Így mosd otthon a fehérneműidet

2020.augusztus.15.

A ruháink tartóssága nagyban függ attól, hogy eleve körültekintően választunk-e minőségi darabokat, illetve azon is, hogy aztán miként bánunk velük, ha már a gardróbunk darabjai lesznek. Sok ruhadarabunk élettartamát mi magunk rövidítjük meg azzal, hogy nem jól mossuk, szárítjuk azokat, ez különösen igaz a fehérneműkre például.

Így mosd otthon a fehérneműidet
Fotó: Shutterstock

A sok kényes ruhát is hajlamosak voltunk a többivel együtt mosni, pedig lehet, hogy nem kéne. Ha te is ezt csináltad, akkor meg kell tanulnod, hogy mennyire fontos az egyes ruhák szeparálása. Hisz nem dobhatod be a mosásba az új, piros pulcsidat és a kedvenc fehér csipkebugyidat egyszerre, hacsak nem akarsz egy rózsaszín fehérneműt. És hidd el, a szárítógép kinyújthatja a csipkét, a mosógép legszelídebb beállítása pedig nem is olyan szelíd, mint ahogyan azt gondolnád.

Tehát a kádhoz vagy a lavórhoz megyünk, ha csipkefehérneműt akarunk mosni, és még következő lépéseket érdemes betartani:

1. Fektess be a fehérneműmosásba

Igen, igen. Most valószínűleg azt kérdezed magadtól, érdemes vásárolni még egy speciális mosószert? A válasz, igen. Mivel a legtöbb szokásos mosószer túl durva és túl szappanos az érzékeny csipke- vagy selyemfehérneműkhöz, ezért érdemes beruházni egy pont erre kitalált mosószerre. Ez ugyanis meghosszabbíthatja a fehérneműid életét.

Megjegyzés: Ha ezek a speciális készítményeket túl drágának találod, akkor készíts egy DIY-verziót belőle. Egy csésze forró víz, egy teáskanál babasampon, néhány csepp illóolaj, és kész is a csipkekímélő mosószer.

2. Áztasd, áztasd, és ismét áztasd

Tölts meg egy lavórt, a kádadat, vagy a mosogatót langyos vízzel úgy, hogy pont ellepje a mosni kívánt cuccaidat. Adjál hozzá fehérnemű-tisztítószert, és hagyd őket 10-15 percig ázni. Ezután óvatosan dörzsöld meg a melltartó azon részeit, amik a bőröddel érintkeznek (pro tipp: ha valamiért foltosak lennének, akkor egy fogkefével óvatosan dörzsöd meg). Engedd le a vizet, majd engedd fel újra tiszta vízzel és hagyd még öt percig ázni őket. Ha letelt, akkor óvatosan nyomd ki belőlük a vizet, ne csavard ki, és rakd őket száraz törölközőkre, görgesd fel és így is nyomkodd ki belőle a vizet.

Félsz, hogy kárt teszel a ruháidban? Így mosd őket, hogy ne legyen gond

Félsz, hogy kárt teszel a ruháidban? Így mosd őket, hogy ne legyen gond

3. Ne moss mindent egyszerre

Mint azt már előbb is említettük, légy biztos benne, hogy a rendes szennyestől elválasztva mosod a fehérneműidet, és ugyan úgy szín szerint, mint azt. Hidd el, az utolsó dolog, amit szeretnél, hogy a legmegbízhatóbb fehér melltartód rózsaszínné váljon.

4. Ha már a mosógép…
Időnként a lustaság mindenkit leterít, és semmi kedvünk szortírozni meg külön öblögetni. Ha néha te is így vagy ezzel, akkor legalább tedd be a fehérneműidet egy mosózsákba. Ha a finom fehérneműidet egy ilyen zsák védi, akkor biztos, hogy nem "keveredik" el a többi ruhanemű között. Ha leállt a program, akkor pedig teregesd ki őket (és semmiképp ne rakd a szárítóba).

Ez is érdekelhet

Romantikus első találkozások filmekben, melyek mindig megdobbantják a szívünket

Romantikus első találkozások filmekben, melyek mindig megdobbantják a szívünket

G-Életstílus

DIY karácsonyi ajándékötletek, amikkel biztosan örömet szerzel!

DIY karácsonyi ajándékötletek, amikkel biztosan örömet szerzel!

G-Szex

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít