Használd tudatosan az autód!

2022.április.20.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Számos közlekedési mód létezik, különösen, ha valamilyen nagyvárosban lakunk. Az, hogy ezek közül melyiket választjuk, mára egyfajta hitvallássá vált, és állandó vitatéma lett. A végletekbe hajló elképzelések helyett viszont jobb az észérvekre hallgatni.

Használd tudatosan az autód!
Használd tudatosan az autód!
Fotó: Gettyimages.com

Számos elképzelés létezik az ideális lakókörnyezetről. Például bizonyára mindenki szép zöld, tiszta levegőjű nagyvárosról álmodozik, ahol sosincs dugó, mindig van parkolóhely, miközben a privát szféránkat senki és semmi sem zavarja. A rossz hír, hogy ez a világ utópia lehet csupán. Ahhoz, hogy valóban élhető és szerethető környezetben éljünk, bizony mindannyiunknak kompromisszumokat kell kötnünk.

NE CSAPD BE MAGAD!

A vélt kényelem valójában csapda, hiszen elhitetjük magunkkal, hogy egyik pontból a másikba úgy érhetünk el leggyorsabban és legkényelmesebben, ha saját autóba pattanunk. Ahogy rajtunk kívül még rengeteg ember számára elképzelhetetlen bármilyen más alternatíva: egy aktuális, budapesti belvárosi reprezentatív mérés szerint 1,28 utas ült autónként a csúcsforgalomban. Hajlamosak vagyunk saját magunknak hazudni, vagy nem látni az összefüggéseket, pedig azok ott vannak az orrunk előtt. Például az, hogy míg a benzinárakon felháborodunk, addig a legutóbbi szervizeltetés és gumicsere kisebb vagyont emésztett fel. Vagy éppen felháborít a rossz minőségű levegő, aminek negatív élettani hatásai éveket vehetnek el az életünkből, de saját hozzájárulásunkról nem veszünk tudomást. Rendszeresen alálőjük az utazásra fordított időt: azért járunk autóval, mert A-ból B-be a menetidő tizenöt perc, ami a fele a buszhoz képest. Csak éppen a dugóban töltött időt vagy a parkolókeresést nem számoljuk bele.

AKKOR INDULJ EL, HA MUSZÁJ

A tudatos autóhasználat lényege, hogy minden elindulásnál mérlegeljük a lehető legjobb közlekedési módot. Ugyanis a lehetőségek nem egymás ellen vannak, hanem egymást egészítik ki. Ha például egy jó tömegközlekedési ellátottságú helyen élünk és dolgozunk, szinte biztos, hogy felesleges lesz napi szinten autóba ülnünk. Ellenben ha a több száz kilométerre lakó nagymamát szeretnénk meglátogatni az egész családdal és rengeteg cuccal, a gépjármű gyorsabb és akár olcsóbb alternatíva lehet, mint ugyanezt az utat busszal vagy vonattal megtenni. Ha pedig szeretjük az autónkat, mutassuk ezt ki neki. Lehetőség szerint fedett parkolót válasszunk, kímélve a járművet az amortizációtól. Ne csak szökőévente egyszer tisztítsuk le, vagy ne csak akkor vigyük szervizbe, amikor már elkerülhetetlen.

Mindezek figyelembevételével érdemes a szokásokhoz igazított kalkulációt, majd számvetést készíteni: városban érdemes-e egyáltalán autót fenntartanunk ahelyett, hogy a szükséges alkalmakkor autómegosztó szolgáltatást vennénk igénybe, a hosszabb távú utazásoknál pedig az autóbérlést választanánk? Az biztos, hogy a környezetünkért ezzel tennénk a legtöbbet, és végeredményben magunkért is.

A cikk eredetileg a GLAMOUR 2022-es áprilisi számában jelent meg.

Szöveg: Szalóky Bálint

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Nyáry Luca, Szöllősi Nóra, Pakosz Anna kiállnak a menstruációs szegénység ellen

Nyáry Luca, Szöllősi Nóra, Pakosz Anna kiállnak a menstruációs szegénység ellen

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője