Súlyos betegségeket is okozhat, ha ezt az egy lépést nem végzed el, mielőtt zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasztanál
Ha elfelejtesz egy pofonegyszerű, de létfontosságú lépést a konyhában, azzal megnövelheted a kockázatát annak, hogy elkapj egy csúnya, bakteriális fertőzést. Ha zöldséget vagy gyümölcsöt vásárolsz, minden esetben ez kell, hogy legyen az első dolgod, mielőtt elfogyasztod vagy alapanyagként felhasználod őket.
Ezeket láttad már?
Az Egyesült Királyságban az emberek körülbelül 17%-a nem mossa meg a leveles zöldséget fogyasztás előtt a szakértők szerint. És bár néhány előre csomagolt terméken fel van tüntetve, hogy az adott zöldség mosottan került a zacskóba, ez nem minden esetben van így. Ha pedig bármilyen zöldséget vagy gyümölcsöt mosatlanul fogyasztasz el, olyan baktériumok kerülhetnek a szervezetedbe, mint a Listeria, a szalmonella és az E. coli, amelyek súlyos - ritka esetekben akár halálos kimenetelű - megbetegedésekhez is vezethetnek.
A Foods Standard Agency (Élelmiszer-szabványügyi Hivatal) hangsúlyozza, hogy az élelmiszereken található kórokozók szabad szemmel nem láthatók, így lehetetlen egy élelmiszer biztonságosságát pusztán a megjelenése alapján megállapítani.
Az előmosott zöldségeket és gyümölcsöket is érdemes megmosni
„A salátalevelek gyakori forrásai a kórokozóknak, beleértve a norovírust, a hepatitis A-t, a kriptosporidiumot, a giardiát, a toxoplazmát, a szalmonellát, az E.coli-t, a campylobacter-t, a yersiniát és a Listeriát” - mondja Dr. Deborah Lee, brit háziorvos a Mail Online-nak. Hozzáteszi: a termelési folyamat minden egyes lépésénél szennyeződhetnek - a talajjal, a vízzel, a különböző eszközökkel való érintkezésük vagy a kezelésük és a tárolásuk során.
Az NHS (Országos Egészségügyi Szolgálat az Egyesül Királyságban) azt javasolja, hogy minden előre megmosott salátát, illetve egyéb zöldséget vagy gyümölcsöt mossunk meg újra felhasználás előtt. Ez egy létfontosságú lépés a konyhában, amely segít csökkenteni az ételmérgezés kialakulását.
Toronymagasan az egyik legmérgezőbb gyümölcs, mégis rengeteget eszel belőle
Az előmosott salátát fertőtlenítőszerrel - klórral - mossák, majd tiszta vízzel öblítik. Bár ez a baktériumok több mint 90%-át elpusztítja, sok baktérium így is rajtuk maradhat
- mondja a szakértő.
Hogyan kell megfelelően megmosni a gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztás előtt?
A hivatalos útmutatás szerint MINDEN gyümölcsöt és zöldséget meg kell mosni fogyasztás előtt. Különösen fontos, hogy a szennyeződéseket hatékonyan lemossunk az ételekről, mégpedig úgy, hogy folyó víz alá tesszük, és tisztára dörzsöljük őket.
Ennek oka, hogy a legapróbb szennyeződés is hordozhat olyan baktériumokat, amelyek ételmérgezéshez vezethetnek. Ezért fontos, hogy figyelj oda arra is, hogy a zöldségek és gyümölcsök kezelése előtt és után alaposan mosd meg a kezed, valamint arra is, hogy különböző vágódeszkákat és eszközöket használj a nyers és a kész ételekhez.
Innen tudhatod, hogy ételmérgezést kaptál
Az NHS szerint ha ezeket a tüneteket tapasztalod magadon, könnyen lehet, hogy ételmérgezést kaptál:
- láz
- hasfájás
- hasmenés
- általános rossz közérzet
Bár ezek a tünetek általában legfeljebb egy héten belül enyhülnek, sok folyadékkal, sok pihenéssel és paracetemol-tartalmú gyógyszerekkel kezelhetőek, ritkább esetben az ételmérgezés súlyos állapotot is előidézhet. Ha a következő tüneteket tapasztalod, mindenképp fordulj orvoshoz:
- véres hányás
- őrölt kávéra hasonlító hányás
- zöld hányás (felnőttek esetében)
- súlyos légzési nehézségek
- kék, szürke, sápadt vagy foltos bőr, ajkak vagy nyelv
- hirtelen, erős hasfájás
- hirtelen, erős fejfájás
- zavarodottság
- merev nyak
- fájdalmat érzel, ha erős fénybe nézel
Forrás: express.co.uk