Ezzel a két dologgal csökkentheted a rák kockázatát

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Világszerte évente több mint 18 millió embernél alakul ki rák, a kutatók azt is bebizonyították már, hogy az inaktivitás növeli a betegség különböző formáinak kockázatát. De sosem késő ezen változtatni, ahogyan ez egy friss kutatásból is kiderül.

joga-seta-rak
Séta a szabadban, a tested és a lelked is feltölti, és bizonyítottan csökkenti a rák kockázatát
Fotó: Ameruverse Digital Marketing Media / Pexels

A világ vezető rákkutatói most többet tudnak meg arról, milyen előnyökkel jár a diagnosztizálás utáni aktív életmód kialakítása vagy fenntartása. Ez már csak azért is izgalmas eredmény, mert évtizedeken keresztül sok onkológus és egészségügyi szakember vonakodott attól, hogy a betegeket megterhelő kezelések közben még rendszeres testmozgásra is ösztönözze.

Az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO), éves találkozóján bemutatott három olyan tanulmányt is bemutattak, ami megerősíti azt az egyre több bizonyítékot, hogy a fizikai aktivitás segíthet, nem pedig akadályozza a betegeket. Persze senki nem azt várja el, hogy megterhelő edzéseket végezzenek, főleg, hogy a kutatások bebizonyították, hogy a jóval könnyedebb edzésformák is hatalmas változást jelentenek.

Jóga és a gyulladások

Az egyik vizsgálat egy randomizált kontrollvizsgálat volt, amely a jóga gyulladásra gyakorolt hatását vizsgálta. Ez azért fontos, mert a gyulladás magasabb kockázatot jelenthet a rák kialakulásában, elősegítve és előidézve a daganat növekedését és terjedését. A tanulmányban több mint 500, átlagosan 56 éves rákos beteg vett részt az Egyesült Államok minden részéről. Mindannyian kezelésben részesültek a betegség miatt. Véletlenszerűen választották ki, hogy jógázzanak vagy egészségügyi oktatási órákon vegyenek részt egy hónapig. Mindegyik csoport négy héten keresztül hetente kétszer 75 perces foglalkozásokon vett részt. Ezek után vérvizsgálatokat végeztek és a Rochesteri Egyetem Orvosi Központja által vezetett kutatás azt találta, hogy azok, akik jógáztak, „szignifikánsan alacsonyabb szintű gyulladáskeltő markereket” mutattak a másik csoporthoz képest. Javaslataik szerint érdemes mindenkinek beiktatni a jógát, hogy elkerüljék a gyulladások megjelenését, terjedését, és ezzel a rák újrakialakulásának vagy terjedésének kockázatát csökkentsék.

A jóga és a séta is bizonyítottan jó hatással van az egészségedre
Fotó: Marcus Aurelius / Pexels

Erre a betegségre lehetsz hajlamos a csillagjegyed szerint

Erre a betegségre lehetsz hajlamos a csillagjegyed szerint

A jóga és a fáradtság

Szintén a Rochesteri Egyetem Orvosi Közppontja vezette azt a kutatást, amelyben a jóga fáradtságra és életminőségre gyakorolt hatását nézték meg. 173 olyan embert vizsgáltak, akik elmúltak 60 évesek. Szintén két csoportra osztották őket, és az egyik csapat 75 perces jógaórákon vett részt heti két alkalommal, a másik egészségügyi oktatásra járt. A tapasztalatok szerint a jógás csoportból kevesen panaszkodtak fáradtságra, és sokan említették az életminőségük javulását.

A séta is nagyon fontos

A harmadik kutatásban hat év alatt 2600 rákos beteg vett részt Brazíliában. Dr. Jurema Telles de Oliveira Lima, az Instituto de Medicina Integral szakorvosa elmondta, hogy az eredményeik szerint a halálozási kockázat magasabb azoknál, akik ülő életmódot folytatnak. Az aktív csoportba azokat sorolták, akik heti öt napon legalább harminc perces sétát tettek a vizsgált 180 napos időintervallumban. Az orvos szerint minden hasznos, ami nem fekvés vagy ülés, még az is számít, ha valaki a bevásárlást cipeli haza. Lima kiemelte, hogy ebben a családnak is nagy szerepe van, ugyanis sokan főleg az idős, rákos beteg családtagot szeretnék kímélni, nem hagyják, hogy bármit csináljon, vagy elmenjen valahova. Pedig nem csak fizikálisan, de mentálisan is segít a mozgás.

Törődj magaddal, segítünk!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ő a kedvenc unoka? Aprócska, titkos dolog jelzi a Károly király és Sarolta hercegnő közötti különleges köteléket

Ő a kedvenc unoka? Aprócska, titkos dolog jelzi a Károly király és Sarolta hercegnő közötti különleges köteléket

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)