Hogyan működhet a társkeresés a járvány alatt?

2020.április.15.

Hogyan működhet a társkeresés a járvány alatt?
Fotó: Getty Images

Bilics Tímea vagyok, Önismereti mentor, Coach, a tudatos társkeresés szakértője. A mai világban, a megváltozott társadalmi lét és elvárások miatt már nem megy automatikusan és könnyedén a társunk megtalálása. A hozzám fordulók gondolkodásmódjában számos hasonlóságot tapasztalok, elakadásaikban számos párhuzam fedezhető fel. A szerelemről, a szeretetről, és a párkapcsolat működéséről, sőt egyáltalán az érzelmekről nem tanítanak az iskolában, önmagunktól pedig természetszerűleg nem tudjuk, hogyan működnek. Hiszem, hogy a valóban tartalmas, boldog és elégedett élethez, és a boldog párkapcsolat megtalálásához önmagunkon keresztül visz az út, így elengedhetetlennek tartom az önismereti munkát és tudatos életmódot. Ezért ebben a témában írok egy blogot és cikkeket.

Alig vártad a tavaszt és hogy végre kimehess a levegőre, hogy végre lehessen a szabad ég alatt sétálgatni, andalogni, randevúzni, egy kiülős helyen fröccsözni vagy a Margitszigeten, Kopaszi-gáton piknikezni. Ám a koronavírus neked is keresztbe húzta a számításaidat, így se séta, se piknik, se randevú, se andalgás, szóval a 2020 tavaszi randevúszezon és ismerkedési lehetőségek jószerint elmaradtak.

Na de akkor mi lesz addig a társkereséssel?
Tényleg hosszú hetek kimaradnak? Bizonyos szempontból igen, vagyis a személyes találkozás lehetőségei radikálisan lecsökkentek most egy pár hétre, marad az online ismerkedés. Felmerül hát a kérdés, hogy milyen hatással van ez az időszak az ismerkedésre, hogyan változnak a szokások?

Egy olvasóm így ír róla:
Rájöttem, hogy a mostani folyamat jót fog tenni a társkereső oldalaknak is. Meg fognak tisztulni, mert eltűnnek a kalandot keresők, senki nem fog velük azonnal ágyba bújni. Sőt, még kávézni sem mennek el, értelmét veszti a nem vagyok a hosszantartó levelezés híve kitétel, mert jobb ötlet egy ideig úgysem lesz. Tehát mire valakivel tényleg találkozol is, jó alaposan meg fogjátok ismerni vagy unni egymást.

Nos, ez is egy lehetséges forgatókönyv sokak számára.

Mivel nem tudtok most találkozni, leginkább két lehetőség áll fenn: kénytelen lesz energiát fektetni mindenki az ismerkedésbe, vagy félreteszi egy időre.

Úgy látom, azoknak a legnehezebb most, akik egyedül vannak, nehéz az embernek a magánytűrése hosszú heteken keresztül. Szóval jó eséllyel, még ha az első hetekben más is köti le a többség figyelmét, előbb-utóbb sokan visszatérnek majd az online társkeresők világába. Ha másért nem is, a társaságért magáért, sőt, az is lehet, hogy olyanok is feltűnnek ugyanezen okból, akik eddig kizárólag személyesen ismerkednek vagy éppen csak unatkoznak. Emberi tulajdonság, hogy először a megszokott és meglévő eszköztárunkkal próbálunk boldogulni. Így aki eddig komolyan vette az ismerkedést, az most is így fog tenni, ám eddig sekélyes volt, az most is az lesz, aki eddig nem beszélgetett érdemben, az most sem fog, aki eddig manipulált, most is folytatja majd. Ám azt gondolom, lehet, hogy nem is kell hosszú időnek eltelnie ahhoz, hogy mindez nagymértékben megváltozzon.

Mivel most mindenki a kapcsolódást keresi, és jelen helyzetben abszolút van idő és lehetőség más emberekkel online vagy telefonon akár órákat beszélgetni, azt remélem, hamar ki fognak hullani az értéket és odafordulást nélkülöző kapcsolódások. Szükséges lesz érdemben kommunikálni, nem lehet elintézni egy "hello, mizujs?"-al a dolgot, vagy ahogy fent is említve van, a "nem vagyok a hosszantartó levelezés híve" mondattal.

Párt találni veszélyes?

Párt találni veszélyes?

Hosszabb beszélgetéseket pedig nem lehet egyoldalúan működtetni, nem lesz elég egy-egy hanyagul odavetett két szavas válasz vagy emoji.

Mostantól kérdezni, odafigyelni, reagálni kell, hogy fennmaradjon az érdeklődés és a párbeszéd. Szóval hozadéka lehet ennek a helyzetnek, hogy visszatérünk a minőségi beszélgetésekhez, a két ember közötti, alapvető kapcsolathoz, aminek fenntartásához többé nem elég az egyik fél csupán. Ugyanakkor azt gondolom, van ennek a helyzetnek egy másik nagy fokmérője is.

Ráláthatok arra, hogy mennyire vagyok elkeseredve, mennyire értékelem magamat és az életemet, mennyire erős a személyiségem, engedek-e a manipulációnak vajon?

Mert abban biztos lehetsz, hogy amennyire találékony az emberi természet, lesznek olyanok, akik majd mézes-mázas szavakkal, udvarlással, manipulációval próbálnak majd kibillenteni az egyensúlyodból. A "húzz balra, ha félsz a koronavírustól" és a "ha már itt a világvége, töltsünk el együtt egy utolsó, kellemes estét" típusú reakciók máris felütötték a fejüket az online térskeresőkön, és biztos vagyok benne, hogy ez még csak a kezdet.

Figyeld meg magadat:
- Te hogy reagálsz ebben a helyzetben?
- Mi van benned, amikor felmerül a lehetőssége egy találkozónak ebben az időszakban?
- Milyen érzések és gondolatok követik azt benned?
- Mi az erősebb benned? A vágyaid vagy a biztonságod?
- A csábító lehetőség hatására elkezded-e leértékelni a veszélyt és az óvintézkedéseket, a saját magad biztonságát?
Erős önértékelés esetén, amikor tudom, hogy mennyit érek, amikor jóban vagyok magammal, van abban bizalmam és önbizalmam, hogy minden rendbe jön és majd visszatérünk a régi kerékvágásba, fel sem merül önmagam kockáztatásának lehetősége.

De ha valaki meginog, amikor sürgetőnek tűnik az idő, ha a kimaradok és lemaradok érzése veszi át az irányítást, amikor nem bírom letenni a határamat, és képtelen vagyok NEM-et mondani a manipulációra, az viszont egy nagy-nagy felkiáltójel! Hogy nem vagy olyan erős, mint gondolod, hogy nincs, ami megtart belülről. És bizony lesznek olyanok, akik besétálnak majd a csapdába, engednek a kísértésésnek, a sürgetésnek, a manipulációnak.

A szomorú benne az, hogy közben valahol ott legbelül pontosan tudod, mit csinálsz. Pontosan tudod, hogy nem kellene, pontosan tudod, hogy veszélyes. Mégsem tudsz NEM-et mondani. Mert nem te irányítasz. Mert átvették feletted az uralmat az érzések, a hiányállapot, a bizalmatlanság, a bizonytalanság és az önbizalom hiány, a külső körülmények. Tőlük függesz, mintha csak mellékszereplő lennél a saját életedben.

Arra kérlek, állj meg! Vedd vissza az irányítást az életed felett, a saját érdekeben. Ez ugyanis a te életed, te vagy a főszereplő, te írod a történetet. És hogy hogyan?

Hallottál már a gyógyító kapcsolatokról: valószínűleg szükséged van rájuk

Hallottál már a gyógyító kapcsolatokról: valószínűleg szükséged van rájuk

Úgy, hogy mielőtt meghozol egy ilyen döntést, megállsz egy rövid időre.

Várd meg, amíg lecsillapodik benned a vágy, amíg visszahúzódik a "ha kimaradok, akkor lemaradok" érzése. Csinálj valamit, bármit! Egyél egy szendvicset, olvass egy fél órát, tornázz, aludj egyet. Csak a mai napot bírd ki.

Aludj rá egyet. Lehetőleg másnapig. És akkor meglátod majd, ami tegnap erős volt, az ma már sokkal gyengébb, ami tegnap sürgetett, annak már híre sincs.

Párhuzamosan figyeld meg, hogyan reagál másik ember. Ha valóban van köztetek valami, ha valóban ott az érték és a figyelem, akkor meg fog várni, nem megy sehova. Ez biztosan így van. A valódi érték nem vész el. Higgy nekem.

Szeretettel,
Bilics Tímea
Önismereti mentor – a tudatos társkeresés szakértője

www.bilicstimea.hu

Ez is érdekelhet

Receptek, amik segítenek túllendülni a szakításon

Receptek, amik segítenek túllendülni a szakításon

Szépség

Sosem gondolnád, milyen extra előnyei vannak még a lézeres szőrtelenítésnek!

Sosem gondolnád, milyen extra előnyei vannak még a lézeres szőrtelenítésnek!

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a luxusmárka passzol hozzád a csillagjegyed alapján

Ez a luxusmárka passzol hozzád a csillagjegyed alapján