Igen! A forró fürdő segíthet megőrizni a szív egészségét

2020.március.31.

Egy forró fürdő tökéletes módszer lehet arra, hogy kicsit ellazulj, elősegíti a jobb alvást, valamint ilyenkor mindig van egy kis időd magadra. Egy új japán kutatás szerint, a rendszeres forró fürdő csökkentheti az esélyt esteleges szív- és érrendszeri megbetegedésekre. Ide tartozik a szívbetegség, agyvérzés, szívroham és a hirtelen szív leállás. Mivel most sokan tartózkodunk otthon, a koronavírus miatt, nincs is jobb idő arra, hogy kicsit kikapcsolj és készíts magadnak egy jó fürdőt.

Itt van, mire jutott a kutatás:
A kutatók az információikat egy 19 évig tartó tanulmányból szerezték, amit a Japan Public Health Center biztosított. Összesen több, mint 30 ezer ember töltötte ki a kérdőívet, ahol többek között a fürdési szokásaikról kérdezték őket.
19 év alatt, 1769 sztrók, 276 szívroham, illetve 53 hirtelen szívmegállás történt. A kutatók más tényezőket is figyelembe vettek, ilyen volt például a mozgás, az étkezés, illetve az életmód, végül pedig a forró fürdő. Azoknál, akik naponta forró fürdőt vettek, 28%-kal kevesebb eséllyel alakult ki szív- és érrendszeri betegség, illetve a 26%-kal kevesebb eséllyel kaptak sztrókot.
És igen, valóban a "napi" szó volt a kulcs. Hiszen azok, akik nem naponta vettek forró fürdőt, azoknál a fenti százalékok nem álltak ilyen magasan. Valamint a víz hőmérséklete is számított, mivel a meleg vízben fürdőknél 26%-kal volt kevesebb esély a betegségek kialakulására, addig a forró fürdőt preferálóknál ez 35% volt.


Figyelni kell a vérnyomásra
A kutatók szerint, itt a forróság az, ami kulcstényező lehet a vérnyomás csökkentésére. Ugyanis, a forróságnak hasonló hatásai vannak a testre, mint a mozgásnak. Az egyik kutató szerint a kádban való fürdés egyik előnye lehet az, hogy a magas vérnyomás kialakulásának az esélyét csökkenti.
Azonban figyelni kell arra is, hogy a forró fürdésnek is vannak kockázatai, főleg idősebb korban, hiszen az ő szívük érzékeny lehet a hirtelen hőmérsékletváltozásokra (például egy forró fürdő a téli hónapokban), ami hirtelen halálhoz vezethet.

Ez is érdekelhet

Ilyen apa valójában Károly király a család egyik fotósa szerint

Ilyen apa valójában Károly király a család egyik fotósa szerint

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói