Womenpower: ilyenek a közszolgáltatások egy országban, amit nők vezetnek

2022.augusztus.2.

Finnország 36 éves női miniszterelnökének, Sanna Marinnak öt pártból álló kormánykoalícióját mind harmincas éveikben járó nők vezetik. Szintén nők töltik be az ország törvényhozói és miniszteri tisztségeinek nagyjából felét. Az egyenlőség etikája pedig kulturálisan beágyazódott a nemzetbe; a magas színvonalú egészségügyi ellátást és oktatást minden állampolgár megkapja. Vannak tehát már olyan országok, ahol nem diszkriminálják és szorítják ki a nőket a döntéshozásból. Nézzük csak, milyen is ott az élet!

A finn miniszterelnök, Senna Marin munkája inspiráló példa lehet a nők intenzívebb bevonására a hétköznapjaink, az életünk felől való döntésekbe
A finn miniszterelnök, Senna Marin munkája inspiráló példa lehet a nők intenzívebb bevonására a hétköznapjaink, az életünk felől való döntésekbe
Fotó: Getty Images

Mindenkinek van esélye

A bolti eladóból lett, valaha volt legfiatalabb korában megválasztott finn miniszterelnöknő a leghitelesebb példája annak, hogy abban az országban, ahol a jóléti rendszer az állampolgárok egyetemes jogainak elvén alapul, minden gyermek megvalósíthatja álmait, családi hátterétől függetlenül. Finnország 2019-ben hivatalba lépett miniszterelnökének, a jelenleg 36 éves Sanna Marinnak ugyanis családja szűkös pénzügyei mellett a megbélyegzéssel is szembe kellett néznie. Édesanyja és annak női élettársa nevelték fel, miután alkoholista édesapja kilépett a családból. Akkoriban azonban a homoszexuális család még nem volt elfogadott társadalmi norma az északi országban, és Marin nem beszélhetett szabadon gyerekkoráról, ahogy arról beszámolt a finn Me Naiset (Mi, a nők) magazinnak. Emiatt lépett már 20 évesen politikai pályára, és amellett, hogy a középiskola alatt egy pékségben dolgozott a megélhetésért, ő lett az első a családjában, aki elvégezte az egyetemet.

A magánéletét nyíltan kommunikáló, immár jókora követőtáborral rendelkező finn kormányfő 21 évesen lett a szociáldemokrata párt tagja, 28 éves korában Tampere városi tanácsának vezetője, 30 évesen pedig parlamenti képviselő. A 2019-es választásokon közlekedési és kommunikációs miniszterré nevezte ki Antti Rinne akkori miniszterelnök, aki még abban az évben lemondott. Őt váltotta az akkor mindössze 34 éves Marin, akinek kislánya a megválasztása előtti évben született, férjével pedig 2020-ban házasodtak össze. A szociális jóléti programokra, az éghajlatváltozás kezelésére és a társadalmi egyenlőségre összpontosító elnöknő mára egy olyan ország élén áll a kormánykoalíció női vezetőivel, amely az egyik legátfogóbb jóléti politikával rendelkezik és sorra a világ legboldogabb nemzeteként rangsorolják. Nem véletlen, hogy a világ oly sok állama bálványozza a finn közszolgáltatások rendszerét. Marint pedig az sem befolyásolja politikai döntéseiben, hogy a fiatal női kormány igen gyakran válik a gyűlöletbeszéd célpontjává.

Vegyünk példát Izlandról: Egy ország, ahol a nők egyenjogúak

A lakóhelytől, foglalkozástól és gazdasági helyzettől függetlenül működő, szociális védelmet biztosító finn jóléti rendszer bölcsőtől sírig tartó szolgáltatásait főként a magas adókból finanszírozzák. Az ország progresszív adórendszert követ, ami azt jelenti, hogy az állampolgárok annál magasabb adót fizetnek, minél többet keresnek. És számos példa bizonyítja, hogy a rendszer jól működik. Finnország Norvégiát is megelőzte a Save the Children 2015-ös anyai index rangsorában, ahol az anyaság szempontjából a második legjobb államnak számították. Tudniillik, a finn gyermekes családok ellátása kiterjedt támogatásokkal működik, és a magas színvonalú bölcsődék fő célja sem a hivatalos értelmében vett oktatás nyújtása, hanem a gyermekek egészségének és jólétének előmozdítása. A kormány 2020-ban bejelentett intézkedése alapján pedig, ha gyermek érkezik a családba, az apáknak is ugyanolyan fizetett szabadság jár, mint az anyának. Emellett, a finneknek a lakbér kifizetésére is jár támogatás, ha erre nincs elég pénzük, de a Finland Strories arról is beszámolt, hogy a magas színvonalú, főként önkormányzatok által nyújtott állami egészségügyi ellátás is ingyenes vagy hihetetlenül olcsó.

Nem csoda, hogy Finnország az egyik legélhetőbb hely Európában, hiszen a nők jogait, a családok jogait is figyelembe veszik a döntések során
Fotó: Getty Images

A miniszterelnöknő számos interjújában említette már, hogy sikereit az oktatási rendszernek és a jóléti társadalomnak köszönheti, ami mindenki számára ingyenes az általános iskolától a felsőoktatásig. A finn diákoknak nem kell viselniük a diákhitelek terheit. Merthogy az oktatást nem árucikknek, hanem állampolgári jognak tekintik az északi országban. Az államfő számára pedig mindezen közszolgáltatások tették lehetővé, hogy olyan emberré váljon, aki ma a legjobb oktatási rendszerrel és legtisztább levegővel büszkélkedő, egyben legboldogabbnak tartott nemzet élén áll. Ő „a finn modell példaképe” – ahogy Anu Partanen finn újságíró fogalmazott a Vogue magazinnak adott interjújában –, és bizonyítéka annak, hogy a finn jóléti politika a társadalmi mobilitás erőteljes katalizátoraként működik.

Bakonyi-Kiss Adrienn

Ez is érdekelhet

Milyen időre számítsak a Szigeten?

Milyen időre számítsak a Szigeten?

Sztárhírek

Nagy lépésre készül Katalin hercegné és Vilmos herceg

Nagy lépésre készül Katalin hercegné és Vilmos herceg

Sztárhírek

10 elképesztő fotó Kylie Jennerről a hírnév és a plasztikai műtétek előtti időkből

10 elképesztő fotó Kylie Jennerről a hírnév és a plasztikai műtétek előtti időkből