Hogyan befolyásolja a fiatalok mentális egészségét a pénz?

Mindenki pénzügyi stabilitásra törekszik, még akkor is, ha nem különösebben aggódik miatta. Mindenkinek van jövőképe, és nagyjából tudja, hogy mennyit kell keresnie ahhoz, hogy azt elérje. Az Instagramról áradó luxushelyeken készült fotók, méregdrága újdonságok látványa látványa szorongással tölthet el, és a jövőképünket is befolyásolja, ahogy azt is, hogy mit gondolunk a pénzügyi helyzetünkről.

Hogyan befolyásolja a fiatalok mentális egészségét a pénz?
Fotó: GettyImages, Montázs: Glamour

ADeloitte Millennial Surveyáltal készített felmérés kimutatta, hogy a fiatalok stressz-szintjét nagyban befolyásolja a jövőbeli pénzügyi helyzetük miatti aggodalom. Ez érthető, hiszen mások a körülmények, mint például a nagyszüleink idejében. Ha ma akar valaki egy saját házat, vagy lakást venni, azt csak jóval drágábban teheti meg, mint régen, a fizetések növekedése nem követte például az ingatlanárak emelkedését.

Ugyanakkor a szemünk előtt lebegő kép is megváltozott. Teljesen más dolgokra költünk, mint régen a nagyszüleink, és valójában sokkal nagyobb kiadásaink vannak. Nem is beszélve arról a problémáról, amit úgy hívnak, hogy FOMO (Fear Of Missing Out), tehát amikor nem akarunk valamiből kimaradni. Ha látjuk, hogy a barátaink folyamatosan utaznak, vagy megvették a legújabb telefont, akkor úgy érezzük, hogy nekünk is mennünk kell és nekünk is meg kell vennünk az újdonságokat. De még ha nem is ezekről a nagyobb kiadásokról beszélünk, akkor is folyamatos nyomást érzünk arra, hogy költsünk.

Amikor ott tartanánk, hogy függetlenedjünk szüleinktől, akkor jönnek elő olyan problémák, hogy egyetem után nem kapunk egyből munkát, vagy nem olyan fizetéssel, ami fedezné a lakás- és egyéb költségeket. Nagyon stresszes ez az időszak, és érthető, hogy miért élik meg rengeteg nagyon nehezen a kapunyitási pániknak is nevezett időszakot.

A mai fiataloknak teljesen újfajta lelki szorongásokkal kell megküzdeniük, ezek közül csak egy az anyagi szorongás. Nagyon fontos tudatosítanunk, hogy a közösségi médiában látott gazdagság a legtöbb esetben nem valóságos. Ugyan a nagyszüleink, szüleink értékrendje szerint akkor vagyunk sikeresek, ha a családunk mellett van házunk, vagy lakásunk, jó autónk, és megengedhetünk magunknak külföldi nyaralásokat. Ideje azonban felülvizsgálni ezeket a célokat. A mai ingatlanárak mellett lehet, hogy irreálisan nagy teher egy lakás vásárlása, a különféle javak (autó, csúcskategóriás telefon stb.) megszerzése pedig nem biztos, hogy fenntartható.

Egyelőre nincs igazi megoldás, csak azt tanácsolhatjuk, hogy türelmesnek kell lenni, és folyamatosan azt tartani szem előtt, hogy számunkra mi az igazán fontos. Ez talán nem hangzik olyan megnyugtatóan, de a jelenlegi gazdasági helyzetben ez a legtöbb, amit tehetünk. Ami viszont fontos, hogy a saját egészségünk - fizikai és mentális egyaránt - sokkal fontosabb, mint bármi más. Mert ha belegondolsz csak egy életünk van, ezért az a legfontosabb, hogy azt boldogan éljük meg. Fontos a pénz, de fontosabb az egészségünk.

Ez is érdekelhet

Te is várod már az új Stranger Things évadot? A rajongóknak van egy teóriája, hogy mikor érkezik

Te is várod már az új Stranger Things évadot? A rajongóknak van egy teóriája, hogy mikor érkezik

GLAMOUR Horoszkóp

Heti horoszkóp: kreativitásod előnyös megoldásokat hozhat a héten - január 17-23.

Heti horoszkóp: kreativitásod előnyös megoldásokat hozhat a héten - január 17-23.

G-Életstílus

9 elérhető pénzügyi cél, és útmutató a megvalósításukhoz

9 elérhető pénzügyi cél, és útmutató a megvalósításukhoz