Milyen lehetőségei vannak a hormonmentes fogamzásgátlásnak? Termékenységtudat-szakértővel beszélgettünk

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Alkalmas fogamzásgátlásra, babatervezésre és a hormonháztartásunk működésének megismerésére is. Ha előbbiről van szó, kevesekben merül van, hogy a tablettán kívül vannak egyéb alternatívák is. Cserháti-Herold Jankát kérdeztük a hormonmentes fogamzásgátlás lehetőségeiről, aki foglalkozására nézve termékenységtudat-szakértő, vállalkozó és youtuber.

Milyen lehetőségei vannak a hormonmentes fogamzásgátlásnak? Termékenységtudat-szakértővel beszélgettünk
Fotó: Shutterstock

2007 óta szeptember 26-án ünnepeljük a Fogamzásgátlás Világnapját. Az esemény célja a fogamzásgátlás módszereinek minél szélesebb körű ismertetése annak érdekében, hogy a jövőben egy olyan világban élhessünk, ahol mindenki élhet a reprodukciós jogaival, tervezetten válhat - vagy nem válhat – szülővé, és minden létrejövő terhesség kívánt és örömmel várt. A fogamzásgátlás sokak számára a mai napig egyenlő a „tablettával”, holott az nem biztos, hogy minden nőnek megfelel, és számos, jóval gyengédebb alternatívája létezik.

Kezdjük az aktualitással: ünnepled a fogamzásgátlás világnapját?

Igen, rögtön a honlapom, a hormonmentes.hu indulásakor már foglalkoztam ezzel: videót tettem közzé a múltbeli fogamzásgátló megoldásokról, és kiáltványt írtam a tájékozott döntés jogáról. Jó alkalomnak tartom a világnapot a tájékoztatásra és a tudatosságnövelésre.

Hogyan és mikor kezdett foglalkoztatni a hormonmentes fogamzásgátlás témája?

Magamnak kerestem biztonságos fogamzásgátlási alternatívát, és bosszantott, hogy hazánkban nem találtam számomra megfelelőt. Később annyira beleszerettem a témába, hogy elvégeztem az angliai Natural Family Planning Teachers Association „Fertility Awareness” (azaz, termékenységtudat) oktató tanfolyamát. 2015 óta a vállalkozásom keretében másoknak is igyekszem átadni az ott szerzett tudást.

Milyen lehetőségek vannak a hormonmentes fogamzásgátláson belül?

Egyrészt, az eszközhasználat: ez lehet barrier módszer (suta magyar fordításban sorompó-módszer), amely mechanikai úton, akadályt képezve veszi elejét a fogamzásnak. Másrészt, léteznek kémiai spermicidek, ezeket én kiegészítő módszernek ajánlom. Harmadrészt, a szimptotermális, vagyis tüneti hőmérőzés módszer.

A szívhang kényszerű meghallgatása az abortuszok számát nem csökkenti, csak a nők jogait csorbítja

A szívhang kényszerű meghallgatása az abortuszok számát nem csökkenti, csak a nők jogait csorbítja

Milyen hormonmentes fogamzásgátló eszközök léteznek az óvszeren kívül?

A pesszárium és a méhszájsapka. A pesszárium (diafragma) peremmel rendelkezik, és a hüvelyfalra fekszik rá. Mára kikopott a használatból, régebben több méretben létezett, és orvosnál kellett méretet vetetni. A mai változat egy méretben létezik, amely a legtöbb nőnek megfelelő. A méhszájsapka perem nélküli, és vákuummal rögzül a méhnyakra. Három méret közül lehet választani: a 22 mm-es azoknak alkalmas, akik sosem voltak terhesek, a 26 mm-es azoknak ideális, akik császárral szültek, illetve vetélésen vagy abortuszon estek át, a 30 mm-es pedig hüvelyi úton szült nők számára ideális. Létezik hormonmentes spirál is. Ennek vannak vitathatatlan előnyei, például a kényelem: egyszer felhelyezi az orvos, és évekig nincs vele gond, ugyanakkor a mellékhatások a használók egy részének problémákat okozhatnak.

A méhszájsapka perem nélküli, és vákuummal rögzül a méhnyakra
Fotó: Shutterstock

Te melyik módszert ajánlanád leginkább?

Mindenkinek más válik be, de az én kedvencem a szimptotermális módszer, amely egyaránt alkalmas fogamzásgátlásra, babatervezésre és a hormonháztartásunk működésének megismerésére. Én is alkalmaztam mindegyikre - három gyerekem van, akik tervezetten születtek. A szimptotermális módszer ugyanis nem egyenlő a hagyományos, és méltán rossz hírű „naptármódszerrel”, hanem annál sokkal komplexebb. Kettő vagy opcionálisan három biológiai marker megfigyelésével (alaptesthőmérséklet, méhnyaknyák állaga, opcionálisan a méhnyak állásának kitapintása) meghatározzuk a termékenységi ablakot. Ha a módszert fogamzásgátlásra alkalmazzuk, akkor a termékeny napokon barrier módszert kell alkalmaznunk, vagy vaginális behatolás helyett alternatív örömszerzési módokhoz folyamodnunk. Biológiai tény, hogy a nők libidója éppen a termékeny napokon a legmagasabb, ezért a többségnek nem praktikus ilyenkor a szextől való tartózkodás.

Tapasztalataid szerint kik érdeklődnek leginkább a hormonmentes módszerek iránt?

A tanfolyami résztvevők többsége eddig 25 és 40 év közötti, magasan képzett nagyvárosi nő volt. De az utóbbi időben egyre fiatalabbak is jelentkeznek, akár 17-18 évesek, akiknek már van annyira tartós a párkapcsolatuk, hogy ez a téma felmerül.

Milyen tapasztalatokról számolnak be azok, akik megtanulják a szimptotermális módszert?

Sajnálkoznak, hogy ezt nem tanulták az iskolában. Maga az, hogy megismered a tested, a ciklusod működését, és nem élsz rettegésben, ad egy felszabadulás-érzést, és ez pozitívan hat a szex minőségére és akár mennyiségére is. Az orvosok egy része atyáskodó szellemben viszonyul a nőkhöz, és igyekszik őket meggyőzni arról, hogy egyedül a tabletta a megbízható. Holott sok erőt adhat, ha egy nő megismeri és a saját kezébe veszi a termékenységét. Már önmagában az is nagyban megkönnyíti az életét, hogy pontosan tudja, mikor jön meg a menstruációja.

Vannak olyanok, akiknek fogamzásgátlásként nem ideális ez a módszer?

Azoknak, akik gyakran váltogatják a partnereiket, a nemi úton terjedő betegségek megelőzésére is figyelniük kell, így számukra az óvszer az ideális megoldás, esetleg spermiciddel kombinálva. Érdekes egyébként, hogy nálunk kevésbé elterjedt a „buddy method”, holott több módszer ötvözése értelemszerűen növeli a hatékonyságot. Élethelyzettől és párkapcsolati helyzettől függ, hogy kinek mi lesz az ideális módszer. A szimptotermális módszer idő és energia befektetését kívánja meg. Akinek erre nincs módja vagy szándéka, annak más út lesz a megfelelő. A cél, hogy mindenki megtalálja azt a módszert, ami számára hatékony és magabiztosságot ad.

Létezik magyar nyelven olyan könyv, amiből meg lehet tanulni a szimptotermális módszert?

Magyarul 1988-ban jelent meg Szil Péter és Bippan Norberg Természetes fogamzásszabályozás című könyve, mely rövid terjedelmű, és kiindulásnak ideális. Részletesebb művek a témában, mint a 400 oldalas Taking Charge of your Fertility Toni Weschlertől még nem elérhetők magyarul. Szeretném ezt a hiányt pótolni, jelenleg a termékenységtudat-tanfolyamok tartása és a videók készítése mellett könyvet írok. Hosszútávú célom hozzájárulni a szexuális kultúra javításához és a nemek egyenlőségét alapértéknek elismerő társadalomhoz.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

8 pszichológiailag bizonyított jel, hogy megtaláltad az igazit

8 pszichológiailag bizonyított jel, hogy megtaláltad az igazit

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

PR

Extra hatékonyan intéznéd a dolgaidat?- Ezekre figyelj telefon vásárláskor! (x)

Extra hatékonyan intéznéd a dolgaidat?- Ezekre figyelj telefon vásárláskor! (x)

PR

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

PR

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)