Hogyan spórolj a vízzel?

2019.november.12.

Már általános iskolában szerveznek olyan programokat a gyerekeknek, ahol elmondják, hogyan is kell óvni a környezetet, hogyan kell jól gazdálkodni a vízhasználattal, milyen legyen az állatokhoz való hozzáállásunk, és így tovább. Emlékszem, hogy az előadó nekem is elmondta, mennyire fontos, hogy fogmosás közben ne folyassuk a vizet. Sokan sajnos semmibe veszik, mennyi vizet is használnak, pedig valljuk be a számlák tekintetében sem mindegy, a környezeti tényezőről nem is beszélve.

Hogyan spórolj a vízzel?
Fotó: Shutterstock

Íme, néhány hasznos tanács, hogyan ne pazarold az élethez nélkülözhetetlen vízkészletet:

1- Kezdetnek a fent említett fogmosós példa. Egy pohár víz is untig elég az öblögetéshez, és ha végeztél a procedúrával, akkor a fogkefe tisztításához sem kell órákig nyitva tartani a csapot. Ezzel percenként 6 liter vizet spórolsz meg.

Fotó: giphy

2- Szabályozd a WC-d víztartályát, hogy ne zúduljon ki mindig feleslegesen sok víz az öblítések alkalmával.

3- Rövidebb zuhany. 3 perc untig elég, hogy frissen induljon a reggel, a további takarékoskodás érdekében pedig nem árt levegősített zuhanyfejet beszerezni, ami szintén csökkenti a vízpazarlás eshetőségét.

Fotó: giphy

4- Mindig töltsd meg teljesen a mosó és mosogatógéped, mielőtt elindítasz egy programot. Felesleges néhány ruhadarab, vagy pár kanál kedvéért elpocsékolni több tíz liter vizet.

5- Kicsit állíts a csapodon, hogy semmiképp ne csöpögjön. Hihetetlen, de ezzel 15 liter vizet spórolsz meg naponta, és 5500 litert évente. A csöpögés hangja és mennyisége is egyformán idegesítő nem?

Fotó: giphy

6- Barkácsolj egy vízgyűjtőt az ereszcsatorna környékére, vagy oda, ahol tudod, sok vizet gyűjthet össze. A benne lévő vizet használhatod a növények öntözésére. Hozzávetőlegesen 5 ezer liter vizet gyűjthetsz így össze évente.

7- Kannából jobb locsolni, mint rendes locsolócsővel. Így sokkal jobban tudod követni, mennyi vizet használsz el. Igyekezz a locsolást a reggeli vagy a késő délutáni órákra időzíteni, ezzel is elkerülve a párolgást. Ezáltal alacsonyabb lesz a növényeid halálozási aránya is.

Fotó: giphy

8- Tölts tele egy kancsót csapvízzel, és tedd be a hűtőbe. Így mindegy a víz milyen hőmérsékletű volt, amikor engedted, nem kell megvárni, hogy a rendszer átálljon melegről hidegre, ezzel is sok vizet pazarolva, mert a meginni kívánt víz egy kis idő elteltével frissítően hűs lesz a hűtőben. Bár ez egyértelműnek tűnhet, megér egy kis időt várni!

9- Hasznosítsd a vízórád. Kérj részletes számlázást, ahol lebontva láthatod, mikor mennyi vizet használtál, ezzel is okosabb leszel, és figyelni tudsz majd a későbbiekben az esetleges hibáidra.

10- Használj olyasmit, ami víztakarékos. Legyen szó tisztítószerekről, háztartási cuccokról, gépekről, igyekezz az olyanokat keresni, aminek a leírásában olyasmit találsz, hogy víztakarékos. Manapság minden vizet használó kütyün ott szerepel egy energiatakarékos mód, nézz utána ez mit is takar. Egyszóval legyél víztudatos!

Ez is érdekelhet

Ezen a héten Lábas Viki énekesnő lehengerlő megjelenése kerül fókuszba

Ezen a héten Lábas Viki énekesnő lehengerlő megjelenése kerül fókuszba

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő