Tényleg jót tesz az agynak, ha beöltözünk halloweenkor?

Legyen szó arról, hogy egy hagyományos boszorkányjelmezben, zombiként vagy Britney Spears és Justin Timberlake híres, talpig farmeres divatpillanatát megidézve jelensz meg október 31-én, a tudomány szerint sokat elárul rólad. Egy halloween jelmezben ugyanis bőven több lakozhat, mint hogy az adott szett tetszett meg neked. Hiszen lehetőséget ad arra, hogy úgy öltözz fel és mutatkozz be, ahogy általában nem.

Tényleg jót tesz az agynak, ha beöltözünk halloweenkor?
Fotó: Christopher Polk/Getty Images

Bármilyen halloween jelmezt választasz, néhány órára gyakorlatilag teljesen más ember lehetsz, új személyiséggel. Megmutathatod, milyen trendi vagy különleges a jelmezed, önfeledten bulizhatsz más megjelenéssel, és persze a rengeteg halloweeni édesség is legalább ilyen csábító. De mit is tükrözhet valójában az, hogy éppen milyen Halloween jelmezt viselsz?

A Halloween manapság mindannyiunkról szól

Azok az idők, amikor a halloweent kizárólag a gyerekek estéjének tekintették, már rég elmúltak, és ahogyan azt az elmúlt években a sztárvilágban is sokszor láthattuk, gyakorlatilag aligha van olyan korosztály, amelyik ne viselne ilyenkor szívesen izgalmas jelmezeket. De az is figyelemreméltó, hogy hihetetlenül népszerűek a családi témájú jelmezek, amelyek az ő értékeiket és tulajdonságaikat is tükrözhetik.

Azok a jelmezek pedig, amelyeket a szülők választanak maguknak a gyerekeiknek, a tudomány szerint jelezhetik, milyenek szeretnének lenni a való életben. Hiszen a jelmezek által választhatnak olyan karaktereket maguknak és a csemetéiknek, akik köztudottan bátrak, erősek, intelligensek vagy kedvesek. Az ilyen választások pedig legtöbbször arra utalnak, hogy a szülők azt szeretnék, ha őket is ilyennek tekintenék a saját közösségükben.

Miért érdemes belevágnod?

Jól tudjuk, hogy felnőttként nagy felelősség hárul ránk a mindennapokban. Halloweenkor viszont mindannyian azt érezhetjük, hogy legalább néhány órára félretehetjük a kötelezettségeinket. Más karaktereket vehetünk fel, és legalább egy napra átformálhatjuk a valóságunkat. Ez a szokás már több mint 2000 évre nyúlik vissza, amikor az őseink azért öltöttek jelmezt, mert úgy vélték, hogy Halloween estéjén a halottak szelleme járja át a Földet, és el kell bújniuk előlük.

Boszorkányok a sztárvilágban: Ezek a hírességek hisznek a mágiában

A háztól-házig való barangolás pedig - ami napjainkban a „Csokit vagy csalunk” szokássá alakult át - a 15. század környékén jelent meg. Az akkori formájában lehetővé tette az embereknek, hogy szellemeknek adják ki magukat és felajánlásokat kapjanak, miközben magukat védve rejtőzködtek az igazinak hitt szellemek elől. Manapság viszont az önmegismerés szempontjából is kulcsfontosságú lehet a beöltözés.

A felnőtt korban való jelmezöltés ugyanis - akárcsak a gyerekeknél - teret enged a játéknak. Így az öltözködéseden keresztül a tudomány szerint egyenesen arra kaphatsz lehetőséget, hogy jobban megismerd önmagadat és a kreatív oldaladat. Sőt, újra felfedezheted a benned lakozó gyermeket, és kapcsolatba léphetsz azzal a részeddel, amely még mindig arra vágyik, hogy játsszon, szórakozzon és gondtalan legyen.

Pontosan mire utal a választott jelmezed?

Akár egy régi kedvencedet keresed elő a szekrényed legmélyéről, akár egy hónapot töltesz egy jelmez aprólékos megtervezésével, az év legkísértetiesebb estéjén viselt szetted sokat elárul arról, hogy ki is vagy valójában. A tudomány szerint az ijesztő és megdöbbentő jelmezeket például általában olyan egyének választják, akik szembe akarnak szállni a társadalmi normákkal, és elhatárolódni az egyhangúságtól.

Akik szexi jelmezeket öltenek, leginkább a belső bátorságukat akarják kifejezni azáltal, hogy megmutatják, mennyire csábítóak tudnak lenni. Azok az emberek, akik egyben szuperhős jelmezt is öltenek, van, hogy azért teszik ezt, mert a saját maguk szuperhősévé akarnak válni.

A pszichológusok arra a jelenségre is felhívják a figyelmet, amely szerint a ruhaválasztásunk a pszichés állapotunkat is befolyásolhatja. Ez egyúttal magyarázatot adhat sok előadó színpadon viselt fényes, kidolgozott jelmezeire is, valamint arra, amikor valaki úgy öltözködik, hogy azáltal erősnek vagy tekintélyt parancsolónak tűnjön a munkahelyén. Ugyanez az erőteljes halloweeni jelmezekre is igaz, hiszen a viselőik szintén magabiztosabbnak és merészebbnek akarnak tűnni.

Mi a helyzet az év többi napján?

A szakértők egyetértenek abban, hogy a halloween mindannyiunknak lehetőséget kínál arra, hogy egy éjszakára mások legyünk, gyakran olyan módon, ami növeli az önbizalmunkat. Az viszont legalább ilyen fontos, hogy az azon az estén átélt érzéseinket évente ne egy egyszeri alkalomra korlátozzuk. Vagyis ha egy magabiztos karaktert öltünk fel halloweenkor, és úgy kezdünk el gondolkodni és érezni, mint az a karakter, akkor nem kell, hogy reggelre vége szakadjon.

Az ilyen helyzetek lehetőséget teremtenek az agyunknak, hogy új idegpályát alakítson ki a magabiztos gondolatok és a pozitív érzelmek megélésére. Persze ahhoz, hogy érezzük ennek az előnyeit, fontos, hogy tudatosan keressünk több lehetőséget az önbizalmunk növelésére. Hiszen a tudomány is amellett áll, hogy a jó közérzetet biztosító endorfinok, amelyek akkor szabadulnak fel, amikor azt a fajta magabiztosságot érezzük, amint jelmezbe öltözve tapasztalunk, az év más estéin „zombiruhák” nélkül is reprodukálhatóak.

Ez egészen konkrétan úgy nézhet ki, hogy ha egy Barack Obama jelmezt öltesz fel halloweenkor, arra az estére társaságközpontú és magabiztosabb lehetsz. Ez stabilitást és határozottságot válthat ki belőled, amit a való életben úgy fejleszthetsz tovább, hogy mondjuk beiratkozol egy beszédórára, és stabil alapokat kezdesz el építeni ahhoz, hogy egyértelműen ki tudd fejezni a nézeteid. Ahogy pedig egyre többet dolgozol ezen, fokozatosan magabiztosabb leszel anélkül, hogy a halloweenre kellene várnod.

Forrás: thenationalnews.com

Még több Halloween:

Ez is érdekelhet

Borbély Alexandra fotóját minden nőnek látnia kell, azt is eláruljuk, miért

Borbély Alexandra fotóját minden nőnek látnia kell, azt is eláruljuk, miért

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Mit tegyünk, ha pozitív lett a HPV teszt eredménye? (x)

Mit tegyünk, ha pozitív lett a HPV teszt eredménye? (x)

PR

Társkeresési pánik: a stressz nem csak a férfiakat ijesztheti el (x)

Társkeresési pánik: a stressz nem csak a férfiakat ijesztheti el (x)

PR

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)

PR

Kiderült, hogy hatásosabbá tehetők a "jó" baktériumok! Ezek a készítmények tartalmazzák (x)

Kiderült, hogy hatásosabbá tehetők a "jó" baktériumok! Ezek a készítmények tartalmazzák (x)