Így lehetsz környezettudatos ezekben az időkben is

2021.március.13.

A koronavírus-járvány miatti jelenlegi nehéz időszakban némi vigaszt nyújthat, hogy a globálisan kialakult egészségügyi válsághelyzetben a szén-dioxid kibocsátás és a szennyezés szintje Kínában látványosan alacsony, Velence csatornái kitisztultak. Mindezek azonban nem jelentik azt, hogy az éghajlati válsággal már nem is kell foglalkoznunk.

Így lehetsz környezettudatos ezekben az időkben is
Fotó: Zsólyomi Norbert / Getty Images

A világjárvány megszűnése után a Földön zajló szén-dioxid kibocsátás ismét növekedni fog, mivel a fosszilis tüzelőanyagokat felhasználó vállalatoknak jelentős veszteséget kell orvosolnia, és a gyártási folyamatok a későbbiekben pedig a megszokott módon fognak folytatódni. A koronavírus-járvány terjedésének megállításához szükséges óvintézkedések bizonyos értelemben azzal jártak, hogy vissza kellett térni az elmúlt években elért környezetvédelmi fejlődések előtti állapotokhoz. Tavaly például a Starbucks bejelentette, hogy az Egyesült Államokban, Kanadában és az Egyesült Királyságban is felfüggeszti az újrahasznosítható poharak feltöltését, mivel megkönnyíthetik a vírus terjedését. Mindeközben a kézfertőtlenítők és az egyszer használatos törlőkendők pedig folyamatosan növelik a műanyaghulladékot. Így tehát egyértelmű, hogy a környezet óvásával ebben a nehéz időszakban is foglalkozni kell.

Mutatunk is néhány egyszerű tippet, hogy most se kelljen tétlennek maradnod:

1. Kerüld az eldobható törlőkendők használatát

A higiénia biztosítása ezekben a hetekben különösen fontos, az eldobható törlőkendők pedig gyors megoldást biztosítanak arra, hogy a telefonod képernyőjétől a konyhai felületekig mindent áttörölj. Igaz, hogy ez egy nagyon kényelmes megoldás, de a biológiailag nem lebomló törlőkendők óriási károkat okozhatnak a környezetnek; hulladéklerakókba és az óceánokba kerülnek, szennyezik a természetes vizeket. Az egyszer használatos törlőkendők helyett ezért inkább használj fertőtlenítő spray-ket és mosható törlőkendőket, amikből 60° C-on történő mosással távoznak a baktériumok.

2. Támogasd a helyi termelőket

Most fontosabb, mint valaha, hogy támogasd a helyi termelőket, beszállítókat. Az élelmiszerüzletek túlterheltek, nem mellesleg a több ezer mérföldről hazánkba repülő importáruk szénlábnyomot okoznak. Vásárolj hazai termelőktől, akik nemcsak hogy friss árut biztosítanak, de többségében egyenesen az otthonodba szállítják az élelmiszereket, így neked csak le kell adnod a rendelésedet. Bónusz, hogy a hazai termelők többsége törekszik arra is, hogy kevesebb műanyagot használjon.

3. Adj esélyt a növényi alapú ételeknek

Ha van lehetőséged arra, hogy friss alapanyagokból főzz, akkor remek az időzítés arra, hogy kipróbálj különböző vegán recepteknek. Az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint a húsfogyasztás csökkentése kulcsfontosságú szerepet tölt be az éghajlati válság kezelésében, mivel az állattenyésztés az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának 14,5% -át teszi ki. Emellett a húsipar rengeteg vizet is felhasznál, valamint sok erdőt is kiirtanak azért, hogy helyükön tisztás legyen, ahol az állatok legelhetnek.

4. Csökkentsd az energiafogyasztásod

A megnövekedett otthon töltött idő alatt nagyon valószínű, hogy több energiát is fogyasztunk a háztartásunkban. Mindig ügyelj arra, hogy ha már nem használsz egy lámpát vagy elektromos készüléket, akkor legyen kikapcsolva. Gondoltad volna, hogy egy átlagos háztartás az Egyesült Államokban például több mint hét tonna szén-dioxid-kibocsátást zúdít a légkörre csupán a villamosenergia-fogyasztásból? Nagyon fontos tehát, hogy bárhol is élsz a világban, figyelj az energiatakarékosságra.

5. Adakozz egy jótékonysági környezetvédelmi szervezetnek

Ha megteheted, hogy megválj egy kisebb összegtől, akkor nagyon jó döntés lehet adományoznod egy környezetvédelmi szervezetnek, például a Friends of the Earthnek, a Rainforst Alliance-nek vagy az Oceanának, hogy könnyebben harcolhassanak a bolygónk jövőjéért.

Ez is érdekelhet

Megszületett Rihanna és A$AP Rocky első közös gyermeke

Megszületett Rihanna és A$AP Rocky első közös gyermeke

G-Életstílus

A strand mindenkié, kortól és alkattól függetlenül, azaz: 70 éves modelleket is a címlapra!

A strand mindenkié, kortól és alkattól függetlenül, azaz: 70 éves modelleket is a címlapra!

G-Szex

7 dolog, amitől sokkal intimebb lesz a szex

7 dolog, amitől sokkal intimebb lesz a szex