A tudomány bebizonyította, hogy ez az apróság éveket ad az életedhez

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ki ne szeretne tovább élni? A kutatók most rávilágítanak arra, hogy egy olyan döntés, amivel a legtöbben naponta szembesülnek, teljesen megváltoztathatja az életed, az egészséged és a jövődet.

lepcso
Napi néhány perc az egész, de meghosszabbíthatod vele az életed!
Fotó: Brett Sayles / Pexels

A szív egészsége nagyon fontos, de ezt valószínűleg te is tudod. Rengeteget tehetsz azért, hogy megőrizd, és ezt egy új kutatás szerint kifejezetten könnyű elérni. Ha nem egy felhőkarcolóban laksz, akkor itt az ideje, hogy tegyél az egészségedért!

HIRDETÉS

Hatalmas adathalmazból dolgoztak a kutatók

Az Egyesült Királyság számos egyetemével és kórházával állt kapcsolatban az a kutatócsoport, amely korábbi tanulmányok és új adatok, valamint 473 197 résztvevő bevonásával vizsgálták meg a témát. Azt érdemes látni, hogy minél nagyobb a kutatásban résztvevők száma, és minél szélesebb réteget fednek le a vizsgálatok, annál biztosabbak lehetünk az eredményekben, amelyeket egyébként az Európai Kardiológiai Társaság 2024. április 26-i konferenciáján ismertettek, de még a hivatalos publikálás és lektorálás előtt áll.

Mit kell tenni?

Mikor a cikk elején azt hangsúlyoztuk, hogy egy apróságon múlik minden, akkor kicsit túloztunk is, meg nem is. A titok nyitja valóban annyi, hogy helyesen válasszunk, de persze érthető, ha elsőre nem biztos, hogy a helyes választás tűnik a legkényelmesebb választásnak is.

A kutatók ugyanis azt látták az adataikból, hogy azok, akik lift helyett a lépcsőt választják, hosszabb életre számíthatnak. Egészen pontosan azoknál az embereknél, akik lépcsőztek, alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya, mint azoknál, akik nem. A lépcsőzők ezenkívül 39 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg szív- és érrendszeri betegségekben, és 24 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg bármilyen okból a vizsgálatok által lefedett időszakban, ami azt jelzi, hogy azok, akik mostantól inkább a lépcsőt veszik igénybe, kifejezetten hosszabb életre számíthatnak.

Tényleg okozhat gyulladást a gyümölcsökben lévő cukor?

Tényleg okozhat gyulladást a gyümölcsökben lévő cukor?

Első emelet is oké?

Amint a tanulmány hivatalosan is megjelenik, több adat birtokában leszünk, így valószínűleg megkapjuk a választ arra a kérdésre, hogy vajon mennyi lépcső az ideális? Merthogy nem mindegy, hogy valaki a kilencedik emelet helyett választja naponta a lépcsőt, vagy a magasföldszínt helyett.

A képlet persze egyszerű, hiszen minden lépcsőzés több, mint a lépcsőzés nélküli élet, ezért ha valakit elsőre elrémít az, hogy a tízemeletesnek nekiinduljon a bevásárlószatyrokkal, érdemes apróbb lépésekben haladni. Először csak két emeletet menni gyalog, aztán már korábban is ki lehet szállni a liftből.

Van, akinek nem megy

A tanulmány persze kitér arra, hogy vannak olyanok, akik az egészségügyi állapotuk miatt nem tudnak lépcsőzni. Nekik érdemes konzultálni a kezelőorvossal, vagy egészen egyszerűen úgy értelmezni ezt a kutatást, hogy már napi néhány perces testmozgás is sokat ad hozzá az egészségükhöz, ha pedig ezt a számot folyamatosan növelni tudják, azt kifejezetten meghálálja a szervezetük.

Számold a lépcsőket!

Egy korábbi, 2021-ben közzétett nagy tanulmány 280 423 résztvevő egészségügyi adatai alapján - kizárva azokat, akiknek az általános rossz egészségi állapota miatt nem ajánlott a lépcsőzés - meglepő következtetésre jutott. Az adataik szerint naponta több mint öt lépcsőfok, összesen nem is sok, körülbelül ötven lépcsőfok elegendő ahhoz, hogy korreláljanak az adatok a hosszabb élettartammal.

A tanulmány nem mondja ki egyértelműen, hogy a lift elkerülése hosszabb élethez vezet, de egy másik kutatás, amely az Egyesült Királyság Biobank adatait vizsgálta, azt találta, hogy több mint öt lépcsőfok megmászása csökkenti az érelmeszesedés kockázatát, amely a stroke-okkal összefüggő szívbetegség egy típusa.

Nem csak a szívednek jó

Bár sokan vannak, akik szeretik elkerülni a lépcsőket, legközelebb mikor ott állsz előttük, és a második-harmadik emeletre kell menned, akármennyire kényelmetlen, gondolj az egészségedre. Az orvosi közösségben egyértelmű az egyetértés abban, hogy a lépcsők segíthetnek elérni a napi testmozgás adagot, javítják a csontok állapotát, a koleszterinszintet, és a fogyókúrára sem utolsók. Szóval mikor legközelebb hívod a liftet, gondolj arra, hogy talán nem is kellene megvárnod, amíg odaér.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Romantikus filmek, amik olyan jók, hogy vétek lenne kihagyni

Romantikus filmek, amik olyan jók, hogy vétek lenne kihagyni

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)