Így lehet zöldebb az esküvőd

2022.április.29.

Az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kap a környezettudatosság és a hulladékmentesség témaköre. Ha eddig nem gondoltál rá, hogy az esküvődet is ezen elvek alapján szervezd, most megpróbálunk erre inspirálni pár hasznos tanáccsal.

Így lehet zöldebb az esküvőd
Így lehet zöldebb az esküvőd
Fotó: Gettyimages.com

Ahogy mindennapjainkban egyre inkább odafigyelünk a szelektív hulladékgyűjtésre, a csomagolásmentességre és az újrahasznosításra, épp itt az ideje, hogy jeles ünnepeinket is átszője ez az igyekezet. „Az élet valamennyi területén fontos a környezettudatosság, a környezet védelme, miért az esküvők lennének kivételek? Ez az esemény a pár közös jövőjéről szól, a jövőnk pedig nagyban függ attól, mennyire figyelünk oda a bolygóra, ami az otthonunk. Egy ilyen nagy családi esemény jó lehetőség arra is, hogy a döntéseinkkel jó példát mutassunk. Lehet, hogy valaki pont az esküvőnkön jön rá, hogy a vegán ételek kifejezetten finomak! De az is lehet, hogy rácsodálkozik, mennyire szép lehet egy magyar virágtermelőtől érkezett csokor. Hogy a köszönőajándék érkezhet egy magyar alkotótól is, és hogy a kézzel készített, esetleg újrahasznosított dekoráció is lehet álomszép. Vagy ha a pár úgy dönt, hogy mindenük megvan, a menyasszonytáncon összegyűlt összeggel egy-egy alapítványt vagy egyesületet is támogathatnak” – mondja Mengyán Eszter, a fenntartható divat szakértője, a Helló, slow fashion! című könyv szerzője.

AZ ELSŐ LÉPÉSEK

Mengyán Eszter felhívja a figyelmet a tudatos tervezésre. „Valójában az esküvő bármelyik eleme lehet káros a környezetre, de pont emiatt mindegyik elemet átgondolva találunk fenntarthatóbb, környezettudatosabb alternatívát is. Érdemes minden ponton végigmenni a vacsorán kínált ételektől kezdve, a násznép utaztatásán át a dekorációig, mert mindig van elérhető és környezettudatos alternatíva.”

Napjainkban a „zöld” esküvő fogalma egyre inkább elterjedt, így könnyedén találhatunk olyan segítséget, aki kifejezetten a környezetkímélő megoldásokra specializálódott. „A skála széles, és egyre több ponton választhatunk zöld megoldást. Hogy mennyire zöld egy esküvő, az a környezetkímélő megoldások számától függ. Persze az is fontos, hogy olyan megoldásokat és csak annyit illesszenek be a párok az esküvőjükbe, amivel tudnak azonosulni és komfortosan érzik magukat benne. Azt gondolom, ha pár környezetbarát alternatívát beépítenének, akkor az már nagy előrelépés!” – meséli Varga Barbara környezetbarát esküvőszervező, a Bara Wedding alapítója.

A HELYSZÍN ÉS AZ ÉTELEK

A helyszín kiválasztásánál törekedjünk arra, hogy a vendégek és a pár a lehető legkönnyebben és gyorsabban tudják megközelíteni, jelentős utazás nélkül. Egyre több helyszín kínál környezetbarát csomagokat, így érdemes utánajárni, hogy a vágyott lokáció mennyire figyel oda az ökológiai lábnyom minimalizálására. Az ételeket és italokat lehetőleg helyi termelőktől, etikus kereskedelemből válasszuk. Ez egyaránt vonatkozik az alkoholos italokra (bort és pezsgőt válasszunk az adott régióból) és az esküvői tortára is (sok esetben egy vegán opció kevesbé megterhelő a környezetünk számára).

A DEKORÁCIÓTÓL A RUHÁIG

„Szezonális virágokat használjunk az esküvői csokroknál, dekorációnál – folytatja Barbara. – Szezonális alapanyagok kerüljenek előtérbe a menü összeállításánál is. Akár a virágok, az alapanyagok tekintetében is fontos, hogy helyi termelőktől szerezzük be. Fontos, hogy átgondoljuk egy-egy dolognak az útját is! Például menyasszonyi ruhát ne Kínából rendeljünk, hanem magyar tervezőtől vagy menyasszonyi csereoldalakról. A dekorációnál felhasznált virágok ne a kukában végezzék, hanem ajándékozzuk tovább vagy komposztáljuk. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a hulladékcsökkentésre való törekvést sem! Próbáljuk például mellőzni a műanyagot! Ne válasszunk műanyag palackos üdítőt, szívószálat, poharat, habtálcát a sütik elcsomagolásához vagy celofánt a vendégajándékoknál. Van alternatíva minden esetben!”

Egy menyasszony számára kulcsfontosságú a ruha. De milyen az ökotudatos esküvői ruha? „Vannak, akik a szüleik, nagyszüleik ruháját alakíttatják át a nagy napra. Mások szívesen vásárolnak menyasszonyi ruhát másodkézből – Facebook-csoportokból vagy vintázs-üzletekből. Vannak, akik olyan ruhát varratnak, amit később befestve vagy átalakítva a hétköznapokon is szívesen viselnek, és vannak, akik fenntarthatóan működő magyar esküvőiruha-készítőket keresnek meg. Bálint Sára például régi családi csipkéből is készít új ruhát. Halmi Fanni pedig minden elemükben újrahasznosított menyasszonyi ruhákat alkot” – avat be minket Mengyán Eszter.

MIRE SZÁMÍTSUNK A VÉGÖSSZEGNÉL?

Az ökológiai lábnyomunk csökkentése saját felelősségünk, ezért figyeljünk rá a nagy napunkon is! „Egy esküvő nem attól drága, hogy környezetkímélő megoldások vannak benne. Az adott szezonban elérhető virágok, alapanyagok nem drágábbak! A több zöldséget tartalmazó menü nem drágább, mint egy húsos. Az elektronikus meghívó nem drágább, mint a papíralapú és még sorolhatnám. Érdemes részletesen utánanézni a lehetőségeknek, erre remek megoldás lehet, ha részt veszünk egy »zöld« esküvő workshopon vagy felkeresünk egy környezettudatos esküvőszervezőt” – tanácsolja Varga Barbara.

A cikk eredetileg a GLAMOUR 2022-es áprilisi számában jelent meg.

Szöveg: Bárdossy Adrienn

Ez is érdekelhet

Minden, amit tudni akartál a világ legkörnyezettudatosabb divathetéről, a Copenhagen Fashion Week-ről

Minden, amit tudni akartál a világ legkörnyezettudatosabb divathetéről, a Copenhagen Fashion Week-ről

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Sztárhírek

Timothée Chalamet is kint volt a Szigeten, vannak róla fotók!

Timothée Chalamet is kint volt a Szigeten, vannak róla fotók!