid
Fotó: Unsplash

A jelszó emlékeztető kérdés önmagában nem elég

Sokáig az volt a biztos védekezési mód, ha beállított a felhasználó jelszó emlékeztető kérdést, vagyis a jelszó visszaállításához szükséges instrukciókat csak akkor küldte el az oldal, ha egy előre megadott személyes kérdésre tudta valaki a választ. De a személyes kérdések is könnyedén kideríthetőek, a már előbb említett közösségi oldalas, ártatlannak tűnő bolondozással. A te popsztár neved az első kutyád neve és a pólód színe. Poénos beírni a kommentbe az eredményt? Talán az, de a hackereknek ez máris egy válasz az egyik legnépszerűbb biztonsági kérdésre. Ugyanez igaz azokra a válaszokra, amelyekkel a gyerekkori utcátok nevére, kedvenc tanárod nevére vagy hasonló ártatlannak tűnő információra kíváncsiak.

A kétlépcsős azonosítás a legjobb barátod

A megelőzésben a legtöbbet azzal teheted, ha beállított a kétlépcsős belépést vagy kétfaktoros hitelesítést. Ez azt jelenti, hogy ha egy ismeretlen eszközről vagy akár másik országból szeretne valaki belépni a fiókodba, akkor nem megy sokra a jelszóval, ugyanis szüksége van egy SMS-ben küldött kódra vagy éppen a telefonodon is kell engedélyezned a belépést. Ez nagyon nagy mértékben csökkenti annak a lehetőségét, hogy távolról betörjenek a fiókodba. A jelszavaid kiszivároghatnak magától Facebooktól, ahogyan ezt nem olyan régen 530 millió felhasználó megtapasztalhatta. Ez ellen nem tudsz védekezni, de a kettős hitelesítés ekkor is megvéd.

Védd az eszközeidet is

Senki nem készül arra, hogy elveszti vagy ellopják tőle az eszközeit, ezért nem is lenne életszerű azt tanácsolnunk, hogy minden alkalommal jelentkezz ki az alkalmazásaidból, ha befejezted a nézelődést. Inkább azt mondjuk, hogy védd az eszközeid olyan módszerekkel, amelyekhez nem juthatnak hozzá illetéktelenek. Egy kódot egyszerű akár lenézni a metrón melletted ülőnek is, de az ujjlenyomatod nem tudja megszerezni, ahogyan az arcképes feloldás is segít, hogy akkor se jussanak hozzá illetéktelenek az eszközödön tárolt adatokhoz, ha a közelébe férkőznek.

Honnan veszed észre, ha gond van?

Sajnos egyértelmű lesz, lehetséges, hogy megváltozik a neved, a születésnapod és a jelszavad is, vagyis többet nem tudsz belépni a fiókodba. Megjelennek olyan ismerősök, akikről fogalmad sincs, hogy kicsodák, az ismerőseid üzeneteket kapnak tőled, amiket nem te írtál, és olyan posztok is megjelenhetnek, amiket sosem tettél közzé.

Micsoda átverés: rengeteget pénzt gomboltak le az influenszerekről

Micsoda átverés: rengeteget pénzt gomboltak le az influenszerekről

Mit tegyél, ha bekövetkezett a baj?

Ha a jelszavadat nem változtatta meg, vagy valahonnan nem léptetett még ki az alkalmazás, azonnal állíts be új jelszót, amit a “Beállítások és adatvédelem” menüben tudsz megtenni. Itt tudod ellenőrizni azt is, hogy milyen eszközök jelentkeztek be a fiókodba, melyekre adtál engedélyt, és ugyanitt jelezheted a Facebook felé, ha úgy gondolod, hogy feltörték a fiókodat.

Nincs minden veszve akkor sem, ha nem férsz a fiókodhoz

Sokan azt hiszik, hogy abban az esetben, ha már nem is férsz a fiókodhoz, minden elveszett. Pedig ezt is tudod jelenteni a Facebooknak az erre rendszeresített “Hacked” oldalán. Ekkor a telefonszámod ellenőrzésével szerezheted vissza az irányítást, és végigvezetnek azon a folyamaton, hogyan tudod megóvni a jövőben a fiókodat.

Még több az online biztonságról

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

A legjobb Libri könyvek, amiket kedvezményesen szerezhetsz be idén ősszel a GLAMOUR-napok alkalmával

A legjobb Libri könyvek, amiket kedvezményesen szerezhetsz be idén ősszel a GLAMOUR-napok alkalmával

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Ezért is fájhat a mellünk: nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni (x)

Ezért is fájhat a mellünk: nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni (x)

PR

Elegáns tincsek néhány perc alatt - így csináld (x)

Elegáns tincsek néhány perc alatt - így csináld (x)

PR

Félsz, hogy a hajfesték tönkreteszi a hajad? Így válassz (x)

Félsz, hogy a hajfesték tönkreteszi a hajad? Így válassz (x)

PR

Ez az egyik legegészségesebb reggeli a gyerekeknek - tele van vitaminokkal! (x)

Ez az egyik legegészségesebb reggeli a gyerekeknek - tele van vitaminokkal! (x)