Így lehet fenntartható a gardróbod!

2021.augusztus.20.

Elsőre azt gondolnánk, hogy a fenntartható vagy etikus ruhatár megalkotása nagy átszervezést és újragondolást kíván, és feltétele az, hogy mindenképpen megváljunk kedvenc rucijainktól. Az alábbiakban szakértők tippjeit osztjuk meg veletek, akiknek tanácsait követve hosszú távon is sikeresen tudjátok építeni fenntartható gardróbotokat!

Így lehet fenntartható a gardróbod!
Fotó: Unsplash

1. Viseld 30-szor, vagy egyszer sem!

Livia Firth, az Eco Age alapítója kezdte el a #30Wears kampányt, amely arra ösztönöz bennünket, hogy csak olyan darabokat vásároljunk meg, melyeket biztos, hogy legalább 30-szor viselni fogunk. Ahogy ő mondja, biztosan meg fogunk lepődni, hogy hány ruhadarab megrendelése/megvétele előtt merjük kijelenteni azt, hogy "igen, ezt biztos, hogy legalább 30-szor viselni fogom".

A kampány üzenete és Livia tanácsa tehát az, hogy válasszunk hosszú élettartamú, sokoldalú darabokat, és minden esetben gondolkodj előre!

2. Tájékozódj az egyes márkákról!

A fenntarthatóbb ruhatár kialakításában az egyik legnehezebb dolog az, hogy hol kezdjük - és ami még fontosabb, hol vásároljunk? De a tájékozódás ma már sokkal könnyebb, mint régen volt. Az Internet korában egyszerűen utána nézhetünk az egyes brandeknek, illetve egyre több fenntartható márka születik világszerte. A külföldiek közül a Tome, Reformation, Aitch Aitch, Amur, Zady, Kitx, Veja, Bottletop és Lemlem a legnépszerűbbek, melyeket Emma Watson is ajánl, de a magyar designerek közül is többen alkotnak már környezetbarát alapanyagokból.

Indíts egy kis nyomozói munkát, találj rá a stílusodhoz és pénztárcádhoz leginkább illő brandekre, és kombináld a fenntartható kreációkat a már meglévő kedvenceiddel! Ha pedig nem szeretnél lemondani a high street márkákról, válassz a fenntartható kollekciókból, pl. a H&M Conscious Collectionjéből.

Fotó: Unsplash

3. Invesztálj olyan darabokba, melyek szezonoktól függetlenül viselhetők!

A lényeg, hogy érezd jól magad azokban a darabokban, amelyeket viselsz, de fontos, hogy gondolj a következő időszakokra is; a farmerek, pólók, klasszikus ruhák a meleg és a hideg időszakban is viselhetők. Robert Johnson, a GLAMI divatkereső country managere is kombinálhatóság mellett foglal állást. A GLAMI célja, hogy egy átfogó platformot nyújtson a divatrajongóknak, ahol ők egyedi preferenciáik szerint, különböző szűrők segítségével válogathatnak az e-shopok sokrétű kínálatában, és egy helyen találják meg a hozzájuk leginkább passzoló kreációkat. A cég hamarosan fenntartható és hazai márkákat is promotálni fog, így minket is segít majd abban, hogy pontosabb képet kapjunk a magyar, fenntartható divatvállalatokról – egy friss kutatás ugyanis kimutatta, hogy mi magyarok is érdeklődünk a fenntarthatóság iránt, csak kevés az információnk róla. Külföldi divatkeresők közül a Lyst divatkeresőt ajánljuk, szuper brandek és nagy választék várnak rátok!

Hogyan lehet fenntartható a divatipar?

Hogyan lehet fenntartható a divatipar?4. Változtasd meg a pénzköltési szokásaidat!

Gondold meg, mire és milyen összegekben költesz! Ahelyett, hogy a megtakarításaidat egy csili-vili alkalmi ruhára vagy egy méregdrága cipőre költenéd – amit jó eséllyel csak néhányszor fogsz viselni –, próbálj meg a minőségibb, tartósabb darabokra költeni, és a mindennapi öltözködési szokásaidat tartsd szem előtt. Előfordulhat, hogy így sem úszod meg nagyon olcsón, de gondolj bele, ha csak egy farmert vásárolsz meg egy évben, ami mindenhez passzol, már mindenki jól jár. Néhány szezon után pedig egy kiváló minőségű darabokból álló, fenntartható gardrób boldog tulajdonosa leszel. Hidd el, ez egészen felszabadító érzés.

5. Attól még, hogy környezetbarát, nem csúnya!

Egyre több márka látja a környezetvédelem fontosságát, így a fenntartható tervezés és gyártás ma már nem jelent kompromisszumot – ha nem hiszed, járj utána te magad is! Ez nem azt jelenti, hogy ezek a darabok nem trendik, sőt!

Ez is érdekelhet

Biztonságos barnaság: Így használd az önbarnító krémet a természetesen ragyogó bőrért

Biztonságos barnaság: Így használd az önbarnító krémet a természetesen ragyogó bőrért

G-Életstílus

Megérkezett a this is Redy x Kozma Rita plus size menstruációs bugyi kollekció

Megérkezett a this is Redy x Kozma Rita plus size menstruációs bugyi kollekció

Divathírek

Vélemény: Jogosan viselhette Kim Kardashian Marilyn Monroe ruháját a Met gálán?

Vélemény: Jogosan viselhette Kim Kardashian Marilyn Monroe ruháját a Met gálán?