Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beilleszkedés - a szakértő válaszol

2021.szeptember.8.

A nyár vége és az iskolakezdés mindenkiben kettős érzéseket kelt: a gyerekek szomorkodnak, hogy vége a nyárnak, ugyanakkor szoronghatnak a közösségbe való beilleszkedéstől. A szülőknek sem könnyű, hiszen amellett, hogy megoldódott a gyerek felügyelete, aggódnak, hogy hogy érzi magát csemetéjük az óvodában vagy az iskolában. Dr. Sebő Zsuzsanna gyermekorvos-homeopata szerint a beszélgetés és a közös készülődés segít a legtöbbet, de érdemes természetes gyógymódokat is kipróbálni, ha a kicsi nehezen éli meg a változást.

Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beilleszkedés - a szakértő válaszol
Fotó: Getty Images
Segítség a könnyekre

Dr. Sebő Zsuzsanna szerint a kisgyerekek szívszaggató sírását, illetve a szülőtől való nehéz fizikai elválását a sok ölelés és vigasztalás mellett a pulsatilla (kökörcsin) alapanyagból készült homeopátiás szer is segítheti, amely a szülők rossz érzésén is könnyíteni tud. A gyermekekre ilyenkor jellemző lehet még a szégyenlősség, illetve, hogy hamar elpirulnak a közösségben, sőt a friss levegőt is jobban igénylik ilyenkor, ezért érdemes sokat a szabadban lenni velük.

Gombóc a torokban és mély sóhajok

Ahány kisgyerek, olyan széles a paletta a reggeli indulásra való reakciókból. Ha azt tapasztaljuk, hogy a gyermek dühös és hangosan sír, illetve sóhajtozik az óvodába vagy iskolába menés előtt, akkor az ignatia (ignácbab) alapanyagból készült szer hozhat enyhülést. Ez a gyász, csalódás, veszteség egyik leggyakrabban alkalmazott homeopátiás alapanyaga, és igen, a közösségbe menést is élhetjük meg veszteségként. A szakértő szerint ilyenkor jellemző az is, hogy a szülő hiába próbálja vigasztalni a gyermeket, az ellöki magától, ilyenkor ugyanis elfojtja az érzelmeit, elutasítja a vigasztalást, de később esetleg hisztérikus dührohamban, sírógörcsben tör ki.

Lámpaláz és teljesítménykényszer

Nagyobb iskolás gyermekeknél gyakran előfordul a teljesítménykényszer miatti, valamint a szerepléstől való félelem, még akkor is, ha a gyermek jól felkészülve érkezik az iskolába. Sebő Zsuzsa szerint a teljesítménytől való félelem gyakori tünetei lehetnek az alvásproblémák és a dühkitörések, de emésztési panaszok formájában is jelentkezhet a túlzott megfelelési kényszer. Ha a dühkitörés és puffadás, emésztési probléma jellemző, akkor a lycopodium (kapcsos korpafű), ha az álmatlanság, és a bénult lefagyás, akkor a gelsemium (sárga jázmin) alapanyagú szer a megoldás, utóbbi a színészek egyik gyakran használt segédeszköze lámpaláz ellen. Ezeken túl számos lelki tényezőt befolyásoló homeopátiás szer létezik, melyek közül a körülmények, a tünetek, a viselkedés alapján, egyénre szabottan tudunk választani.

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Ma valaki megpróbálhat átverni - szeptember 27.

Napi horoszkóp: Ma valaki megpróbálhat átverni - szeptember 27.

Divathírek

Meghan Markle szettjei egyre merészebbek New York-ban, mi pedig szóhoz sem jutunk tőle!

Meghan Markle szettjei egyre merészebbek New York-ban, mi pedig szóhoz sem jutunk tőle!

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: Most megtudhatod, kik az igazi barátaid - szeptember 26.

Napi horoszkóp: Most megtudhatod, kik az igazi barátaid - szeptember 26.