Funky a levesben

2015.december.3.

A Felelős Gasztrohős minden hónapban olyan helyeket mutat be nektek, amelyek nemcsak kifogástalan és ínycsiklandó ételeket készítenek, de környezettudatosságra is figyelnek. Most Szika Bettina mutat be nektek egy ilyen helyet.


Ahol szeretettel főznek, méghozzá közel sem hétköznapi ételeket, és még a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe veszik, az csak egy jó hely lehet, ahova legalább egyszer mindenképp érdemes benézni.

Hideg őszi estéken legjobb otthon ülni egy tál forró levest szürcsölgetve… Várjunk csak, hogy mi? Irány a Funky Pho! Egy forró Pho-leves (ejtsd: fő), amely felmelegít, felpezsdít és még a kedvünket is feldobja? Kihagyhatatlan! Ezt a vietnámi levest ne úgy képzeljük el, mint a nagyi vasárnapi húslevesét, se úgy, mint a boltokban kapható tasakos tésztaleves-utánzatokat, hiszen hatalmas és rendkívül tartalmas adagokról van szó, gazdagon fűszerezve. Jól megpakolják rizstésztával, ezenkívül választhatunk a feltétek közül, akár hátszínt vagy a vietnámiak egyik nagy kedvencét, pacalt is kérhetünk levesünkbe, továbbá a vegetáriánusok tofuval is rendelhetik. Ezt követi még sok-sok zöldség, ázsiai zöldfűszerek, valamint ne hagyjuk ki a lime-levet és a chilit sem, hiszen csak így érjük el az igazi pho-hatást. Mi már a kisadagtól is bőven jóllaktunk (bár, ha az a kicsi, a normál óriásinak számít). Mindent ott helyben készítenek el, friss hozzávalókból - így az alapanyagok nem vándorolnak felesleges élelmiszer-kilométereket -, és mondanom sem kell, hogy a vietnámi konyha az egyik legegészségesebb. Sajnos egyre elterjedtebb az ázsiai ételek esetében az ízfokozók használata, de mindenkit megnyugtatok, itt nem találkozunk ilyesmivel, hiszen megfelelő minőségű és mennyiségű összetevőből jobb hatást érhetünk el, mint bármilyen mesterséges adalékanyaggal - ezt az "ételfilozófiát" követi Éva és András, az étterem tulajdonosai.

Habár az étterem neve Funky Pho, a levesen kívül még más finomságokat is megkóstolhatunk, ott vannak például a grill saláták, vagy a nyári tekercs. Utóbbiak előételként fogyasztandók - ami talán furcsa lehet számunkra, hiszen itt a leves "pho-fogásként" szerepel -, melyek közül mi az ötfűszeres grillezett sertéshúsosat, és a gyömbéres csirkéset próbáltuk ki citrusos-fokhagymás-halszósszal és a híres-neves Funky Pho mogyorószósszal, amelyek igazán izgalmas ízélményt nyújtottak. Mindezt finom házi gyömbérszörppel, illetve kis főzdékben készült kézműves sörökkel kísérhetjük le, melyek kínálata szezonálisan változik, s, ez a borokra is ugyanígy vonatkozik.

A pho leves!

Ha valamiféle étel intoleranciánk van, megtekinthető az étterem Étrendi útmutatója is, melynek segítségével elkerülhetjük az egyes allergének fogyasztását, ezenkívül ha diétát folytatunk, az útmutató alapján ki tudjuk választani a számunkra megfelelő tápanyaggal rendelkező ételeket.
Magát a működést tekintve is odafigyelnek a környezetvédelemre, hiszen fontos megemlíteni, hogy a Funky Pho a Felelős Gasztrohős nevéhez fűződő Fenntartható Éttermek közé tartozik. Így a víztakarékosság jegyében szenzoros csaptelepek találhatóak a mosdóban, valamint papírtörlő helyett Airblade ("borotvás") kézszárítót használhatunk a szárítkozáshoz, így csökkentve a hulladéktermelést. Ezenkívül LED lámpákat – a mosdóban mozgásérzékelő lámpákat -, valamint energiatakarékos légcserélős fűtési rendszert alkalmaztak az energiahatékonyság érdekében.

Nyári tekercs
De jól néz ki! Mi ez? Hát pacalsalát!

Az étterem talponállóként működik főként, de asztalhoz is ülhetünk, illetve, ha elvinnénk a levesünket, annak levét hőálló lebomló műanyag zacskóban, a belevalókat pedig - vietnámi szokások szerint - attól külön, újrahasznosított papírzacskóban szállíthatjuk haza vagy a munkahelyre. Az arculatot tekintve pedig olyan színes, modern, és pezsgő helyről van szó, ahol mindig zene szól, s ahol egyszerre van jelen a "funky" életérzés és a vietnámi emberekre jellemző barátságos meghittség.

Végezetül pedig egy aktualitás: ha kíváncsiak a Funky Pho receptjeire, titkaira, s, hogy mivel jár egy étterem megnyitása, működtetése, keressék most megjelenő könyvüket!

Az étlapot ezen a linken érhetitek el, az ételeket pedig a Mozsár utca 7-es szám alatt.

Ez is érdekelhet

Nárcisztikus nőcsábász és pitiáner tolvaj a férfi, aki a Stockholm-szindróma kifejezést ihlette

Nárcisztikus nőcsábász és pitiáner tolvaj a férfi, aki a Stockholm-szindróma kifejezést ihlette

GLAMOUR Mami

Belső hangjaink: Gondolatok szülésről, traumáról

Belső hangjaink: Gondolatok szülésről, traumáról

G-Szex

7 dolog, amitől sokkal intimebb lesz a szex

7 dolog, amitől sokkal intimebb lesz a szex