Föld napja: mit tehetünk a jövőnkért az otthonunkban?

2022.április.22.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A GLAMOUR & GOOD sorozatunk felületekkel, megjelenésekkel támogatja az olyan megmozdulásokat, döntéseket, változtatásokat, változtatásra inspiráló kommunikációkat, melyek tesznek a globális felmelegedés és a klímakatasztrófa bekövetketése ellen. Szerkesztői döntésünk, hogy minden ilyen dolognak helyet adunk, hogy segítsünk a társadalmunknak az attitűdök megváltoztatásában.

Apró változtatásokkal nagyon sokat tehetsz már mától kezdve! Légy te is ökotudatos, modern gondolkodású!
Apró változtatásokkal nagyon sokat tehetsz már mától kezdve! Légy te is ökotudatos, modern gondolkodású!
Fotó: P&G

Létünk alapja az élővilág sokszínűségének megőrzése – erre hívja fel a figyelmet a 32. magyar és az 52. nemzetközi Föld Napja, amely nemcsak világszinten, de hazánkban is a legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulássá vált mára. A P&G a Föld Hete alkalmából közzétette, hol tart környezetvédelmi vállalásainak teljesítésében, és hogyan járulhatnak hozzá a háztartások a klímaváltozás csökkentéséhez.

Klímavédelem

A Procter&Gamble célja, hogy 2030-ig 100%-ban megújuló villamos energiát használjon, ezt Magyarországon már 2019-ben, globális szinten pedig idén 98%-ban elérte. Az elmúlt évtizedben számos innovációt mutatott be, és országokon átívelő fogyasztói edukációs programot indított annak érdekében, hogy csökkentse a karbonlábnyom legnagyobb részét (78%), azaz a fogyasztói használatból eredő kibocsátást, például a termékhasználat során a víz felmelegítéséhez szükséges energiát. Ezen programja keretében a vállalat tavaly átfogó, bárki által elérhető oktatási segédanyagot jelentetett meg általános iskolások számára.

A weboldalukról letölthető, három fontos területet – vízfogyasztás, energiafelhasználás és hulladékgyűjtés – átölelő, részletes oktatási segédlet komplex és interaktív formában segíti a tanárok munkáját a diákok környezeti nevelésében.

A klímavédelem helyi szinten is fontos szerepet kap: tavaly több mint egy hektár erdőt telepítettek a MyForest Közösségi Erdőkért Alapítvánnyal együttműködve, idén a programot folytatva újabb erdő telepítését tűzték ki célul.

Vízvédelem

A víz a világ egyik legértékesebb erőforrása. Számítások szerint 2025-re a világ népességének körülbelül kétharmada vízhiányos területeken fog élni, ezért a vízvédelem az egyik legfontosabb környezetvédelmi tevékenység. A P&G kiemelten foglalkozik vízgazdálkodása hatékonyságának növelésével, 2010 óta termelési egységenként 25%-kal növelte a vízhatékonyságot, és 3,1 milliárd liter vizet körkörös forrásokból szerzett be.

Magyarországon a csömöri gyár saját vízkezelő állomással rendelkezik, mely 1300m3 vizet tisztít, nem használva vizet a vezetékekből, ugyanazt a vizet forgatva. Ez a mennyiség egyenlő Csömör város teljes vízszükségletével.

Hulladékgazdálkodás

A csomagolás kulcsfontosságú a termékvédelem, a fogyasztók biztonsága, a könnyű használat, valamint a biztonsági és használati információk fogyasztókkal való közlése szempontjából. A közhiedelemmel ellentétben a műanyag csomagolás jelentős előnyöket kínál, védi a terméket, lehetővé teszi a könnyebb csomagolást, csökkenti az anyagigényt és a szállítási hatásokat. A műanyagcsomagolások hulladékká válása ugyanakkor aggasztó mértékű, amelynek csökkentése a csomagolások újrahasznosíthatóságával valósítható meg. A P&G célja ezért, hogy 2030-ra 100%-ban újrafelhasználható vagy újrahasznosítható csomagolást kínáljon, és 50%-kal csökkentse a csomagolásban lévő szűz műanyagok mennyiségét (2017-es értékeihez képest). Jelenleg fogyasztói csomagolásainak közel háromnegyede (73%-a) újrahasznosítható vagy újrafelhasználható.

A vállalat mára elérte, hogy telephelyeinek 100%-a nulla gyártási hulladékot termel, első ilyen gyáruk a csömöri üzem volt, amely 2007 óta nem termel gyártási hulladékot.

Változz a Föld napján: rövid tusolás fürdés helyett, 20 fok és egy pulcsi túlfűtött lakás helyett, bevásárlólista fölösleges dolgok megvásárlása helyett
Fotó: P&G

Mit tehetsz a fogyasztóként otthon?

Szökik az energia!

Az energiával való gazdálkodás és annak okos felhasználása nemcsak a pénztárcánkat kíméli, hanem a környezetet is. A háztartások energiafelhasználásának jelentős része a fűtésből származik, pedig a túlfűtött lakás az egészségre sincs jó hatással. Az ajánlott szobahőmérséklet 20°C körüli, a hálószobában akár 18°C is elég lehet. Az alacsonyabb hőmérséklet a szervezet számára is sokkal egészségesebb, jobb alvást biztosít és erősíti az immunrendszert. A lakás hőmérsékletének csökkentése mellett számos egyszerű cselekedettel tudunk energiát megtakarítani: húzzuk ki a nem használt töltőket és egyéb elektronikus eszközöket, használjunk energiatakarékos izzókat és készülékeket, csak teli mosógépet és mosogatógépet indítsunk be, energiatakarékos üzemmódban.

Ne pazarold a vizet!

Az ivóvíz pazarlása sok háztartás egyik leggyakoribb bűne. A telipakolt mosó- és mosogatógép nemcsak energiát, de vizet is megtakarít. Szinte unalomig ismételt, de rendkívül fontos téma, hogy ne folyassuk a vizet fogmosás vagy borotválkozás közben, egy gyors zuhany pedig bőven elég a napi tisztálkodáshoz. A zuhanyfejre szerelt buborékoló további vizet takarít meg. A tiszta ivóvíz a bolygónknak mindössze 2,5 százalékát teszi ki, bánjunk vele tisztelettel! Számos mosószer – például az Ariel All-In-1 Pods – hatékony már alacsony hőmérsékletű, energiatakarékos rövid mosóprogramon is. A kertesházak lakói rengeteg vizet spórolhatnak az esővíz összegyűjtésével, amely kiválóan használható öntözésre vagy WC öblítésre.

Ételt márpedig nem dobunk ki!

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a világon előállított összes élelmiszer mintegy egyharmada kárba vész vagy hulladékká válik, mielőtt a termelőtől a fogyasztó asztalára jutna. Az EU-ban évente körülbelül 87,6 millió tonna élelmiszer vész kárba, illetve válik hulladékká. Legyél tudatos vásárló! Ha éhesen mész a boltba, vagy elcsábítanak az ajánlatok, árengedmények, előfordulhat, hogy olyasmit is vásárolsz, amit általában nem vennél meg. A bevásárlólista készítése nemcsak azt szolgálja, hogy ne felejtsünk el fontos tételeket, de remek módja annak is, hogy ne vásároljunk fölösleges dolgokat.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

5 egyszerű szokás, ami segít, hogy tovább élj

5 egyszerű szokás, ami segít, hogy tovább élj

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője