Hogyan mondj fel felkészülten? Segítünk!

A filmekben visszatérő jelenet, hogy a főszereplő hirtelen benyit a főnökéhez és diadalittasan kijelenti: Felmondok! Azonban a valóságban ez egy sokkal összetettebb és gyakran megterhelő feladat, ami komoly mentális felkészülést igényel

Fontos, hogy a munkavállaló jól élje meg a felmondást | We Are
Fontos, hogy a munkavállaló jól élje meg a felmondást | We Are
Fotó: Gettyimages.com

Mindenki máskor és másként dönti el, hogy számára mikor jön el a továbblépés ideje. Kisfaludy Lilla pszichológust kérdeztük a komfortos felmondást megelőző lépésekről.

TÉNYEZŐK, AMIK SZÁMÍTANAK

A fiatal generáció tagjai gyakran váltogatják a munkájukat, az idősebbeknek más elvárásai és felelősségei vannak az elköteleződést illetően. A fiatalok szívesen kóstolnak bele egymás után más-más munkákba, útkeresésben vannak. Az idősebbek már megszokták a rendszeres munkavégzéssel járó hullámvölgyeket, Lilla szerint ők inkább gondolhatják, hogy „volt már ilyen időszak, máshol sem lenne jobb”, és maradnak a cégnél. A HR Evolution felmérése szerint a magyarok számára a kollégák, a csapat az egyik elsődleges megtartó erő, de ugyanakkor kilépő indok is. „A legtöbb feszültség a munkáltató és a kollégák együttműködéséből fakad” – fogalmaz Lilla. Olyan tényezők is lényegesek, mint a fizetés versenyképessége, fizikai, mentális túlterheltség, szakmai előrelépési lehetőségek hiánya, vagy akár a cég környezeti hatásai és a céges értékekkel való azonosulás.

ÉLD MEG AZ ELVÁLÁST!

A tudatos embereknél a belső elhatározást egy felmérés követi: mennyit ér kompetenciájuk, a végzettségük, a tapasztalatuk a munkaerőpiacon – ez egy remek visszacsatolás, hogy a távozás után milyen lehetőségek közül választhatnak. Bár a felmondást nem a „komfortos” jelzővel illetnénk, Lilla mégis hangsúlyozza, hogy az a legfontosabb, hogy a munkavállaló jól élje meg az elválást. A kilépő megbeszélésre érdemes konkrét célokkal érkezni, és úgy alakítani a beszélgetést, hogy a főnök személyes, fontos „útravalókat” fogalmazhasson meg, amelyeket a távozó tovább vihet magával. Itthon jellemző a „magyaros mentalitás” a vezetőkre, akik veszteségként gondolnak az elválásra, nem pedig lehetőségként, vagyis arra, hogy a munkavállaló a jövőben visszatérhet a céghez.

HOGYAN TOVÁBB?

A felmondási idő szervezettől függően változhat, viszont egy idő után elérkezik a távozás pillanata. A felmondás, az elengedés, a cégről való leválás és a kialakult kapcsolatainktól való búcsú érzelmileg terhelt időszakká válhat – viszont Lilla emlékeztet, hogy feltétlenül találjunk időt saját magunk megünneplésére. „Adj magadnak időt arra, hogy később, az új munkahelyeden kivirágozhass! Ugyanakkor töltsön el a büszkeség, hiszen egy hatalmas lépést tettél önmagadért, a jövődért.

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2022-es szeptemberi lapszámában jelent meg.

Ez is érdekelhet

Az önkielégítés jobbá teszi a világot, és erre bizonyítékunk is van!

Az önkielégítés jobbá teszi a világot, és erre bizonyítékunk is van!

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói