Használd tudatosan az autód!

2022.április.20.

Számos közlekedési mód létezik, különösen, ha valamilyen nagyvárosban lakunk. Az, hogy ezek közül melyiket választjuk, mára egyfajta hitvallássá vált, és állandó vitatéma lett. A végletekbe hajló elképzelések helyett viszont jobb az észérvekre hallgatni.

Használd tudatosan az autód!
Használd tudatosan az autód!
Fotó: Gettyimages.com

Számos elképzelés létezik az ideális lakókörnyezetről. Például bizonyára mindenki szép zöld, tiszta levegőjű nagyvárosról álmodozik, ahol sosincs dugó, mindig van parkolóhely, miközben a privát szféránkat senki és semmi sem zavarja. A rossz hír, hogy ez a világ utópia lehet csupán. Ahhoz, hogy valóban élhető és szerethető környezetben éljünk, bizony mindannyiunknak kompromisszumokat kell kötnünk.

NE CSAPD BE MAGAD!

A vélt kényelem valójában csapda, hiszen elhitetjük magunkkal, hogy egyik pontból a másikba úgy érhetünk el leggyorsabban és legkényelmesebben, ha saját autóba pattanunk. Ahogy rajtunk kívül még rengeteg ember számára elképzelhetetlen bármilyen más alternatíva: egy aktuális, budapesti belvárosi reprezentatív mérés szerint 1,28 utas ült autónként a csúcsforgalomban. Hajlamosak vagyunk saját magunknak hazudni, vagy nem látni az összefüggéseket, pedig azok ott vannak az orrunk előtt. Például az, hogy míg a benzinárakon felháborodunk, addig a legutóbbi szervizeltetés és gumicsere kisebb vagyont emésztett fel. Vagy éppen felháborít a rossz minőségű levegő, aminek negatív élettani hatásai éveket vehetnek el az életünkből, de saját hozzájárulásunkról nem veszünk tudomást. Rendszeresen alálőjük az utazásra fordított időt: azért járunk autóval, mert A-ból B-be a menetidő tizenöt perc, ami a fele a buszhoz képest. Csak éppen a dugóban töltött időt vagy a parkolókeresést nem számoljuk bele.

AKKOR INDULJ EL, HA MUSZÁJ

A tudatos autóhasználat lényege, hogy minden elindulásnál mérlegeljük a lehető legjobb közlekedési módot. Ugyanis a lehetőségek nem egymás ellen vannak, hanem egymást egészítik ki. Ha például egy jó tömegközlekedési ellátottságú helyen élünk és dolgozunk, szinte biztos, hogy felesleges lesz napi szinten autóba ülnünk. Ellenben ha a több száz kilométerre lakó nagymamát szeretnénk meglátogatni az egész családdal és rengeteg cuccal, a gépjármű gyorsabb és akár olcsóbb alternatíva lehet, mint ugyanezt az utat busszal vagy vonattal megtenni. Ha pedig szeretjük az autónkat, mutassuk ezt ki neki. Lehetőség szerint fedett parkolót válasszunk, kímélve a járművet az amortizációtól. Ne csak szökőévente egyszer tisztítsuk le, vagy ne csak akkor vigyük szervizbe, amikor már elkerülhetetlen.

Mindezek figyelembevételével érdemes a szokásokhoz igazított kalkulációt, majd számvetést készíteni: városban érdemes-e egyáltalán autót fenntartanunk ahelyett, hogy a szükséges alkalmakkor autómegosztó szolgáltatást vennénk igénybe, a hosszabb távú utazásoknál pedig az autóbérlést választanánk? Az biztos, hogy a környezetünkért ezzel tennénk a legtöbbet, és végeredményben magunkért is.

A cikk eredetileg a GLAMOUR 2022-es áprilisi számában jelent meg.

Szöveg: Szalóky Bálint

Ez is érdekelhet

Jobb, ha sietsz, ezek a filmek ugyanis hamarosan kikerülnek a Netflix kínálatából

Jobb, ha sietsz, ezek a filmek ugyanis hamarosan kikerülnek a Netflix kínálatából

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő