Ha jóképű, az sem számít, hogy bűnöző

2014.június.22.

Az internet új sztárja Jeremy Meeks, aki egy nap alatt több tízezres női rajongótáborra tett szert annak ellenére, hogy fotója a rendőrség Facebook-oldalán látott napvilágot. A harmincéves férfit illegális fegyvertartás többrendbeli vádjával tartóztatták le. Vannak páran azért, akiket visszariaszt a könnycsepp-tetoválás az arcán, ami több dolgot is jelenthet, talán a legrosszabb ezek közül az emberölés. Ennek ellenére rengeteg támogatója akad a kommentelők között, sőt, van, aki első látásra szerelembe esett. Több olyan hozzászólás is olvasható, mely szerint mindenki követ el hibákat az életében, és attól, hogy letartóztatták, még ő is lehet jó ember. Persze az ellenkezőjére kevesebben gondolnak, azaz. hogy attól, hogy jól néz ki, még lehet szociopata.

A szimpatikus elkövető
A szimpatikus elkövető
Fotó: facebook

De mégis, miért feltételeznek róla jót emberek tízezrei, miközben a napnál is világosabb, hogy bűnöző?

Szociálpszichológusok több kutatást és metaanalízist végeztek annak érdekében, hogy kiderítsék: mennyit számít a külső megjelenés. Akármennyire mantrázzuk olykor, hogy csak a belső értékek számítanak, az eredmények nem ezt mutatják. A vonzó külsejű embereket sikeresnek gondoljuk, és azt hisszük, jó társas készségekkel rendelkeznek, például könnyen teremtenek kapcsolatokat vagy könnyen kerülnek a társaság középpontjába.

Egy kísérletben férfiakat arra kértek, hogy hívjanak fel nőket telefonon. A férfiak nem tudták, hogy kivel fognak beszélni, de a hívás megkezdése előtt egy fotót kaptak a vonal túloldalán lévő hölgyről. A fénykép azonban nem azt ábrázolta, akivel a személyek a valóságban beszéltek, sőt, a nők azt sem tudták, hogy a férfiak kaptak bármilyen képet. Az eredmények szerint abban az esetben, ha a férfiak egy szép nő képét látták, sokkal barátságosabbnak, szellemesebbnek, kellemesebb társalgónak ítélték meg, sőt, maguk is érdeklődőbbek és lazábbak voltak a beszélgetéskor.

A folyamat tehát oda-vissza működik, erősítve egymás hatását. Ennek következtében pedig bebizonyosodik az a korábbi feltételezés, miszerint több társas lehetősége van a vonzó embernek. A fizikai vonzerő tehát olyan státusz, amely valóban meghatározhatja az illető egész életét.

Fontos, hogy kultúránként más-más pozitív tulajdonságokat kapcsolnak a vonzó emberekhez, de abban nagyjából egyetértenek, hogy mi számít szépnek. Ezen a téren a női ideált sokkal többet vizsgálták, mint a férfit, de úgy tűnik, a kiugró arccsont és az erős állkapocs mindenképp előnyt jelent.

Hogy Jeremy esetében ez, vagy inkább a kék szemek és a vastag száj áll a középpontban, az kérdéses, de hogy több mint 72.500 lájkja, 20.400 hozzászólása és 9000 megosztása van, az biztos, és talán hamarosan viszontlátjuk a képeit a rendőrség honlapjánál egy kicsit előkelőbb helyen is.

Ez is érdekelhet

Hasznos tanácsok, ha rád jön a falásroham

Hasznos tanácsok, ha rád jön a falásroham

Szépséghírek

Nagy pattanáskalauz: így szabadulhatsz meg a bőrproblémáktól

Nagy pattanáskalauz: így szabadulhatsz meg a bőrproblémáktól

Divathírek

Ismét itt az aranyláz - ezek a legdivatosabb ékszerek most

Ismét itt az aranyláz - ezek a legdivatosabb ékszerek most