Idegroham a köbön- mi a legnagyobb stressz?

2014.március.8.

Neked mi a legnagyobb stressz az életedben? Mit teszel ellene? Hogy kezeled? Rengeteg cikk, műsor, reklám születik a témával kapcsolatban. Szinte nem telik el úgy nap, hogy ne hallanánk, a stressz mennyire ártalmas.

Idegroham a köbön- mi a legnagyobb stressz?
Fotó: Thinkstock

A tapasztalatom azonban, hogy sokan egyszerűen tudomásul vették: sok a stressz, ami rossz nekünk, de sajnos nem lehet vele mit tenni, ilyen a világ. Azonban ez nem igaz.

A stresszreakció akkor lép fel, ha előáll egy új helyzet az életünkben, amit nekünk kell megoldani. Viszont ha soha nem lenne új helyzet, eluralkodna rajtunk az unalom, elszállna minden energiánk, kedvetlenek lennénk. Izgalomra tehát szükség van, a kérdés csak az, mennyire. Nem lehet azonban éles vonalat húzni, hogy ez káros, az pedig még nem. Mindenkinek megvan a maga "stressz optimuma".

Manapság a legtöbb feszültség a munkahelyen ér minket. Ennek forrása a teljesítmény miatti szorongás, az elvárásoknak való megfelelni akarás, küzdelem az elismerésért, és harc a magasabb fizetésért. Mindenki túlhajszoltnak érzi magát, úgy látja, soha nem ér a feladatai végére. Utóbbi probléma sokszor objektíven nem valós, de a személy mégis ezt éli meg. A dicsérő szavak elmaradnak, így a megerősítés, önbizalomnövelés, és az ezzel járó jó hangulat is. Ebbe könnyű belefásulni, ami aztán maradandó károkat okoz motivációnkban, önbecsülésünkben, és fizikai egészségünkben is.

De akkor hogy lehet ebben jól élni?

Vannak olyan személyek, akiknek fokozottan ellenálló a személyiségük. És akár a tiéd is lehet ilyen. Kutatások felfedték azokat a tulajdonságokat, amelyek segítenek a küzdésben, és így kivédhető a stressz egészségkárosító hatása is.

Az egyik ilyen a kontroll érzése. Ezek az emberek úgy érzik, kézben tudják tartani a dolgokat, tudnak hatni a világra, és a világ erre válaszolni fog.
A másik fontos dolog az elhivatottság. Ezek az emberek elkötelezettek a munkájuk iránt, hisznek abban, amit csinálnak. A harmadik pedig, hogy a nehézségekre nem mint fenyegetésre, hanem mint kihívásra, új lehetőségre tekintenek.

Fontos tehát, hogy ne süppedj bele abba a gondolatmenetbe, hogy úgysem lehet mit tenni, a világ a rossz. A stresszt kiiktatni nem tudod, de nem is kell. Ehelyett a benned zajló szorongást, feszültségérzést kell csökkenteni, elhinni azt, hogy jó és kompetens vagy, és meg tudod oldani a rád háruló feldatokat. Minderre pedig rengeteg módszer létezik, melyekből néhányat a következő részben szívesen be is mutatok.

Ez is érdekelhet

5 NEM orvosi probléma, ami miatt csökkenhet a libidód

5 NEM orvosi probléma, ami miatt csökkenhet a libidód

Divathírek

Mindenki ott lesz a Budapest Central European Fashion Week-en!

Mindenki ott lesz a Budapest Central European Fashion Week-en!

Monitor

Pszichoedukációs tartalomgyártásba fogtak –Százezres követőtáboruk folyamatosan nő az Instán

Pszichoedukációs tartalomgyártásba fogtak –Százezres követőtáboruk folyamatosan nő az Instán