Csak 3 hozzávalóból áll a nyár kedvenc frissítője, amivel lehetetlen betelni
Ha a víznél valami izgalmasabb frissítőre vágysz, ezt az egyszerű és isteni finom italt érdemes kipróbálnod! Az úgynevezett batido a panamaiak nagy kedvence, amihez mindössze három olyan összetevőre lesz szükséged, ami talán a te konyhádban is megtalálható.
Ezeket láttad már?
Egy - vagy több - pohár jéghideg batido egyszerűen tökéletes frissítő lehet a forró nyári napokon. A jó hír, hogy amilyen finom, olyan könnyű elkészíteni: mindössze kockákra vágott görögdinnyére, vízre és egy kevés cukorra lesz hozzá szükséged. Csak turmixold őket össze, és már kész is a mennyei hűsítő!
A batido a nyár egyik legnagyobb kedvence
Turbózd fel!
Néhány darab friss menta- vagy bazsalikomlevél, egy kis lime vagy egy szelet gyömbér még különlegesebbé teheti a görögdinnyés frissítőt. Szó szerint jéghideg hűsítőt szeretnél? Akkor csak dobj bele néhány jégkockát, vagy fagyaszd le a felkockázott dinnyét turmixolás előtt.
Csinálj belőle koktélt!
Ha egy kis alkoholt adsz hozzá, verhetetlen party-italt varázsolhatsz belőle. A fehér rum, a tequila vagy akár a vodka is ütős párosítást alkotnak a görögdinnyével. Mártsd sóba a pohár szélét, adj hozzá zúzott jégkockát, és élvezd az ízét!
Készíts belőle mocktail-t!
Ha egy kicsit extráznád az összetevőket, a tumixhoz fele-fele arányban adj vizet és kókuszvizet. Így még különlegesebb lesz az összhatás!
Ezzel a módszerrel sokkal tovább friss marad a görögdinnyéd: érdemes megfogadnod ezt a zseniális trükköt
Adj hozzá egy kis sót!
Elsőre talán furán hangzik, de egy nagy csipet só fokozza a görögdinnye édességét, és segít az elektrolitok pótlásában, ami a nagy hőségben különösen fontos, hiszen így tovább maradhatsz hidratált.
Szűrd le a simább végeredményért!
Ha nem szereted a pépes állagot vagy zavarnak az apró görögdinnyemagok az italban, akkor szűrd le a turmixolt keveréket, hogy simább, gyümölcslé-szerű állagú legyen. Így nemcsak állagra, de látványra is egészen más lesz.
Ezt használd cukor helyett!
A batidóhoz cukor helyett mézet, juharszirupot, agavé szirupot vagy bármilyen más szirupot is használhatsz.
Próbáld ki a pikáns változatot!
Egy csipetnyi csilipaprika vagy csiliolaj hozzáadásával egy ellenállhatatlanul pikáns-édes kombinációt kapsz. Akár a pohár peremét is belemárthatod valamilyen csilis fűszerkeverékbe!
Így készül az egyszerű, de nagyszerű batido
Hozzávalók (2-3 pohárhoz):
- 1 csésze, vagyis nagyjából 2,4 dl hideg víz (vagy 1 csésze jégkocka)
- 6,5 csésze apróra vágott, mag nélküli görögdinnye
- 1/4 csésze kristálycukor
- 1 csipet kóser só (ízlés szerint)
Az elkészítése:
- Tedd a hideg vizet vagy jégkockákat a turmixgépbe. (Hideg vízzel hígabb, lédúsabb batido készíthető, a jégkockák sűrűbb, fagyosabb állagot adnak az italnak.) Ezután add hozzá a felkockázott görögdinnyét, a cukrot és a sót. Turmixold magas fokozaton addig, amíg az ital egynemű nem lesz.
- Ha selymesen sima textúrát szeretnél, szűrd le a batidót, miután leturmixoltad.
Létezik az ital, ami a víznél is jobban hidratál: mindenre számítottunk, csak erre a folyadékra nem
A találás:
Miután kitöltötted a pohárba, keverd meg alaposan, majd és ízlés szerint fűszerezheted és díszítheted. A batido frissen a legjobb, de ha dupla adagot készítesz, akkor légmentesen záródó edényben tárolhatod a hűtőben. A maradék akár 3 napig is eláll.
Tipp: a maradékot jégkrémformákba vagy jégkockatartóba öntve le is fagyaszthatod, és később jégkrémként elfogyaszthatod, vagy ízletes jégkockaként is alkalmazhatod.
Forrás: aol.com